avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort_Contestarea recunoasterii paternitatii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort_Contestarea recunoasterii paternitatii

Am mai studiat un pic problema si lucrurile sunt mai greu de rezolvat decat mi-as fi putut dori. Impreuna cu actuala sotie am hotarat de comun acord sa rezolvam problema cat mai repede si sa nu ne consumam prea mult timpul prin Instantele de Judecata.Am sa va expun pe scurt datele problemei.
Tagada paternitatii se mai poate introduce ca si actiune? Copilul minor are in prezent 4 ani, a fost conceput cu un alt barbat inainte de casatorie, dar l-am recunoscut(la o jumatate de an dupa casatorie) printr-un proces de recunoastere a paternitatii(fara martori si acte doveditoare), indus fiind in eroare de catre sotie!#-o.Ulterior sotia a recunoscut ca nu este copilul meu! Cu alte cuvinte pot sa deschid un proces numai de contestare a recunoasterii paternitatii?
Ne-am fi dorit un divort prin acordul sotilor, dar am inteles ca daca exista un copil minor, nu se mai poate face acest lucru! Este neaparat nevoie de prezenta unor martori, daca sotia recunoaste adevarul, ca am fost mintit si ca nu este copilul meu? Nu imi doresc sa intre la un caz penal!
Ce ma sfatuiti si ce imi recomandati in acest caz ? Sa deschid mai intai un proces de contestare a recunoasterii paternitatii si dupa aceea divortul?Cum ar fi mai simplu si mai eficient ca si timp de rezolvat problema?
Ultima modificare: Duminică, 25 Aprilie 2010
CatanaNelu, utilizator
Nu faceam referire la d-voastra d-le avocat lasco.V-am multumit si am inteles faptul ca faceati trimitere la revizuirea hotararii de recunoastere a paternitatii. Nu vad de ce nu as putea evita testul ADN, atata vreme cat copilul a fost conceput cu altul si sotia va recunoaste in Instanta acest lucru! Instanta de Fond nu mi-a cerut testul ADN atunci cand am recunoscut copilul, nu a fost nevoie de martori si s-a pronuntat la prima infatisare.Dupa cate stiu eu in cel mai rau caz voi plati testul ADN, dar dupa aceea sotia va fi obligata la plata acestuia, asa ca va fi interesata sa demonstreze chiar ea adevarata paternitate a copilului! Exista persoane din anturajul ei, care nu sunt rude si stiau ca, copilul nu este conceput cu mine, sotia spunandu-le inainte de a ma cunoaste pe mine acest lucru!
buna ziua .
termenul de revizuire este de o luna . ;)
in cazul dvs. este recomandata actiunea avand ca obiect contestarea recunoasterii paternitatii.
aceasta actiune este imprescriptibila .
Contestatea recunoasterii paternitatii se poate face atunci cand... exista o recunoastere a paternitatii.
Recunoasterea paternitatii se face, conform legii, benevol. "Recunoaşterea se face prin declaraţie făcută la serviciul de stare civilă, fie odată cu înregistrarea naşterii, fie după această dată; recunoaşterea poate fi făcută şi prin înscris autentic sau prin testament."
Asta inseamna ca nu fortat de o instanta.
Ati facut o struto-camila cand ati "recunoscut" in instanta copilul; aia nu e, teoretic, o recunoastere. Trebuie vazuta si hotararea, dar asa cred.
IN plus, " Art. 56. - Filiaţia faţă de tată se stabileşte, în afară de cazurile prevăzute în art. 53, prin recunoaştere sau hotărâre judecătorească."
Hotararea judecatoreasca e hotarare, nu recunoastere. :D Legea arata clar diferenta dintre cele doua, recunoasterea exclude hotararea si viceversa.

Asa ca luati toate cunostintele dv. de civil si de familiei si prezentati-va la un avocat sa vedeti DACA mai puteti reglementa situatia. :O
Revizuirea e o cale de atac extraordinara si de atatia ani ma tem ca o sa aveti probleme serioase cu restabilirea adevarului.
In plus, sanse sa scapati de ADN nu prea vad sa fie, poate numai sa inlocuiti expertiza asta cu una mai putin costisitoare.
Nu consider ca aveti sanse intrucat va ,,loviti,, de o hotarare judecatoreasca cu autoritate de lucru judecat.
Studiati si acest aspect.Zic eu...
Va multumesc foarte mult pentru observatiile d-voastra pertinente si la obiect!
Intr-adevar, fara proba ADN imi era foarte greu sa contest paternitatea copilului! Norocul meu este o scrisoare redescoperita de mine intre timp prin care actuala sotie scria si recunoastea, inainte de a ma casatori cu ea, ca este gravida cu un alt barbat!
Va rog sa nu ma condamnati prea mult! Pana la urma suntem oameni si suntem cu totii supusi greselii! Imi plac copiii, dar are un tata si o mama naturala si sunt fortat de imprejurari sa apelez la un astfel de proces si lucrurile sa reintre pe fagasul lor normal!

Alte discuții în legătură

Tagada paternitatii SonyEric SonyEric Situatia e putin complicata si nu stiu daca si cat trebuie sa expun din intamplarea vietii mele,sper ca o relatara scurta si concisa sa fie suficienta. Casa ... (vezi toată discuția)
Neprezentarea mamei copilului la test adn go79 go79 BUNA.sunt Ionut si as dori sa ma ajutati cu o problema. m-am casatorit anul trecut in octombrie,pt ca prietena a ramas gravida.in februarie s-a nascut copilul ... (vezi toată discuția)
Tagada paternitate Ryel Ryel Buna ziua, V-as ruga sa imi spuneti daca proba testimoniala e acceptat in situatia urmatoare: Sotul actual al mamei a recunoscut la starea civila un ... (vezi toată discuția)