tantan a scris:
Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un sfat. Am vandut aseara masina. Cumparatorul pana sa o ia a vazut-o de 3 ori (l-am lasat sa se uite la ce vrea) si, fiind foarte entuziasmat a insistat sa il astept o zi cu banii si sa i-o dau. Mi-a venit cu banii dupa cum am stabilit si am negociat, am facut o chitanta de mana si i-am completat in talonul masinii numele catre cine se instraineaza masina. In 2 ore dupa ce a plecat cu masina m-a sunat si mi-a zis ca vrea banii inapoi ca a descoperit ca nu ii place cum functioneaza cutia de viteze (de cate ori a vazut-o, nu mi-a cerut nicioada sa mearga putin cu ea, a preferat sa-l plimb eu sa vada cum merge). Eu nu vreau sa-i dau banii inapoi pentru ca nu il cunosc, cine stie ce a facut cu ea, mai ales ca are acasa o masina identica avariata. M-a amenintat ca daca nu ii returnez banii, va face plangere de inselaciune la politie. Nu am apucat nici s-o radiez, nici sa fac contract. Am facut doar chitanta pe care am specificat ca suma incasata reprezinta contravaloarea stabilita a masinii cu nr....Toate actele masinii sunt la el.Ce trebuie sa fac?Va multumesc.
Avand in vedere ca vanzarea a avut ca obiect un bun mobil, nu era necesar pentru instrainarea bunului incheierea unui contract autentic.
Astfel, ati incheiat contractul de vanzare sub forma unui inscris sub semnatura privata, i-ati inmanat cheile si talonul masinii, alaturi de autoturismul dv., moment in care s-a realizat vanzarea, bunul a fost predat si pretul vanzarii a fost achitat. Ca vine acum sa va ceara banii inapoi si sa va remita masina, e ilar.
Lasati-l sa va dea in judecata daca va face dovada ca viciile ascunse ale masinii o faceau inutilizabila sau erau atat de mari incat daca le cunostea nu ar fi cumparat bunul. Este posibil ca intre timp sa fi schimbat piese bune ale masinii dv. cu piesele defecte ale masinii sale, aceeasi marca, iar acum sa invoce aceste motive - piese defecte pentru recuperarea banilor si pentru a va insela.
Dv. sa faceti rost, in mod preparator, de probe (martori) cu care sa dovediti ca masina era in stare buna de functionare la data vanzarii, ca anterior cateva zile la rand l-ati plimbat cu masina si ca a verificat-o personal in mai multe randuri anterior vanzarii etc.
Pentru radierea masinii de pe numele dv. pentru a nu mai chita in continuare impozit auto, va sfatuiesc, avand in vedeer situatia data, sa depuneti la Judecatorie o actiune in constatarea vanzarii autoturismului. ;)