avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme radiere masina.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme radiere masina.

Buna ziua. Probabil ca acest subiect s-a mai discutat in cadrul acestui forum, dar o cautare rapida nu a gasit nici un rezultat. Pe scurt iata care este problema mea: anul trecut am vandut o masina unei persoane, cu domiciliul in acelasi oras, printr-un act de vanzare-cumparare intocmit la o firma de intermedieri auto.
Cu aceasta ocazie am inmanat respectivului toate actele masinii, respectiv talonul si cartea de identitate, pentru a-i permite inscrierea masinii pe numele lui, fara radierea masinii. A fost o scapare din partea mea, deoarece nu am stiut ca legea, care permite schimbarea proprietarului unei masini fara trecerea pe la RAR, nu intrase inca in vigoare.
Luna aceasta la platirea impozitului am aflat ca masina era inca pe numele meu, si nu se poate trece pe noul proprietar fara radiere. Dupa cum banuiti acesta este de negasit (am aflat ca este plecat din tara) si nu stiu care sunt pasii legali pentru rezolvarea acestei probleme.
La politie mi s-a spus sa-l dau in judecata si cu sentinta definitiva sa solicit radierea masinii.
Altcineva m-a sfatuit sa declar pierdute respectivele acte si sa solicit eliberarea unor duplicate, cu ajutorul carora sa obtin radierea.
In acest sens as fi recunoscator pentru cateva sfaturi competente (cea mai buna solutie si pasii de urmat), dat fiind ca nu am avut niciodata litigii de ordin juridic, de nicio natura.
Daca este nevoie de mai multe amanunte, va stau la dispozitie.
Multumesc.
Multumesc pentru raspunsuri.Am formulat cererea de chemare in judecata(am gasit ceva modele pe site),am facut xerox dupa actul de vanzare -cumparare si ma pregateam sa merg la Judecatorie,cand vad ca ma lovesc de alta problema.Masina pe care platim de 7 ani impozite fara sa o mai detinem este si a fost intordeauna pe numele sotului meu,care a vandut-o in 2002.Uitandu-ma prin actele de la Primarie am constatat ca impozitul de fapt nici nu este perceput sotului meu,ci socrului meu care nu a fost niciodata proprietarul masinii!Locuim la aceeasi adresa,acesta sa fie motivul?Am fost la Politia Rutiera si mi-au confirmat ca proprietar e sotul,nu socrul meu-asta e si motivul pentru care nu am observat de atatia ani ca masina nu e radiata-proprietarului nu ii venea nimic de plata!Abia anul asta s-a trezit mosul ca plateste imozit auto si el nu are masina! Acum ce fac? Degeaba il dau pe cumparator in judecata,hotararea va fi in favoarea sotului,care vad ca nu apare la Primarie ca proprietar,doar la Politie.
Mergeti la Politie si solicitati eliberarea unei dovezi din care sa reiasa ca autoturismul marca ...., cu nr. inmatriculare ...., serie sasiu .............. etc, este inregistrat in evidente ca fiind proprietatea sotului dv., apoi cu aceasta dovada veti putea introduce actiunea.
Daca ati obtinut dovada de la Politie, aceasta este suficienta pentru a face dovada calitatii procesuale active a sotului, iar la Finante puteti merge si ulterior ca sa solicitati clarificarea situatiei create din nestiinta sau din neglijenta unui functionar. Atentie, insa! Daca sotul este proprietar, actiunea trebuie facuta si semnata de acesta! chiar daca dv., ca sotie, ati vandut-o...;)
Buna,
In martie 2006, am instrainat un autovehicul unei persoane din alt judet. La data instrainarii autovehiculul avea revizia tehnica expirata, motiv pentru care am fost nevoit sa-i inmanez, odata cu vehiculul, actele (certificat de inmatriculare, cartea de identitate, ambele in original) pentru a putea face revizia in numele meu si a se putea folosi de vehicul. Tot atunci am intocmit acasa, pe calculator si apoi listat, in prezenta unor martori din partea dansului si din partea mea, un document in mai multe exemplare (un fel de contract de vanzare/cumparare cu martori), pentru mine si pentru cumparator, in care au fost notate toate datele "operatiunii", inclusiv serii de acte de identitate, adrese, nume ale persoanelor in cauza, denumiri si serii acte auto.
Toata treaba s-a desfasurat intr-o zi de vineri dupa-amiaza si nu s-au putut efectua acte la un birou specializat in asa ceva. Omul si-a luat bunul si actele si a plecat, ramanand intelesi ca se va prezenta in perioada imediat urmatoare pentru a perfecta actele.
Acest lucru nu s-a mai intamplat, persoana invocand diferite motive. Nici in momentul de fata nu vrea sa se prezinte (el sau sa imputerniceasca pe cineva), deoarece e plecat in strainatate.
Pentru vehicul toate taxele sunt platite la administratia financiara. Ce solutie as avea sa pot radia acest vehicul (am inteles ca se poate in instanta), care e procedura, iar daca radierea se face in urma unei hotarari judecatoresti, acest bun se mai poate inmatricula ulterior? Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 23 Februarie 2009
