avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 982 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme radiere masina.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme radiere masina.

Buna ziua. Probabil ca acest subiect s-a mai discutat in cadrul acestui forum, dar o cautare rapida nu a gasit nici un rezultat. Pe scurt iata care este problema mea: anul trecut am vandut o masina unei persoane, cu domiciliul in acelasi oras, printr-un act de vanzare-cumparare intocmit la o firma de intermedieri auto.
Cu aceasta ocazie am inmanat respectivului toate actele masinii, respectiv talonul si cartea de identitate, pentru a-i permite inscrierea masinii pe numele lui, fara radierea masinii. A fost o scapare din partea mea, deoarece nu am stiut ca legea, care permite schimbarea proprietarului unei masini fara trecerea pe la RAR, nu intrase inca in vigoare.
Luna aceasta la platirea impozitului am aflat ca masina era inca pe numele meu, si nu se poate trece pe noul proprietar fara radiere. Dupa cum banuiti acesta este de negasit (am aflat ca este plecat din tara) si nu stiu care sunt pasii legali pentru rezolvarea acestei probleme.
La politie mi s-a spus sa-l dau in judecata si cu sentinta definitiva sa solicit radierea masinii.
Altcineva m-a sfatuit sa declar pierdute respectivele acte si sa solicit eliberarea unor duplicate, cu ajutorul carora sa obtin radierea.
In acest sens as fi recunoscator pentru cateva sfaturi competente (cea mai buna solutie si pasii de urmat), dat fiind ca nu am avut niciodata litigii de ordin juridic, de nicio natura.
Daca este nevoie de mai multe amanunte, va stau la dispozitie.
Multumesc.
buna ziua .problema mea este oarecum asemanatoare cu cea descrisa sus. vreau sa cumpar o motocicleta din botosani ,eu fiind din braila .propietarul are toate actele in regula in afara de faptul ca nu este radiata si inscrisa pe numele lui.propietarul de la care a luat-o nu i-a mai facut radierea fiscala deoarece avea f mult de platit la finante.
intrebarile mele sunt urmatoarele>cum sa procedez pentru a nu avea probleme cu politia> .trebuie neaparat sa o inmatriculez dupa 30 de zile de la realizarea contractului de v-c?>daca propietarul de drept o are gajata poate sa vina sa o ridice cei de la banca ?
daca propietarul se duce la politie si o declara furata ,eu neavind nici un act de propietate in afara de contractul de v-c pot avea probleme?
as dori o solutie cit mai viabila deorece doresc sa cumpar acest motor.multumesc.
Problema in speta este destul de complicata. Daca autovehiculul nu este radiat din circulatie, nu-l puteti inmatricula pe numele dv.
Puteti incheia un contract de vanzare-cumparare pentru bunul mobil, dar impozitele vor curge pe numele proprietarului de drept si acesta pentru a nu mai fi obligat in continuare la plata acestora, poate introduce in instanta o actiune in pretentii constand in impozitele neachitate din culpa cumparatorului (nu a vanzatorului) prin care va chema in judecata pe cel caruia i-a vandut-o.
Mai este si situatia in care autovehiculul este furat, dar acest aspect nu va este adus la cunostinta de catre vanzatorul care nu este inscris in actele masinii. Astfel, puteti incheia, de buna-credinta, un act de vanzare pentru bun si, la un moment dat, politia sa va depisteze in trafic cu acesta, sa vi-l confiste si sa ramaneti cu buza umflata... Inmatricularea nu va putea fi facuta nici in acest caz, regula fiind radiere si apoi inmatriculare.
Va recomand sa verificati la politie daca autovehiculul nu este furat. Solicitati apoi asa-zisului vanzator sa efectueze mai intai radierea autovehiculului si aabia apoi, il puteti cumpara cu contract de vanzare-cumparare sub semnatura privata.
Mai bine deschideti ochii inainte decat sa va deschideti punga mai tarziu! ;)
Ultima modificare: Luni, 21 Decembrie 2009
Corina Capotã, Avocat
multumesc.in primul rind ii voi face verificarea la politie si la rar.
nu cred ca va putea sa-i faca radierea la politie oricum eu incerc.daca ar avea amenzi de 100..200 ron i-as plati eu la financiar pentru a o putea radia:D.dar cred ca nu .
nu stiu ce cale voi alege deoarece imi doresc mult sa o cumpar#-o.
o ultima intrebare >daca propietarul de drept o are gajata ar putea cei de la banca sa o ia.din cite stiu,corectati-ma daca gresesc atunci cind pui gaj pe un auto banca iti ia CIV al automobilului pentru a nu o putea vinde.multumesc.
Cand este vorba despre un gaj mobiliar, banca poate ridica bunul din mainile oricui se afla, chiar ale dv.
Pentru aceasta, gajul trebuie inregistrat intr-un registru special tinut la nivel national.
Atentie sporita, deci! ;)
unde as putea sa ma interesez pentru a vedea daca e gajata sau nu .multumesc.

Alte discuții în legătură

Actiune pentru radierea unui autoturism nicoleta74 nicoleta74 Buna seara! Am o problema pe care, in acest moment, nu vad cum sa o rezolv. Concret, am vandut in luna mai 2008 un autoturism, am incheiat contract de v-c si ... (vezi toată discuția)
Radiere autoturism serafim liviu serafim liviu acum 4 ani am vandut o masina .ca acte de la acea masina mai am doar cartea de identitate a masinii .Nu cunosc unde mai este acum masina si nici cine o are in ... (vezi toată discuția)
Am vandut o masina si cumparatorul refuza sa facem actele legale genessis63 genessis63 cumparatorul dupa ce a dat banii pe masina si a completat si semnat contractul si a primit talonul si cartea masinii nu a mai vrut sa vina la politie ptr ... (vezi toată discuția)