Buna ziua. Probabil ca acest subiect s-a mai discutat in cadrul acestui forum, dar o cautare rapida nu a gasit nici un rezultat. Pe scurt iata care este problema mea: anul trecut am vandut o masina unei persoane, cu domiciliul in acelasi oras, printr-un act de vanzare-cumparare intocmit la o firma de intermedieri auto.
Cu aceasta ocazie am inmanat respectivului toate actele masinii, respectiv talonul si cartea de identitate, pentru a-i permite inscrierea masinii pe numele lui, fara radierea masinii. A fost o scapare din partea mea, deoarece nu am stiut ca legea, care permite schimbarea proprietarului unei masini fara trecerea pe la RAR, nu intrase inca in vigoare.
Luna aceasta la platirea impozitului am aflat ca masina era inca pe numele meu, si nu se poate trece pe noul proprietar fara radiere. Dupa cum banuiti acesta este de negasit (am aflat ca este plecat din tara) si nu stiu care sunt pasii legali pentru rezolvarea acestei probleme.
La politie mi s-a spus sa-l dau in judecata si cu sentinta definitiva sa solicit radierea masinii.
Altcineva m-a sfatuit sa declar pierdute respectivele acte si sa solicit eliberarea unor duplicate, cu ajutorul carora sa obtin radierea.
In acest sens as fi recunoscator pentru cateva sfaturi competente (cea mai buna solutie si pasii de urmat), dat fiind ca nu am avut niciodata litigii de ordin juridic, de nicio natura.
Daca este nevoie de mai multe amanunte, va stau la dispozitie.
Multumesc.
e o problema de a mea! am cumparat o masina si proprietarul refuza sa-mi dea fisa fiscala,nu stiu de ce.am incheiat cu el un contract de vanzare cumparae si mi-a dat toate actele masinii
Autoturismul va putea fi inmatriculat pe noul proprietar, adica dv., numai dupa ce ambele parti contractante, vanzatorul si cumparatorul merg la Politie pentru radierea masinii de pe numele vanzatorului si inmatricularea masinii pe numele cumparatorului. Problema se pune atunci cand vanzatorul are datorii la stat. Nu stiu daca la Politie acestuia nu i se va cere un certificat fiscal ca nu are datorii...Daca are, este posibil ca radierea-inmatricularea sa nu se poata realiza, caz in care veti fi obligat a-l actiona in instanta pentru ca hotararea instantei sa tina loc de act necesar inscrierii autoturismului in evidentele politiei dupa ce se va constata ca autoturismul v-a fost vandut, respectiv ca dreptul de proprietate asupra acestuia s-a transmis dv. In fata instantei nu este necesara dovada ca vanzatorul nu are datorii la stat...Daca nu va inmatriculati masina pe numele dv., nu o puteti folosi ca proprietar, nu veti putea achita taxele si impozitele aferente acesteia, putand sa o instrainati la randul dv., printr-un inscris sub semnatura privata, astfel ca niciodata nu veti aparea fata de terti ca proprietar al autoturismului. ;)
Notificati-l! Sa va dea certificatul fiscal (nu fisa fiscala)... Daca nu, ii spuneti sa nu va impute dobanzi sau penalitati la impozit etc...
Asa aratati ca nu e culpa dv., folositi masina fara sa achitati nimic, veti rezolva mai tarziu!
Cat timp nu are nevoie omul de certificat fiscal fara datorii, poate ca o sa stea asa... Si dv. va convine ca, cvine stie, cu cat dureaza mai mult, cu atat poate scapati de ceva impozit pe masina... pe care statul il va lua lui.
Nu m-as baza prea mult pe asta, caci in maxim 5 ani ar trebui sa vina AFP peste el, sa-l execute...
Dar ... poate nu!
Si chiar daca vine, el va va cere dv. banii, dv. aveti notificarea (prin executor, ca sa-l puneti in intarziere) si nu veti achita nicio penalitate. Pe care el, insa, le va plati.
In plus, fiscul va cere de la el si el de la dv., asa incat, poate scapati de aproape 2 ani de taxe...
Daca insa va da in judecata, nu scapati de cei doi ani!
Ma rog, analiza inseamna sa luam in considerare multe situatii de fapt...
Asa ca, depinde si de interesul dv., daca aveti nevoie de loc de parcare, daca vreti s-o vindeti etc.
Dati-l in judecata! Oricum, tot dupa notificare, ca parca vad cum e contractul acela incheiat!
nu cunosc legislatia!si imi e tema tal proprietarului e avocat.el a instrainat masina unei persoane care la randul ei a instrainat-o,eu am cumparat masiana de la a nustiu cata persoana,dar am incheiat cu proprietarul actul de vanzare cumparare.si nu stiu cum se va proceda.m-am interesat la fisc la el si nu a platit nici un impozit din 2004 +, amenzi.si nu imi comvine sa le platesc eu.el invoca ca a dat masina la schimb si acea pe care a luat-o a fost furata si i-au blocat-o la rar,de asta nu vrea el sa o scoata de la fisc.astepta ca politia sa ii caute pe toti tertii,nu stiu de ce.el nu stie nici cui a vandut masina mrima oara.
Vin si eu cu o problema cu care ma confrunt de ceva timp.......sper aici sa aflu si eu ceva concret..Acum 4 luni am achizitionat un autoturism.Am facut niste acte iar eu urma sa ma duc la rar pentru identificare.A doua zi masina s-a stricat...........a urmat un scandal cu vanzatorul prin care nu am rezolvat nimic.Am ramas asa timp de 4 luni.......acum m-am gandit sa duc masina la pieta.Acum vin intrebarile:
.Am urmatoarele acte:
-Cartea de Identitate a Autovehicului original + copie
-Contract vanzare-cumparare
-asigurare valabila pe numele meu
-certificat de atestare fiscala pentru persoane fizice (precum vanzatorul nu are datorii la fisc)
-certificatul de inmatriculare
-o fisa(cred ca de inmatriculare)
-o cerere adresata comandantului pentru transcrierea autoturismului(care e doar completata).
VREAU sa o duc la pieta.Am fost la politie si am intrebat daca o pot radia(ca sa nu platesc impozit).Un ofiter de acolo mi-a zis ca nu se poate radia pt ca nu am finalizat actele....la politie figureaza pe fostul proprietar nu am fost deloc la politie sa continui actele si nici la directia de finante si impozite din localitatea mea.CE TREBUIE FACUT?MASINA FIGUREAZA undeva pe numele meu?platesc EU IMPOZIT?! ca nu vreau sa platesc impozit o viata intreaga pentru o greseala.La fisc masina pe cine figureaza pe mine(ca am contract de vanzare cumparare)sau pe fostul proprietar?NU STIU CE SA FAC?Nu cred ca am vreo sansa sa ma inteleg cu fostul proprietar sa vina sa radieze masina de pe numele lui.In caz ca duc masina la fier vechi...vreau sa stiu cine plateste impozit in continuare eu sau el!