avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 280 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Sotul meu a aflat ca e steril dar exista un copil din ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Sotul meu a aflat ca e steril dar exista un copil din casnicia anterioara.Unde putem face test paternitate si in ce conditii?Mai putem contesta paternitatea in aceste conditii, copilul are 8 ani?

Sotul meu a mai fost casatorit si are o fetita de 8 ani.A divortat cand copilul avea 1 an, s-a recasatorit ulterior cu mine si in incercarea nereusita de a avea copii am facut investigatii medicale si asa am aflat ca el e steril. Am dori sa facem test de paternitate copilului lui dar fosta sotie nu este deacord. Cum sa procedam? Am vazut ca sunt multe kituri de testare paternitate la domiciliu de vanzare pe net. Sa avem incredere in ele? Se mai poate contesta legal paternitatea in cazul in care, mai mult ca sigur, testul paternitatii este negativ? Se mai poate face ceva sa rezolvam problema?El plateste pensie alimentara, i-a lasat apartamentul copilului....si nici macar nu e al lui...vrem sa schimbam aceasta situatie!
#-o M-am plictisit infiorator tot incercand sa explic pe acest forum diferentele dintre actiunile de:
- tagada de paternitate,
- contestarea recunoasterii de paternitate,
- contestarea filiatiei din casatorie...

Mie imi par atat de limpezi incat nu reusesc sa inteleg ... tocana de varza pe care unii simt nevoia sa o faca din ele.

Acest copil s-a nascut in timpul unei casatorii.
"Copilul nascut in timpul unei casatorii are ca tata pe sotul mamei" (art 53 Cod familie) PUNCT.
Nu l-a intrebat nimeni pe sotul mamei daca recunoaste ceva. Era sotul celei ce a nascut (avea certificat) = e tata.
El a fost considerat tata (filiatia fata de tata s-a stabilit) in baza art. 53 Cod Familie... NU pe baza recunoasterii.

Filiatia fata de tata se stabileste prin recunoastere "in afara de cazurile prevazute in art 53" (art. 56 C. fam).
"Copilul conceput si nascut in afara de casatorie poate fi recunoscut ..." (art 57).

Daca filiatia NU a fost stabilita pe baza recunoasterii (ci in baza art 53) atunci nici nu se poate contesta recunoasterea. (Ce se contesta? Actiunea nu are obiect).

Cand filiatia a fost stabilita in baza art 53, actiunea ce se poate introduce este actiunea de TAGADA de paternitate. Adica acea actiune prin care se tinde a se dovedi ca era cu neputinta ca sotul mamei sa fie tatal copilului pentru ca ....

Numai ca legea in vigoare la momentul nasterii fetitei (2010-8 ani = 2002) prevedea un termen de 6 luni in care sotul mamei putea sa tagaduiasca paternitatea. (6 luni de la data cand el a cunoscut nasterea copilului).
La vremea aceea NUMAI sotul mamei putea sa tagaduiasca paternitatea.

Ulterior (in urma unei decizii a Curtii Constitutionale de prin 2003, parca) s-a recunoscut si dreptul mamei si al copilului de a introduce aceasta actiune. Foarte frumos. In ce termen? Pai ...stati asa ca n-avem termen. Aha...deci e imprescriptibila. Dar pentru cine e imprescriptibila? Pentru mama si copil (pentru tata ramase cum s-a stabilit: 6 luni termen de prescriptie).

Prin noiembrie 2007 a aparut legea L 288/2007 care prevede un alt termen de prescriptie (3 ani) pentru introducerea actiunii in tagada.

Dar Curtea Constitutionala vine iar cu o decizie (mi-e lene sa le caut acum) si zice ca termenele prev de L 288 nu se aplica si copiilor nascuti inainte de intrarea in vigoare a acestei legi (adica copiilor nascuti inainte de noiembrie 2007, cum e cazul acestei fetite in varsta de 8 ani).

In concluzie, in acest caz concret este PRESCRIS dreptul tatalui de a mai introduce actiunea in tagada de paternitate.
Actiunea ar mai putea fi introdusa de mama si de copil/de fata (pentru ele actiunea a ramas imprescriptibila). Dar la ce folos... ca doar nu-s asa de fraiare incat sa-si taie singure ...subventia.

Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Mai 2010
romascanu, moderator
"actiunea este cea de tagada de paternitate (exercitata in termen de 3 ani de la data cunoasterii faptului nasterii )".

o solutie trebuie sa existe. una e sa afli ca s-a nascut si alta ca nu e al tau.
adica mama copilului (care a mintit) primeste pensie, are dreptul de tagada, dar nu are interes, copilul are si drept de mostenire, deci la fel, nu are interes.
pe legea asta, toti tatii ar trebui sa verifice paternitatea in termen de 3 ani, sa nu aiba surprize...
ar fi culmea, daca se admite totusi actiunea, sa se dovedeasca ca sotul dvs e tatal copilului, implicit sterilitatea sa fi suvernit mai tarziu

[EDITAT - citeaza un mesaj sters]

Exista numeroase hotarari ale instantelor judecatoresti care au repus in termen persoanele in drept sa exercite actiunea considerand : " interpretarea restrictiva a art. 55 alin.1 Codul familiei vine în contradictie cu prevederile art. 6 paragraful 1 si art. 8 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, deoarece doar aparitia interesului reclamantului, poate sa determine dreptul la actiune al acestuia, pâna în momentul respectiv reclamantul având convingerea ca este tatal minorului, nascut în timpul casatoriei."

[EDITAT - offtopic]
Ultima modificare: Miercuri, 12 Mai 2010
ContSters20980, utilizator
[EDITAT]
1. De ce (?) postez intr-un topic care este juridic inchis? Poate pentru ca mi s-a parut incorect si imoral ca fiul (netagaduit dar fara nici o legatura biologica cu tatal) al unuia sa vina la mostenire impreuna cu fica lui (biologic adevarata)?
2. Am dreptul sa contest ca o lege reprezinta linia ideala in moralitate ? Siiigur ca da! Insa fara nici un efect. Legea va ramane cum este iar eu voi ramane sa o admir.
3. Restul discutiilor sunt complet sterile si, implicit, fara nici o finalitate cata vreme nu schimbam legea. Iar schimbarea legii nu e treaba noastra. Treaba noastra este sa o interpretam si sa ajutam la aplicarea ei.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Mai 2010
ContSters20980, utilizator
[EDITAT]
Iata raspunsul meu final scris pe intelesul lumii.

Se POATE formula de catre tata o cerere avand ca obiect tagada de paternitate. (pentru ca se poate depune pe rolul oricarei instante orice fel de cerere, nu va intoarce nimeni de la usa).

Dar (in justitie) nu-i destul totdeauna A CERE, spre A OBTINE. (scria un distins prof. acum mai bine de 100 ani - E. Herovanu)
In cauza, asa cum ati descris-o, sunt 99 % sanse ca acesta cerere sa fie respinsa ca prescrisa.

Si 1% sanse sa fie admisa daca judecatorul ... e obosit sau daca aveti norocul jucatorului de poker care castiga ...la cacialma.

E alegerea dvs.

UPDATE,

Si iacata ca-mi veni la mana un exemplu proaspat, tot de pe forum.

In cazul expus mai jos s-a castigat in prima instanta (cum spuneam, se poate castiga daca judecatorul ..dormea) dar hotararea a fost facuta tabula rasa in calea de atac de catre alti judecatori mai putin obositi (care si-au amintit si despre termenul de prescriptie).

www.avocatnet.ro/content/for...

Ati sesizat intrebarea finala a userului? (e necajit pentru ca n-a fost avertizat ca s-ar putea sa-si cheltuie banii de pomana).

Asta e, dle @ aemilius. Eu nu mi-a trasformat niciodata meseria in "arta" cu ..."materialul" clientului, precum distinsul coleg american.
Am mers si eu la cacialma ori am facut arta pentru arta, dar intrebandu-mi cinstit clientul: te bagi? (Acestea sunt datele problemei! Risti?).
Ultima modificare: Miercuri, 12 Mai 2010
ContSters20980, utilizator

Alte discuții în legătură

Contestarea filiatiei/recunoasterii miruna.c miruna.c A s-a casatorit cu B, B fiind insarcinata in 6 luni A stia ca nu este tatal copilului, totusi, il recunoaste trecandu-l pe numele lui Acum B introduce ... (vezi toată discuția)
Prescriptie pentru tagada de paternitate edmond11 edmond11 Buna ziua, Pot introduce actiune in tagada paternitatii prin care sa cer test ADN daca minorul rezultat in timpul casatoriei cu mama lui are 11 ... (vezi toată discuția)
Cererea efectuãrii testului de paternitate dupa 14 ani paramore paramore Bună! Se poate cere de către tată efectuarea unui test de paternitate dacă minorul a împlinit deja vârsta de 14 ani? Copilul a fost conceput ... (vezi toată discuția)