avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme radiere masina.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme radiere masina.

Buna ziua. Probabil ca acest subiect s-a mai discutat in cadrul acestui forum, dar o cautare rapida nu a gasit nici un rezultat. Pe scurt iata care este problema mea: anul trecut am vandut o masina unei persoane, cu domiciliul in acelasi oras, printr-un act de vanzare-cumparare intocmit la o firma de intermedieri auto.
Cu aceasta ocazie am inmanat respectivului toate actele masinii, respectiv talonul si cartea de identitate, pentru a-i permite inscrierea masinii pe numele lui, fara radierea masinii. A fost o scapare din partea mea, deoarece nu am stiut ca legea, care permite schimbarea proprietarului unei masini fara trecerea pe la RAR, nu intrase inca in vigoare.
Luna aceasta la platirea impozitului am aflat ca masina era inca pe numele meu, si nu se poate trece pe noul proprietar fara radiere. Dupa cum banuiti acesta este de negasit (am aflat ca este plecat din tara) si nu stiu care sunt pasii legali pentru rezolvarea acestei probleme.
La politie mi s-a spus sa-l dau in judecata si cu sentinta definitiva sa solicit radierea masinii.
Altcineva m-a sfatuit sa declar pierdute respectivele acte si sa solicit eliberarea unor duplicate, cu ajutorul carora sa obtin radierea.
In acest sens as fi recunoscator pentru cateva sfaturi competente (cea mai buna solutie si pasii de urmat), dat fiind ca nu am avut niciodata litigii de ordin juridic, de nicio natura.
Daca este nevoie de mai multe amanunte, va stau la dispozitie.
Multumesc.
“Radierea” unui vehicul inseamna scoaterea lui definitiva din circulatie (art. 17 din OUG.195 modificata si completata prin OUG.63/20.09.2006)

DOCUMENTELE NECESARE LA RADIEREA UNUI VEHICUL:
a) cartea de identitate a vehiculului (CIV) + copie;
b) cerere de radiere (vezi pagina FORMULARE) completata si semnata (stampilata) de proprietar;
c) copie act de identitate proprietar (CUI pentru persoane juridice – si copie act identitate imputernicit);
d) certificatul de inmatriculare al vehiculului;
e) placile cu numarul de înmatriculare;
f) trei certificate de radiere (formular tipizat luat de la ghiseu) completate;
g) pentru situatii speciale (mosteniri, hotariri judecatoresti, executari, lichidari, adeverinta predare spre dezmembrare, etc.) documentele care atesta aceste situatii.

Radierea din circulatie a unui vehicul se efectueza in urmatoarele situatii :
a) la scoaterea definitivă din România a autovehiculului sau remorcii - export;
b) când proprietarul face dovada dezmembrarii, casarii sau predarii vehiculului la unitati specializate in vederea dezmembrarii;
c) în cazul furtului, radierea din circulaţie se efectuează, la solicitarea proprietarului, in baza unui document emis de poliţie care atestă furtul vehiculului în ţară sau străinătate;
d) proprietarul vehiculului poate solicita radierea acestuia, dacă nu mai doreşte să-l păstreze în circulaţie, cu condiţia depozitării acestuia intr-un spatiu adecvat detinut in conditiile legii;
e) se radiază, din oficiu in termen de 30 de zile de la primirea dispozitiei autoritatii administratiei publice locale, vehiculul abandonat ori fără stăpân, în condiţiile prevăzute de lege. ;)
ranettm56 a scris:

salutare, vreau sa expun si eu cazul meu si daca poate cineva sa ma indrume exact ce pasi legali trebuie sa urmez.

