avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 746 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme radiere masina.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme radiere masina.

Buna ziua. Probabil ca acest subiect s-a mai discutat in cadrul acestui forum, dar o cautare rapida nu a gasit nici un rezultat. Pe scurt iata care este problema mea: anul trecut am vandut o masina unei persoane, cu domiciliul in acelasi oras, printr-un act de vanzare-cumparare intocmit la o firma de intermedieri auto.
Cu aceasta ocazie am inmanat respectivului toate actele masinii, respectiv talonul si cartea de identitate, pentru a-i permite inscrierea masinii pe numele lui, fara radierea masinii. A fost o scapare din partea mea, deoarece nu am stiut ca legea, care permite schimbarea proprietarului unei masini fara trecerea pe la RAR, nu intrase inca in vigoare.
Luna aceasta la platirea impozitului am aflat ca masina era inca pe numele meu, si nu se poate trece pe noul proprietar fara radiere. Dupa cum banuiti acesta este de negasit (am aflat ca este plecat din tara) si nu stiu care sunt pasii legali pentru rezolvarea acestei probleme.
La politie mi s-a spus sa-l dau in judecata si cu sentinta definitiva sa solicit radierea masinii.
Altcineva m-a sfatuit sa declar pierdute respectivele acte si sa solicit eliberarea unor duplicate, cu ajutorul carora sa obtin radierea.
In acest sens as fi recunoscator pentru cateva sfaturi competente (cea mai buna solutie si pasii de urmat), dat fiind ca nu am avut niciodata litigii de ordin juridic, de nicio natura.
Daca este nevoie de mai multe amanunte, va stau la dispozitie.
Multumesc.
Am si eu o problema cu o masina vanduta in 2002 pe care platesc impozit si in zi de astazi pentru ca nu mai am actele masinii,iar cel caruia i-am vandut-o s-a dat la fund.Am citit ce s-a scris mai sus,am inteles ca singura cale e sa il dau in judecata,dar am vrut sa intreb daca pot cere in instanta ca noul proprietar sa imi plateasca sumele pe care eu le-am dat la Primarie 7 ani fara sa ma folosesc de masina...Nu am decat un act de vanzare -cumparare incheiat de mana,fara vreo stampila...
Ultima modificare: Marți, 27 Ianuarie 2009
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
Singura solutie este o actiune in instanta prin care sa se constate vanzarea masinii de catre dv. acelui cumparator la care veti anexa contractul de vanzare incheiat sub semnatura privata cu acela, si in cazul in care cumparatorul nu se va prezenta la Politie pentru radierea masinii de pe numele dv. si inmatricularea ei pe numele lui (daca o mai detine...), atunci hotararea sa fie apta pentru a efectua radierea masinii de pe numele dv., moment de la care nu veti mai fi obligat la plata impozitului aferent acesteia.
Nu puteti solicita instantei obligarea lui la plata impozitelor auto decat pe ultimii 3 ani si numai daca in actul de instrainare ati mentionat obligarea cumparatorului de a se prezenta la Politie pentru radiere si veti face dovada in instanta ca nu din culpa dv. nu s-a realizat acest lucru ci din culpa cumparatorului desi ati avut numeroase demersuri in acest sens, insa fara rezultat.
Daca insa ati avut o atitudine de pasivitate, nu veti putea invoca propria culpa, si nu veti putea solicita acele impozite care au fost in sarcina dv. din culpa proprie, ci doar radierea masinii urmand ca de la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii sa o puteti radia si sa nu mai fiti obligat a achita impozitul auto aferent acesteia. ;)
Am cumparat o masina in 2006,dand la schimb masina mea(proprietate personala)+6000 ron.Cel de la care am luat masina,nu era propietar in acte,ci figura firma(service auto) la care el lucra ca mecanic auto.Contractul de v-c al noii masini l-am facut cu firma respectiva.Pana aici nimic neinteresant,doar ca masina mea,care am dat-o la schimb mecanicului,i-am predat-o cu toate actele(cartea de identitate si certificat),fara nici un act de v-c,fara mentiune in talon cui am instrainat-o =D>.Nea mecanicu' a vandut-o mai departe #-o si acuma la impozite platesc 2 masini. Ce trebuie sa fac sa radiez masina care am dat-o la schimb?
Daca nu ati incheiat un act de vanzare-cumparare la instrainarea masinii, chiar prin act sub semnatura privata, dovada instrainarii o puteti face in fata instantei prin orice mijloc de proba, respectiv martori, interogatoriu etc.
Deci, introduceti o actiune in instanta asa cum am aratat in mesajele mele anterioare pentru ca nu as dori sa ma repet. ;)
buna ziua,
Am primit o citatie in legatura cu o masina care a fost cumparata de catre mine acum mai bine de 10 ani. Acea masina a fost in folosinta mea vreo 2 luni dupa care am vandut-o mai departe cu contract de vanzare cumparare sub semnatura privata. Nu mai detin nici un contract de vanzare cumparare (nici incheiat cu proprietarul si nici cu urmatorul cumparator).
Puteti sa imi spuneti va rog ca sa fac? Mentionez ca eu locuiesc in alt judet si citatia a venit pe adresa parintilor (era si adresa mea pe atunci).
Ce se intampla daca nu ma prezint la proces?
Sau as putea sa fac cumva dovada ca masina a fost vanduta de mine mai departe?...poate sa ma puna proprietarul pe mine sa platesc impozitle pe toti acesti ani, chiar daca eu nu am folosit masina?
multumesc

Alte discuții în legătură

Actiune pentru radierea unui autoturism nicoleta74 nicoleta74 Buna seara! Am o problema pe care, in acest moment, nu vad cum sa o rezolv. Concret, am vandut in luna mai 2008 un autoturism, am incheiat contract de v-c si ... (vezi toată discuția)
Radiere autoturism serafim liviu serafim liviu acum 4 ani am vandut o masina .ca acte de la acea masina mai am doar cartea de identitate a masinii .Nu cunosc unde mai este acum masina si nici cine o are in ... (vezi toată discuția)
Am vandut o masina si cumparatorul refuza sa facem actele legale genessis63 genessis63 cumparatorul dupa ce a dat banii pe masina si a completat si semnat contractul si a primit talonul si cartea masinii nu a mai vrut sa vina la politie ptr ... (vezi toată discuția)