avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1133 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament sau donatie?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament sau donatie?

Familie cu 2 copii, sotii divortati acum 25 de ani fiecare ramanand cu un copil in intretinere mama cu fata si tatal cu baiatul. Familia tatalui a interzis accesul sotiei la baiatul aflat in intretinerea lor avand si o atitudine violenta si dispretuitoare fata de mama si de fiica aflata in intretinerea acesteia aceasta atitudine fiind transmisa si baiatului. Intre timp tatal a decedat, dar exista semne ca fiul are pretentii de la mama sa. Mama vrea sa se asigure ca de apartamentul proprietate in care locuieste platit in mare parte din banii familiei fiicei, va beneficia doar fiica. Intrebarea este care este cea mai potrivita abordare pentru a se evita orice revendicare din partea oricui in afara de fiica. Testament in favoarea fiicei sau copiilor acesteia, donatie sau contract de vanzare-cumparare intre mama si fiica? Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 16:43, 8 Martie 2007
...Pe numele si la dispozitia vanzatoarei?! Ce-ai rezolvat....:-/

Eu am zis ca-i mai buna vanzarea simpla gandindu-ma la cel ce cumpara - e mai greu pt vanzator sa anuleze/const nulit decat sa rezilieze contractul pentru neprestarea intretinerii; unde mai pui ca e si scutita de taxa de timbru #-o
Cred ca Gabriela s-a referit la situatia in care in loc sa scriu doar sec in contract (ca de obicei): pretul s-a platit inaintea autentificari prezentului contract...si altele asemenea, chiar fac transferul prin banca din contul vanzatorului in contul cumparatorului, situatie in care extrasul de cont imi constituie si o dovada a faptului ca pretul s-a platit cu adevarat si cu care ma pot apara impotriva celui ce ar invoca prezumtia de gratuitate. Ar fi OK, dar complicat ...pentru ca stim si noi ca situatiile in care chiar se platesc bani intre copii si parinti sunt rare...ca nu degeaba s-au apucat sa vorbeasca legiuitorii Codului civil de prezumtia de gratuitate.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Martie 2007
romascanu, moderator
Ma gandeam eu ca nu are Gabriela cum sa dea un asemenea rateu...B-)

Daca in contract s-ar scrie nu ca s-a platiti inainte ci la momentul incheierii contractului, cred ca ar fi mai greu; aici ar intra si notaru' in joc.
Ok. Chiar presupunand ca ar putea face contract de vanzare-cumparare prin banca pentru a dovedi ca banii chiar s-au platit vanzatorului, imi inchipui ca asta presupune cheltuieli suplimentare cu notarul care daca imi aduc bine aminte taxeaza un procent din valoarea tranzactiei neputandu-se subevalua valoarea apartamentului, plus impozit catre stat. credeti ca in cazul unui contract de intretinere ar aparea astfel de cheltuieli, in cazul in care nu se specifica nici o suma (valoare)?
Multumesc Nicoleta si Nicu, sunteti amandoi draguti!
Exprimarea a fost laconica si se putea intelege orice. ;)
Asta a fost ideea, sa vireze banii prin banca dintr-un cont in celalalt. Bineinteles ca asta presupune ca notarul sa mearga la banca. Alti bani, alta distractie.
Personal, desi aveti dreptate cu contractul de intretinere, sunt putin reticenta.
Nu vreau sa jignesc pe nimeni dar am vazut o gramada de oameni in varsta, care devin "impresionabili" la o anumita varsta si-i tarasc prin instante pe cei cu care au incheiat contractul de intretinere. Ca nu sunt bine ingrijiti, ca sunt uitati etc.
Si de multe ori sunt impinsi la spate de altii.

Alte discuții în legătură

Eu impreuna cu sotul detinem un apartament proprietate personala ... BarbuViorica BarbuViorica Eu impreuna cu sotul detinem un apartament proprietate personala ,avem 2 copii ,o fata si un baiat. Eu am mostenit un apartament de la parinti si fiul meu este ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! am un apartament proprietate personală si doresc ... 2NAEL 2NAEL Bună ziua! Am un apartament proprietate personală si doresc să mă recăsătoresc. Apartamentul vreau să rămană moștenire fiicei mele din prima ... (vezi toată discuția)
Mostenire / contract / donare apartament de la parinte catre copii ? brosky brosky Familie cu doi copii, parintii divortati in anii \'80 , mama preia ambii copii (baiat si fata) Anii trec, fata se marita, isi cumpara garsoniera, apoi ... (vezi toată discuția)