avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 862 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme radiere masina.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme radiere masina.

Buna ziua. Probabil ca acest subiect s-a mai discutat in cadrul acestui forum, dar o cautare rapida nu a gasit nici un rezultat. Pe scurt iata care este problema mea: anul trecut am vandut o masina unei persoane, cu domiciliul in acelasi oras, printr-un act de vanzare-cumparare intocmit la o firma de intermedieri auto.
Cu aceasta ocazie am inmanat respectivului toate actele masinii, respectiv talonul si cartea de identitate, pentru a-i permite inscrierea masinii pe numele lui, fara radierea masinii. A fost o scapare din partea mea, deoarece nu am stiut ca legea, care permite schimbarea proprietarului unei masini fara trecerea pe la RAR, nu intrase inca in vigoare.
Luna aceasta la platirea impozitului am aflat ca masina era inca pe numele meu, si nu se poate trece pe noul proprietar fara radiere. Dupa cum banuiti acesta este de negasit (am aflat ca este plecat din tara) si nu stiu care sunt pasii legali pentru rezolvarea acestei probleme.
La politie mi s-a spus sa-l dau in judecata si cu sentinta definitiva sa solicit radierea masinii.
Altcineva m-a sfatuit sa declar pierdute respectivele acte si sa solicit eliberarea unor duplicate, cu ajutorul carora sa obtin radierea.
In acest sens as fi recunoscator pentru cateva sfaturi competente (cea mai buna solutie si pasii de urmat), dat fiind ca nu am avut niciodata litigii de ordin juridic, de nicio natura.
Daca este nevoie de mai multe amanunte, va stau la dispozitie.
Multumesc.
Cu prima cerinta, respectiv taxa de timbru calculata la valoarea bunului mobil vandut, lucrurile sunt simple:
Chiar daca nu ati incheiat contract de vanzare-cumparare in forma scrisa, ati vandut imobilul in prezenta a 4 martori dupa cum afirmati, astfel ca veti tine cont de valoarea masinii stabilita la acel moment, respectiv pretul vanzarii incasat de la cumparator. In functie de acea valoare pe care o veti preciza la primul termen de judecata, instanta va calcula taxa de timbru datorata de dv. si va va pune in vedere sa timbrati pana la primul termen de judecata dupa stabilirea taxei de timbru si a timbrului judiciar. ;)
Buna ziua.
In legatura cu taxa judiciara de timbru.Am trecut in precedenta plangere suma la care am vandut autoturismul,judecatoria mi-a raspuns.
Va rog sa ma ajutati cu alte intrebari(nu ma intereseaza recuperari de impozite sau alte pretentii materiale,vreau doar sa se faca actele de vanzare-cumparare sau radierea masinii):
-nu se poate sa deschid alt tip de actiune fara sa mai platesc taxa de timbru judiciar in functie de valoarea de vanzare(in contestare a proprietatii,cred..)?
-martorii mei sunt mama si tata,sunt admisi de instanta?Pe ceilalti nu ii stiu.
-taxa de timbru se plateste de mine si se returneaza de cel care a pierdut procesul?
-nu este suficienta declaratia lui data la politie prin care scrie ca a cumparat masina de la mine?Instanta poate cere acea declaratie de la politie,la propunerea mea?
-pana la urma pe cine dau in judecata:pe primul sau al doilea proprietar?
Multumesc anticipat.
paco6677 a scris:

-nu se poate sa deschid alt tip de actiune fara sa mai platesc taxa de timbru judiciar in functie de valoarea de vanzare(in contestare a proprietatii,cred..)?
-martorii mei sunt mama si tata,sunt admisi de instanta?Pe ceilalti nu ii stiu.
-taxa de timbru se plateste de mine si se returneaza de cel care a pierdut procesul?
-nu este suficienta declaratia lui data la politie prin care scrie ca a cumparat masina de la mine?Instanta poate cere acea declaratie de la politie,la propunerea mea?
-pana la urma pe cine dau in judecata:pe primul sau al doilea proprietar?

1. Nu. Actiunea este una de constatare a vanzarii si de radiere a autoturismului de pe numele dv. din evidentele autoritatilor (adm. financiara, politie);
2. Daca nu aveti alti martori decat parintii, iar partea adversa nu se va opune, acestia vor putea fi audiati pentru dovedirea pretentiilor dv.;
3. Da, taxele de timbru sunt in sarcina reclamantului, urmand ca la cererea acestuia, instanta sa-l oblige pe parat a le returna, ca si cheltuieli de judecata reclamantului, in cazul admiterii actiunii;
4. Nu este suficienta acea declaratie data de cumparator la Politie, dar va foloseste in completarea probatoriului. Astfel veti solicita instantei emiterea unei adrese la Serviciul radieri din cadrul Politiei din localitatea X pentru a depune la dosar acel inscris;
5. Il dati in judecata doar pe cel caruia dv. i-ati vandut masina. Cu al treilea proprietar al masinii ce a cumparat-o de la cumparatorul dv., in speta al doilea proprietar, nu ati incheiat niciun raport juridic, astfel ca acesta nu va avea calitate procesuala pasiva, deoarece obiectul actiunii este constatarea ca ati vandut masina lui X, nu lui Y, eventual X poate sa-l dea apoi in judecata pe Y pentru aceeasi pretentie...;)
Buna ziua.
Mai am doua intrebari:daca partea adversa nu accepta ca martori pe parintii mei,pot pierde procesul?
Si a doua:la cumpararea masinii respectivul a venit cu fratele sau si cu altineva cu care nu era ruda.Daca nu cunosc identitatea acestuia,instanta il poate obliga pe cumparator sa prezinte acest martor?
Totusi,trebuie sa existe o cale sa nu mai am masina in proprietate legal..Odata ce nu o mai am de facto...
Orice proces se poate pierde sau castiga... nu putems a va raspundem concret la intrebarea asta ca depinde daca veti avea avocat, cum veti argumenta cererea, cat de coerent si legal, ce alte dovezi mai aveti...
Nu putem sti.
Daca acel cumparator spune ca nu era cu nimeni, nu prea are instanta pe cine obliga...

Chemati martor in proces cel ce a cumparat de la cumparatorul dv. :D Succes!

Alte discuții în legătură

Actiune pentru radierea unui autoturism nicoleta74 nicoleta74 Buna seara! Am o problema pe care, in acest moment, nu vad cum sa o rezolv. Concret, am vandut in luna mai 2008 un autoturism, am incheiat contract de v-c si ... (vezi toată discuția)
Radiere autoturism serafim liviu serafim liviu acum 4 ani am vandut o masina .ca acte de la acea masina mai am doar cartea de identitate a masinii .Nu cunosc unde mai este acum masina si nici cine o are in ... (vezi toată discuția)
Am vandut o masina si cumparatorul refuza sa facem actele legale genessis63 genessis63 cumparatorul dupa ce a dat banii pe masina si a completat si semnat contractul si a primit talonul si cartea masinii nu a mai vrut sa vina la politie ptr ... (vezi toată discuția)