avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1124 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament sau donatie?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament sau donatie?

Familie cu 2 copii, sotii divortati acum 25 de ani fiecare ramanand cu un copil in intretinere mama cu fata si tatal cu baiatul. Familia tatalui a interzis accesul sotiei la baiatul aflat in intretinerea lor avand si o atitudine violenta si dispretuitoare fata de mama si de fiica aflata in intretinerea acesteia aceasta atitudine fiind transmisa si baiatului. Intre timp tatal a decedat, dar exista semne ca fiul are pretentii de la mama sa. Mama vrea sa se asigure ca de apartamentul proprietate in care locuieste platit in mare parte din banii familiei fiicei, va beneficia doar fiica. Intrebarea este care este cea mai potrivita abordare pentru a se evita orice revendicare din partea oricui in afara de fiica. Testament in favoarea fiicei sau copiilor acesteia, donatie sau contract de vanzare-cumparare intre mama si fiica? Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 16:43, 8 Martie 2007
Tocmai de aceea voi sustine intotdeauna ca este mai bun contractul de intretinere. Pentru ca el APARA la fel de bine si pe MAMA de FIICA (la o adica) si pe FIICA de FIU (frate in speta).

Pentru a nu aparea probleme de genul evacuare din apartament am sfatuit-o ca oricare ar fi alegerea ei, sa nu o faca in favoarea copiilor fiicei ci chiar in favoarea fiicei, dar daca se hotaraste la contract de vanzare-cumparare catre fiica mai poate avea vreo protectie in acest sens (in afara de buna credinta a fiicei). Si in acest caz de vanzare-cumparare mai poate emite fiul vreo pretentie, trebuie consultat in caz de vanzare-cumparare?. (Am vazut chiar pe acest forum cazuri cand copii aveau pretentii de mostenire chiar inainte de decesul parintilor in momentul in care acestia se hotarau sa vanda din proprietati)

colega care v-a raspuns mai sus v-a explicat de ce vanzarea-cumpararea nu e ferita pe posibilitatea anularii(prezumtia de gratuitate)....
nu, copiii nu pot influenta in mod legal cu nimic incheierea contractului de vanzare-cumparare, bunul/bunurile apartin parintilor, in consecinta acestia din urma pot dispune cum cred de cuviinta de bunurile proprii- vanzare, testament, donatie.....urmarile se vad abia la deschiderea si dezbaterea succesiunii:D.... dar asta e o alta poveste.....
Va multumesc mult pentru raspunsurile promte. Recunosc ca nu stiam de posibilitatea incheierii unui contract de intretinere si se pare ca aceasta este optiunea recomandata de cei mai multi. Banuiesc ca acest contract de intretinere se incheie la un notar public. Fiica dorea ca inainte de orice apartamentul sa fie platit in intregime si de aceea a facut eforturi pentru a plati ratele inainte de termen. In cazul acestui contract de intretinere banuiesc ca nu este nevoie ca apartamentul sa fie achitat in intregime, eventual se poate specifica in contractul de intretinere ca fiica sa preia ratele?
Ultima modificare: Marți, 6 Martie 2007
robertkarro@yahoo.com, utilizator
Ar fi bine sa specificati situatia exacta a aparatamentului - nu aveti de ce anume sa va temeti - astfel incat, daca si cand se va pune problema "spargerii" actului, fiica va avea dreptul ei propriu de creanta impotriva "bunului" cu privire la partea platita:)

Tocmai de aceea voi sustine intotdeauna ca este mai bun contractul de intretinere. Pentru ca el APARA la fel de bine si pe MAMA de FIICA (la o adica) si pe FIICA de FIU (frate in speta).

E ok ce spui.
Dar daca fac v-c cu consemnarea sumei la banca?

Alte discuții în legătură

Eu impreuna cu sotul detinem un apartament proprietate personala ... BarbuViorica BarbuViorica Eu impreuna cu sotul detinem un apartament proprietate personala ,avem 2 copii ,o fata si un baiat. Eu am mostenit un apartament de la parinti si fiul meu este ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! am un apartament proprietate personală si doresc ... 2NAEL 2NAEL Bună ziua! Am un apartament proprietate personală si doresc să mă recăsătoresc. Apartamentul vreau să rămană moștenire fiicei mele din prima ... (vezi toată discuția)
Mostenire / contract / donare apartament de la parinte catre copii ? brosky brosky Familie cu doi copii, parintii divortati in anii \'80 , mama preia ambii copii (baiat si fata) Anii trec, fata se marita, isi cumpara garsoniera, apoi ... (vezi toată discuția)