Lonerider, utilizator
Singura solutie este o actiune in instanta (Judecatorie) prin care sa solicitati constatarea instrainarii autoturismului marca .......... identificat prin nr. inmatriculare ........., serie sasiu ............, nr. identificare ...............catre cumparatorul ..........., domiciliat in ......................., conform contractului de vanzare-cumparare incheiat sub semnatura privata in data de .... la..... si obligarea acestuia de a se prezenta la organele de politie in vederea radierii de pe numele dv. a autoturismului si a inmatricularii pe numele sau, iar in caz contrar, hotararea sa tina loc de act apt pentru radierea autovehiculului de pe numele dv. la organele competente.
Daca ati fi citit toate paginile acestui topic, anterior postarii mesajului, nu l-ati mai fi postat, pentru ca raspunsul la intrebarile dv. il veti gasi chiar in acest topic.
Radierea este una si inmatricularea este alta. Un automobil radiat nu poate fi repus in circulatie decat dupa ce este reinmatriculat, dar un autoturism radiat nu mai produce obligatii de plata a impozitului auto pentru proprietarul pe care este inmatriculat autoturismul.
Reinmatricularea se poate face oricand dupa radierea acestuia, de buna voie de catre ambele parti, impreuna : proprietar si cumparator, iar in caz de refuz din partea unuia dintre cei doi, prin instanta. ;)
Buna ziua.
Va rog sa ma ajutati cu un sfat.
Prin feb 2008 am vandut masina personala unui individ coleg de serviciu cu fratele meu.NU am incheiat contract de vanzare-cumparare,nici macar chitanta de mana.Acest lucru s-a facut in prezenta a 4 martori:2 care au venit cu el si respectiv mama si tatal meu,la mine acasa.Fiind coleg cu fratele meu,am zis ca merge..
Aici vine partea proasta:i-am dat si cartea de identitate a masinii impreuna cu talonul.
Cand am vorbit cu el de acte m-a tot amanat,intre timp certandu-se si cu fratele meu.
Prin septembrie am primit o instiintare de la politie,de depasirii a vitezei,radar camera fixa.
Am mers la el,n-am rezolvat nimic,ulterior acesta afirmand ca a vandut masina.
Am mers la politia localitatii unde locuieste,am facut o plangere si la politie a declarat ca a vandut masina in mai unui cetatean din alta localitate.Am dat si eu o declaratie la dictarea politistului de acolo,prin care ma angajam se merg in respectiva localitate sa il gasesc pe cel care detinea masina.Aici politistii mi-au promis ca se intereseaza de actualul proprietar,un ''mogul'' local.Deci nimic scris.Acesta m-a contactat prin noiembrie la telefon si m-ia cerut sa il pasuiesc cu actele pana dupa sarbatori.
La sfarsitul lui ianuarie 2009 am incercat sa il contactez,dar nu raspundea la mobil,asa ca am sunat la postul de politie.Acolo seful de post,dupa ce ''a cercetat'' problema,m-ia spus tot telefonic ca acesta a vandut masina unui tip din alt judet,dandumi adresa si numarul de telefon.Am sunat,dar tipul m-a dat de inteles ca ''e de meserie'' adica nici o sansa sa incheie actele.
Intre timp,am primit de la polite raspuns in scris la prima mea plangere,in ea spunandu-se ca primul nu mai are masina,ea aflandu-se la cel de-al doilea,numele si numarul de telefon,in ea recomandandumi-se sa fac actele cu el,sau sa ma adresez instantei.
Lucru pe care l-am facut,la judecatoria arondata localitatii primului,in plangere incluzandu-i pe amandoi.
Am primit inapoi documentatia,solicitandumi-se taxa judiciara calculata la valoarea bunului vandut(dar daca nu am facut acte de unde valoare?) si atestat fiscal de la primarie de plata a impozitului.Cu a doua cerinta se rezolva dar cu prima? Si ce e important e faptul ca mi s-a solicitat copie dupa actul de vanzare-cumparare pe care nu il am.
Ce sa fac sa numai am aceasta masina in proprietate?
In speranta ca ma veti ierta pentru postul acesta asa de lung(e o poveste lunga) va rog sa ma ajutati cu un sfat.
Multumesc!

Alte discuții în legătură

Actiune pentru radierea unui autoturism nicoleta74 nicoleta74 Buna seara! Am o problema pe care, in acest moment, nu vad cum sa o rezolv. Concret, am vandut in luna mai 2008 un autoturism, am incheiat contract de v-c si ... (vezi toată discuția)
Radiere autoturism serafim liviu serafim liviu acum 4 ani am vandut o masina .ca acte de la acea masina mai am doar cartea de identitate a masinii .Nu cunosc unde mai este acum masina si nici cine o are in ... (vezi toată discuția)
Am vandut o masina si cumparatorul refuza sa facem actele legale genessis63 genessis63 cumparatorul dupa ce a dat banii pe masina si a completat si semnat contractul si a primit talonul si cartea masinii nu a mai vrut sa vina la politie ptr ... (vezi toată discuția)