avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Contestatie respinsa din eroarea avocatului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Contestatie respinsa din eroarea avocatului

In urma sentintei de divort, data pe 05.12.2006, s-a stabilit plata pensiei alimentare de la data introducerii divortului, adica 09.05.2006. Am primit la serviciu ordonanta presedentiala de poprire pe salariu retroactiv, cu toate ca am achitat lunar pe parcursul anului 2006, mai mult de 25% din venitul lunar. Prin avocat am facut contestatie la executare, si mi s-a respins de catre judecator, atat in faza provizorie, cat si in faza decisiva, pe motiv ca trebuia depus apel in termenul legal. Desi fosta sotie recunoaste in scris sub semnatura olografa, ca m-am achitat de plata pensiei lunare de la data despartirii in fapt, adica dinainte de data sentintei de divort, judecatoria imi respinge de doua ori contestatia. Am depus chiar si dovada platilor prin copii xerox dupa ordinele de incasare, dar se pare ca am gresit undeva. Ce trebuie sa fac in acest caz?
Cel mai recent răspuns: Gabriela PĂDURARIU , Alte profesii 00:46, 26 Martie 2007
just.ro, de ce surprinzatoare?
este vorba de o contestatie la executare, nu la titlu.
instanta de executare verifica, prin contestatia facuta, legalitatea sau nelegalitatea actelor de executare. ea nu se mai poate pronunta pe fond.
Nu comentez onorariulB-)
Si nu cred ca te-ai fi descurcat singurel prin hatisele justitiei...

Daca ti se va respinge si recursul, cred ca ai toate motivele sa te indrepti impotriva copilului, prin mama, ca sa-ti recuperezi banii dati de 2 ori.
Fosta mea sotie a depus intampinare la judecatorie prin care recunoaste ca s-a achitat pensia alimentara pentru perioada in discutie, dar, pentru ca nu am facut recurs la sentinta de divort privind plata pensiei alimentare, in termenul legal, am depus contestatie la ordonanta presedintiala. In conditiile in care mi se va respinge si recursul la respingerea contestatie, ce cale de atac mai am? Este vorba de aprox. 32 mil. lei pentru cele 8 luni, suma achitata deja, chiar si in plus, in fiecare luna, si tot aceasta suma mi se cere , de catre o instanta care nu vrea sa citeasca declaratia fostei, s-o mai achit inca o data. nu e o situatie placuta si incerc din rasputeri sa gasesc o rezolvare legala, pentru a nu fi executat a doua oara.
Cu privire la avocat, depinde de intelegerea cu el...

Eu cred ca a gresit instanta care a analizat contestatia la executare. Un debit se plateste benevol, altfel se executa. Asa scrie la procedura. Daca eu am executat benevol si ma executa altu' acum pentru aceleasi sume, e k? Nu e, as zice eu... Nu poti sa executi un debitor care s-a achitat de datoria sa. Eu spun ca era nelegala executarea cu privire la sumele deja platite.

Nu poti sa executi un debitor care s-a achitat de datoria sa. Eu spun ca era nelegala executarea cu privire la sumele deja platite.

Cind si-a achitat datoria nu avea calitate de debitor.
Practic, executarea silita se desfasoara asupra titlulului pronuntat pe fond. daca la fond el nu a facut dovada platii(sau instanta a gresit) pe calea contestatiei la executare propriu-zisa nu prea mai poti discuta pe fond. Contestatia la executare vizeaza doar imprejurari survenite dupa incuviintarea executarii silite si care sunt legate de modul de aducere la indeplinire a dispozitiilor cuprinse intrun titlu executoriu. De aceea, pe calea contestatiei la executare nu pot fi invocate imprejurari de natura a diminua sau stinge datoria, daca asemenea acte sau imprejurari existau la data solutionarii cauzei. Asemenea imprejurari puteau constitui doar temei pt. exercitarea cailor legale de atac, iar nu si pt. exercitarea contestatiei la executare.
Deci instanta de executare a solutionat corect contestatia la executare prin respingerea ei.

Alte discuții în legătură

Cautiune pentru plata pensiei alimentare? camelot camelot cu toate ca am platit pensia alimentara, alimentand cardul de salarii al fostei neveste, regulat, m-am trezit la serviciu cu ordonanta presedintiala de poprire ... (vezi toată discuția)
Partaj judiciar nlilianne11 nlilianne11 În apel poate fi judecată o cerere pentru un fapt care s-a petrecut mult după pronunțarea instanței de fond și mult după declararea apelului, adică ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere Stancu Aurelian Stancu Aurelian buna ziua, as dori sa stiu si eu daca in cazul unui proces civil si anume, un divort este posibil sa se dea doua sentinte definitive si irevocabile pentru ... (vezi toată discuția)