Acum o saptamana am cumparat un autorurism bmw in stare foarte buna de la o persoana care nu parea deloc suspecta,prezentabil, imbracat bine, vorbea foarte frumos,am verificat masina vreo ora jumate, ne-am plimbat cu ea, masina foarte intretinuta,nimic suspect, omul avea facturi cu piesele pe care le-a schimbat la masina, schimb de ulei si multe altele, toate pe numele lui.In momentul confruntarii actelor, in cartea de identitate a masinii era trecut un nume de femeie nascuta in 1942 care mi-a spus ca este bunica lui si ca a luat masina pe numele ei ca sa plateasca asigurarea cu 50% reducere, aceasta fiind pensionara.Avea procura facuta pe numele lui de la aceasta femeie pentru a putea vinde masina, procura parea autentica, avea stampila cu relief, semnaturi,toate datele corespundeau cu buletinul lui si cu datele femeii din cartea de identitate.Am batut palma si am stabilit sa vina la mine acasa sa-i dau banii, dupa ce i-am dat banii a ramas sa-mi dea certificatul fiscal in cateva zile ( 2-3).Inainte sa-i dau banii l-am intrebat daca sigur nu are ceva probleme cu actele masinii sau cu fiscul si m-a asigurat ca are o situatie financiara foarte buna si ca e din familie buna , tatal lui fiind avocat de profesie.I-am inmanat banii si m-a rugat sa-l duc acasa sa-si adune lucrurile personale din masina.La el acasa am ramas impresionat, o vila imensa cu 3 etaje, curte interioara foarte frumoasa, nu mi-am facut probleme, am zis ca am nimerit bine de tot cu acest vanzator ca de cand cautam masina numai de samsari am dat.
Acum problema mea este ca acest individ nu mai raspunde la telefon sau cand raspunde ma tot amana si spune ca are treaba, ca e foarte ocupat, am fost la directia financiara unde apartine femeia trecuta in cartea masinii, respectiv taxe si impozite sector 4 si acolo mi-au comunicat ca masina nu figureaza pe numele acestei femei, ca nu a declarat-o niciodata.In cartea masinii sunt 2 prorietari, un domn si femeia asta care nu a declarat masina, domnul dinainte, l-am verificat si pe el la fisc si are datorii de 40 milioane lei vechi (4000ron) constand in amenzi rutiere, impozit auto toate incepand cu 2004 pana in luna martie 2008, chiar luna in care e trecuta femeia asta in cartea masinii.Practic aceasta femeie nu avea cum sa inscrie masina pentru ca vechiul proprietar trebuia sa-i dea certificat fiscal ca nu are datorii ca sa poata efectua inmatricularea.

Precizez ca am :
Cartea masinii
Autentificare RAR (facuta de mine dupa ce am luat masina)
Talon
Contract de Vanzare-Cumparare intre mine si persoana trecuta in cartea masinii + semnatura pe talon
Masina se afla in posesia mea

Ce trebuie sa fac pentru a putea inmatricula masina pe numele meu avand in vedere ca primul proprietar al masinii are 40 mil datorie la fisc iar al doilea proprietar nu a declarat masina la fisc de mai bine de un an de zile.

Mii de scuze pentru postul imens dar nu-mi gasesc linistea!Apreciez orice raspuns!



Buna ziua, am o problema asemanatoare cu cea a lui ranettm56. Probabil si eu am partea mea din vina, prin faptul ca nu am fost destul de precauta, insa pana la aceasta situatie nici nu ma gandeam la asa ceva. Cred ca asa suntem toti, pana nu ne ardem...
Acum aproape o luna, am cumpart un autoturism de familie impreuna cu sotul meu. Actele le-am facut pe numele meu, dar nu cred ca acest lucru are prea multa relevanta. Am verificat masina, am facut contractul de V-C, am primit talonul si cartea de identitate a masinii, am facut si identificarea la RAR. Proprietarul ne-a tot amanat cu fisa fiscala, pana ce saptamana aceasta am aflat ca are datorii foarte mari si de fapt nu poate obtine radierea fiscala din evidentele primariei. Mentionez ca el este din Cluj, autoturismul deasemenea inmatriculat in Cluj, iar eu din Targu Mures.
Din cate am inteles trebuie sa-l actionez in instanta pentru a obtine a hotarare judecatoreasca ce tine locul radierii fiscale. Intrebarile mele sunt urmatoarele, si imi cer scuze anticipat daca repet ceva, chiar am citit foarte mult pe acesta tema, dar aceste lucruri nu imi sunt clare:
1. La care tribunal ma adresez, cel din Cluj sau cel din Targu Mures?
2. Unde gasesc un model de chemare in judecata pentru acest lucru, in temeiul carei legi se formuleaza cererea?
3. Ma pot descurca si fara un avocat sau ma sfatuiti sa consult unul?
4. Cat timp dureaza un astfel de proces (saptamani, luni?)? Banuiesc ca pana la anuntarea hotararii autoturismul poate rugini linistit in fata blocului, pentru ca nu pot circula cu ea din moment ce pe 18 octombrie expira cele 30 de zile de la data incheierii contractului de vc...

