avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort_Contestarea recunoasterii paternitatii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort_Contestarea recunoasterii paternitatii

Am mai studiat un pic problema si lucrurile sunt mai greu de rezolvat decat mi-as fi putut dori. Impreuna cu actuala sotie am hotarat de comun acord sa rezolvam problema cat mai repede si sa nu ne consumam prea mult timpul prin Instantele de Judecata.Am sa va expun pe scurt datele problemei.
Tagada paternitatii se mai poate introduce ca si actiune? Copilul minor are in prezent 4 ani, a fost conceput cu un alt barbat inainte de casatorie, dar l-am recunoscut(la o jumatate de an dupa casatorie) printr-un proces de recunoastere a paternitatii(fara martori si acte doveditoare), indus fiind in eroare de catre sotie!#-o.Ulterior sotia a recunoscut ca nu este copilul meu! Cu alte cuvinte pot sa deschid un proces numai de contestare a recunoasterii paternitatii?
Ne-am fi dorit un divort prin acordul sotilor, dar am inteles ca daca exista un copil minor, nu se mai poate face acest lucru! Este neaparat nevoie de prezenta unor martori, daca sotia recunoaste adevarul, ca am fost mintit si ca nu este copilul meu? Nu imi doresc sa intre la un caz penal!
Ce ma sfatuiti si ce imi recomandati in acest caz ? Sa deschid mai intai un proces de contestare a recunoasterii paternitatii si dupa aceea divortul?Cum ar fi mai simplu si mai eficient ca si timp de rezolvat problema?
Ultima modificare: Duminică, 25 Aprilie 2010
CatanaNelu, utilizator
Problema nu este ca ati gresit.
Fara revizuire nu veti razbate.
Vedeti art 322 si urm c.pr.civ.
Am citit articolele indicate de d-voastra , dar iata ce scrie un distins coleg de-al d-voastra, autor al unei Teze de Doctorat, citez:
Acţiunea în contestarea paternităţii copilului înregistrat greşit ca fiind din
căsătorie urmăreşte înlăturarea prezumţiilor de paternitate care au fost eronat sau fraudulos aplicate.
Această acţiune poate fi introdusă de orice persoană interesată, iar dovada se
poate face prin orice mijloc de probă.
Ca orice acţiune personală nepatrimonială, acţiunea în contestarea paternităţii este imprescriptibilă.
Incheiat citatul.
In consecinta trebuie sa existe o cale de atac, dar nu din cele expuse aici, deoarece acestea s-au prescris si nu se va numi tagaduirea sau contestarea recunoasterii paternitatii, ci "actiune in contestarea paternitatii" (imprescriptibila).
Am scris corect termenul de 3 ani! Din art 55 al 1 din Codul familiei rezultă că acţiunea de tăgăduire a paternităţii se poate introduce în termen de 3 ani.Era de 6 luni, dar s-a modificat prin noile reglementari.
Copilul este nascut in afara casatoriei.
Ultima modificare: Joi, 29 Aprilie 2010
CatanaNelu, utilizator

nu inteleg...o sarcina normala dureaza in jur de 9 luni, dar exista si situatii cand se nasc copiii prematur, inainte de termen...la 7 luni.
nu inteleg...de ce v-au trebuit 4 ani sa ajungeti la concluzia ca nu e al dvs, dar daca este?
ca, e clar ca sotia dvs avea la data conceperii relatii si cu dvs si cu presupusul tatatic al copilului, ca daca nu ar fi fost asa nu ati fi luat de buna ce zice sotia dvs...
si, in aceasta situatie se recomanda totusi un test adn...daca e copilul dvs si renuntati la el????
CatanaNelu a scris:

Am citit articolele indicate de d-voastra , dar iata ce scrie un distins coleg de-al d-voastra, autor al unei Teze de Doctorat, citez:
Acţiunea în contestarea paternităţii copilului înregistrat greşit ca fiind din
căsătorie urmăreşte înlăturarea prezumţiilor de paternitate care au fost eronat sau fraudulos aplicate.
Această acţiune poate fi introdusă de orice persoană interesată, iar dovada se
poate face prin orice mijloc de probă.
Ca orice acţiune personală nepatrimonială, acţiunea în contestarea paternităţii este imprescriptibilă.
Incheiat citatul.
In consecinta trebuie sa existe o cale de atac, dar nu din cele expuse aici, deoarece acestea s-au prescris si nu se va numi tagaduirea sau contestarea recunoasterii paternitatii, ci "actiune in contestarea paternitatii" (imprescriptibila).
Am scris corect termenul de 3 ani! Din art 55 al 1 din Codul familiei rezultă că acţiunea de tăgăduire a paternităţii se poate introduce în termen de 3 ani.Era de 6 luni, dar s-a modificat prin noile reglementari.

In cazul dvs. exista o hotarare judecatoreasca de recunoastere a paternitatii.Din punctul meu de vedere aveti o problema datorita autoritatii de lucru judecat a acestei hotarari.
Daca recunosteati copilul la notariat nu ar mai fi existat hotararea judecatoreasca.
Prima problema pe care trebuie sa o aveti in vedere este aceasta hotarare judecatoreasca.De aceea eu va indicam revizuirea.Adica trebuie ca acea hotarare judecatoreasca sa fie desfiintata.
Daca instanta nu ar avea cunostiinta de existenta acestei hotarari judecatoresti nu ati mai avea aceasta problema.

avocat Claudiu Lascoschi
Ptr. user-ul ralu, va rog frumos sa cititi ceea ce am scris mai sus,cum ca am dovada faptului ca acest copil nu este al meu si credinta mea fost inselata fiind indus in eroare de sotie!De fapt, acesta este si motivul divortului!Incercati sa mai vedeti lucrurile si altfel. Daca v-ati trezi d-voastra ca nu sunteti parintele adevarat al unui copil tot asa ati gandi?
D-le avocat lasco, buna idee, dar nu stiu daca este si aplicabila!Cu toate acestea Instanta de fond a fost indusa in mod fraudulos in eroare si hotararea s-a bazat doar pe declaratiile mele si ale sotiei, fara probe de ADN, martori si alte inscrisuri!Certificatul de nastere a fost modificat si copilul a fost trecut pe numele meu, doar dupa proces!
Dar n-am inteles, are tata in viata si are mama, increderea mi-a fost inselata si nu cred, ma repet, nu cred ca o Instanta nu ar tine cont de acest aspect!

Ultima modificare: Joi, 29 Aprilie 2010
CatanaNelu, utilizator

Alte discuții în legătură

Tagada paternitatii SonyEric SonyEric Situatia e putin complicata si nu stiu daca si cat trebuie sa expun din intamplarea vietii mele,sper ca o relatara scurta si concisa sa fie suficienta. Casa ... (vezi toată discuția)
Neprezentarea mamei copilului la test adn go79 go79 BUNA.sunt Ionut si as dori sa ma ajutati cu o problema. m-am casatorit anul trecut in octombrie,pt ca prietena a ramas gravida.in februarie s-a nascut copilul ... (vezi toată discuția)
Tagada paternitate Ryel Ryel Buna ziua, V-as ruga sa imi spuneti daca proba testimoniala e acceptat in situatia urmatoare: Sotul actual al mamei a recunoscut la starea civila un ... (vezi toată discuția)