avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 232 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Sotul meu a aflat ca e steril dar exista un copil din ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Sotul meu a aflat ca e steril dar exista un copil din casnicia anterioara.Unde putem face test paternitate si in ce conditii?Mai putem contesta paternitatea in aceste conditii, copilul are 8 ani?

Sotul meu a mai fost casatorit si are o fetita de 8 ani.A divortat cand copilul avea 1 an, s-a recasatorit ulterior cu mine si in incercarea nereusita de a avea copii am facut investigatii medicale si asa am aflat ca el e steril. Am dori sa facem test de paternitate copilului lui dar fosta sotie nu este deacord. Cum sa procedam? Am vazut ca sunt multe kituri de testare paternitate la domiciliu de vanzare pe net. Sa avem incredere in ele? Se mai poate contesta legal paternitatea in cazul in care, mai mult ca sigur, testul paternitatii este negativ? Se mai poate face ceva sa rezolvam problema?El plateste pensie alimentara, i-a lasat apartamentul copilului....si nici macar nu e al lui...vrem sa schimbam aceasta situatie!
Multumesc pentru raspuns! Un test de paternitate, in afara celui de la IML, ar putea fi acceptat ca proba in instanta?
buna ziua .
actiunea in tagada paternitatii , introdusa de tatal minorului , nu este imprescriptibila, tatal care a facut recunoasterea poate introduce aceasta actiune in instanta in termen de 3 anio de la data la care a acunoscut despre nasterea minorului .
dvs. aveti la indemana actiunea in contestarea recunoasterii de paternitate.
aceasta actiune este imprescriptibila.
Sotul meu a mai fost casatorit si are o fetita de 8 ani.A divortat cand copilul avea 1 an, s-a recasatorit ulterior cu mine si in incercarea nereusita de a avea copii am facut investigatii medicale si asa am aflat ca el e steril. Am dori sa facem test de paternitate copilului lui dar fosta sotie nu este deacord. Cum sa procedam?


Dat fiind faptul ca respectivul copil s-a nascut in timpul unei casatorii , actiunea este cea de tagada de paternitate (exercitata in termen de 3 ani de la data cunoasterii faptului nasterii ).

Contestarea recunoasterii
are in vedere un copil din afara casatoriei, dintr-o relatie de concubinaj.

Justificati un interes dumneavoastra , tatal si copilul(relevanta este o expertiza serologica ).Insa o testare ADN poate avea si un caracter extrajudiciar.
Succes.
Ultima modificare: Luni, 10 Mai 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Roxanel, o luam mereu de la capat... cum sa conteste careva o RECUNOASTERE CARE NU A EXISTAT?
Parca vad discutia intre reclamant si instanta: ce contestati? Recunoasterea! Pai ati recunoscut minorul? Nu, da' ma gandeam ca a expirat termenul de tagada... :P

Cred ca termenul pentru tatal din aceasta speta e de 6 luni, copilul fiind nascut inainte de intrarea in vigoare a legii 288/2007 al carei art. II a fost declarat neconstitutional.
Poate incerca insa repunerea in termen, dar pentru asta e nevoie sa vada un avocat succesiunea evenimentelor etc.
Astfel, prin Decizia nr. 538 din 18 octombrie 2005, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.116 din 12 decembrie 2005, Curtea, respingând exceptia, a statuat ca „textul de lege criticat nu instituie un regim discriminatoriu între copilul nascut în timpul casatoriei, mama copilului si tatal acestuia, în privinta termenului de exercitare a actiunii în tagaduirea paternitatii. De asemenea, Curtea a retinut ca nici un tratament discriminator nu este aplicat titularului actiunii în tagaduirea paternitatii în raport cu titularul actiunii în contestarea recunoasterii de paternitate; în primul caz actiunea este supusa prescriptiei, în cel de al doilea caz este imprescriptibila, dat fiind ca cele doua situatii juridice invocate nu sunt identice si nici similare, astfel ca reglementarea lor diferita nu contravine prevederilor art. 16 alin. 1 din Constitutie”.
Cele statuate în decizia mentionata, si-au pastrat valabilitatea si prin Decizia nr. 646 din 5 octombrie 2006, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 919 din 13 noiembrie 2006, neintervenind elemente noi, de natura a determina o reconsiderare a jurisprudentei Curtii.

Alte discuții în legătură

Contestarea filiatiei/recunoasterii miruna.c miruna.c A s-a casatorit cu B, B fiind insarcinata in 6 luni A stia ca nu este tatal copilului, totusi, il recunoaste trecandu-l pe numele lui Acum B introduce ... (vezi toată discuția)
Prescriptie pentru tagada de paternitate edmond11 edmond11 Buna ziua, Pot introduce actiune in tagada paternitatii prin care sa cer test ADN daca minorul rezultat in timpul casatoriei cu mama lui are 11 ... (vezi toată discuția)
Cererea efectuãrii testului de paternitate dupa 14 ani paramore paramore Bună! Se poate cere de către tată efectuarea unui test de paternitate dacă minorul a împlinit deja vârsta de 14 ani? Copilul a fost conceput ... (vezi toată discuția)