Dati-mi va rog un sfat:
Iata speta : Un tip , care locuieste intr-un bloc cu mai multe etaje, si - a spart un perete din apartament si si a facut astfel o intrare directa intr-un balcon, folosit la comun de catre toti proproietarii de apartament de la acel nivel. Un astfel de balcon exista la fiecare nivel. Mai mult a zidit pe dinauntru usa balconului si a facut din balconul blocului o baie personala, cu intrare din casa lui. Precizez ca balconul are intrare din scara blocului. A lasat usa balconului la locul ei, si a facut un zid interior, astfel ca de afara nu-ti dai seama ca el si-a insusit balconul. Nu a cerut niciodata acordul nici unui vecin, pt a face acest lucru., nici asociatiei de proprietari.
Proces vrea sa porneasca unul din vecinii de palier.
Ar fi mai indicat o revendicare sau o obligatie de a face? Omul vrea sa foloseasca bunul comun blocului, cand are nevoie... iar pe vecinul abuziv nu-l intereseaza... are bine mersi acum o baie mare si frumoasa.
Mai aduc urmatoarele precizari.
Intr-devar balconul face parte din bunurile aflate in indiviziune fortata si perpetua. Am schite din foaia colectiva a blocului.
Pe de alta parte din casa scarii nu-ti dai seama ce s-a intamplat in balcon, pt ca s-a pastrat usa initiala, dar a fost zidit in interior, pe langa usa veche , un perete al baii nou facute.
Ne-am adresat primariei, care declara ca nu exista autorixatie de constructie, dar pt ca extinderea - baie a fost deja finalizata nu mai are ce sa i faca. In situatia data doar prin instanta putem sa mai facem ceva.
Vreau sa-l oblig sa elibereze balconul si sa-l redea folosintei comune, aducandu-l la starea initiala.
Din raspunsurile de mai sus nu stiu , cu siguranta, care ar fi calea cea mai buna... si care sa fie efectiv capetele de cerere catre instanta. Nu vreau sa fim obligati, prin actiunea in revendicare, de exemplu la plata unei taxe de timbru la valoare.
Merci pt raspunsurile de mai sus.
Despre actiune a mai spus Gavril, sunt de acord, cam asa ar trebui sa sune...
Cu privire la acordul tuturor indivizarilor, nu sunt de acord. Astfel, prin excelenta, dreptul nostru accepta (cel putin la nivel teoretic) posibilitatea unui coindivizar sa uzucapeze intregul bun. Asta inseamna ca exista si posibilitatea unui alt coindivizar sa-i intrerupa posesia, nu?
Astfel, ORICE VECIN isi poate cere in instanta dreptul de a folosi in indiviziune acel balcon. Orice vecin, singur, in calitate de proprietar coindivizar asupra balconului, poate cere dreptul de a-l folosi. Este dreptul sau de proprietate si nimeni nu are dreptul sa-i interzica exercitarea posesiei bunului sau.
Parerea mea!
Si obligatia de a face nu se timbreaza la valoare, deci si asta e bine.
Si mai poate introduce actiune si administratia blocului care se ocupa, printre altele, si de "administrarea" balconului respectiv; astfel, exista o obligatie legala a proprietarului sa respecte statutul, deciziile etc. asociatiei de proprietari.
Cu privire la inspectoratul de stat in constructii, acestia poat acorda amenzi cu privire la executia fara autorizatie de constructie un timp de 2 ani (parca 2 erau, voi verifica) de la terminarea lucrarilor; fiind o stare de fapt, terminarea lucrarilor se probeaza si in fata inspectorului si in fata instantei cu martori. De regula amenzile aplicate sunt de 3000 lei, nu e chiar placut; mai mult, daca in termenul dat de inspectorul care constata lucrarea ilegala cel care a executat-o nu aduce autorizatia de constructie (cateva luni dau inspectorii), atunci se poate face o alta sesizare, o alta constatare, o alta amendare. Si autorizatia nu se poate elibera ca nu este el singur proprietar, ar avea nevoie atunci de acordul proprietarilor.
Revin totusi la regula unanimitatii... daca exista vreo cale prin care sa nu fii nevoit sa stai dupa ceilalti coproprietari, astfel incat instanta sa nu iti opuna faptul ca toti coproprietarii trebuie sa decida cu privire la soarta dr de proprietate.
La fel si la uzucapiune, daca un coindivizar se sesizeaza, uzucapinea este "stricata"- ca si in cazul regulii unanimitatii- dezacordul unui coprorietar, duce la respingerea actiunii.
Insa, daca stau bine sa ma gandesc, regula unanimitatii nu a fost respectata de catre vecinul care a construit baia, astfel incat, partile trebuie readuse in sitatia anterioara, datorita acestei incalcari- a fost incalcata o regula, iar in virtutea legii, trebuie sa se indrepte acest lucru si nu vad de ce ar mai fi nevoie de regula unanimitatii.
Consider ca acest bun apartine folosintei tututor apartamentelor, fiind in indiviziune fortata si perpetua, adica nu poate fi inchiriat, folosit sau cumparat in folosinta exclusiva a unuia dintre coproprietari, decat daca exista acordul tuturor coproprietarilor in acest sens.
Cand acest drept al meu este incalcat, cred ca nu trebuie sa pornesc procesul in numele tuturor, ci este suficient doar in numele meu personal, mai ales ca balconul in cauza se invecineaza si cu apartamentul meu.
In cazul in care pornesc actiunea in numele meu, ce ar trebui sa cer prin cererea principala?
M-am adresat si la inspectoratul in constructii si am primit acelasi raspuns ca la Primarie.
Mai nou vecinul spune ca asa a cumparat apartamentul de la cel de dinaintea lui, in 2004, fiind de pe atunci construita baia..
Azi am scos CF -ul lui de apartament , in extenso, si aici apare cu aceeasi suprafata a apartamentului, ca si ceilalti vecini cu apartamente similare, si cu cota indiviza neschimbata. Posibil sa fie o minciuna, dar oricum el a cumparat apartamentul fara a avea inclus si balconul. Suprafata apartamentului este neschimbata. Zceeasi suprafata apare si in tabelul afisat de Asociatia de proprietari, cu cheltuielile comune.
Obligatie de a face.
- obligarea paratului (paratilor....) sa desfiinteze zidul si celelalte lucrari de constructie, executate fara autorizatie de constructie si fara acordul coproprietarilor, din balconul aflat in coproprietate fortata si perpetua situat de la etajul......al imobilului....(definiti exact pentru a nu avea discutii si "lamuriri" ulterioare). Merge BETON...Tocmai ce execut o minunatie de-asta....
Coproprietatea
ancalml
Am cumparat un apartament intr-o vila cu patru apartamente,fiecare dintre noi avand si cote-parte din terenul aferent constructiei.
Dupa un timp am aflat ... (vezi toată discuția)