Va rog mult sa-mi raspundeti, sa ma indrumati? Chiar sunt foarte suparata, suntem amandoi deznadajduiti si ne recunoastem partea de vina. Va multumesc anticipat.
1. La Judecatoria Cluj-Napoca, respectiv la instanta de la domiciliul paratului, conf. art. 5 C.pr.civ.
2, 3. Va recomand sa angajati un avocat pentru redactarea, sustinerea cererii precum si pentru reprezentarea dv. in instanta pentru a nu va deplasa dv. la fiecare termen de judecata.
4. Depinde de pozitia procesuala a paratului : cateva luni sau mai mult.
Daca autoturismul nu este radiat de pe numele fostului proprietar nu-l puteti inmatricula pe numele dv. ;)
cora2006 a scris:

1. La Judecatoria Cluj-Napoca, respectiv la instanta de la domiciliul paratului, conf. art. 5 C.pr.civ.
2, 3. Va recomand sa angajati un avocat pentru redactarea, sustinerea cererii precum si pentru reprezentarea dv. in instanta pentru a nu va deplasa dv. la fiecare termen de judecata.
4. Depinde de pozitia procesuala a paratului : cateva luni sau mai mult.
Daca autoturismul nu este radiat de pe numele fostului proprietar nu-l puteti inmatricula pe numele dv. ;)



Va multumesc pentru sfat. V-as mai intreba inca un lucru, cat ma costa onorariul avocatului intr-un asemenea caz? Stiu ca onorariile pot avea mari variatii, insa ceva aproximativ, "corect" pentru o actiune de acesta complexitate... mentionez ca sunt inca studenta, si nu dispun de fonduri nesfarsite.:sorry:
Din moment ce trebuie sa ma adresez judecatoriei din Cluj, logic ar fi ca avocatul sa fie tot din Cluj... din moment ce eu nu sunt de acolo, nu-i cunosc nici dupa auzite, imi puteti recomanda dumneavoastra unul sau macar cum sa gasesc si sa aleg unul? Va multumesc foarte mult pentru raspuns si amabilitate.
Buna ziua, am si eu o nelamurire, poate ma puteti sfatui va rog.
Ieri am achizitionat un automobil de la o firma la care sunt angajat si am cateva semne de intrebare. Mentionez urmatoarele :
-masina se afla pe numele firmei X
-asigurarea, itp si rovinieta valabile pana in primavara lui 2010
-masina nu a mai fost utilizata din martie 2009 perioada in care firma X si-a schimbat denumirea in Y
-masina se afla in posesia mea(desi nu am achitat inca nimic pt ea) impreuna cu toate actele.
Ce documentatii ar trebui semnate intre mine si firma pentru a se face schimbul de posesie conform legii? Mi-e frica ca aceasta schimbare a denumirii societatii sa nu ingreuneze foarte mult formalitatile. Este de ajuns un PV?
As putea inmatricula masina pe numele meu fara radiere? Este adevarat ca ma supun unor riscuri daca ma voi deplasa cu ea inainte de a o trece in proprietatea mea?

Astept cu nerabdare raspunsurile dvs. Multumesc mult!

Alte discuții în legătură

Actiune pentru radierea unui autoturism nicoleta74 nicoleta74 Buna seara! Am o problema pe care, in acest moment, nu vad cum sa o rezolv. Concret, am vandut in luna mai 2008 un autoturism, am incheiat contract de v-c si ... (vezi toată discuția)
Radiere autoturism serafim liviu serafim liviu acum 4 ani am vandut o masina .ca acte de la acea masina mai am doar cartea de identitate a masinii .Nu cunosc unde mai este acum masina si nici cine o are in ... (vezi toată discuția)
Am vandut o masina si cumparatorul refuza sa facem actele legale genessis63 genessis63 cumparatorul dupa ce a dat banii pe masina si a completat si semnat contractul si a primit talonul si cartea masinii nu a mai vrut sa vina la politie ptr ... (vezi toată discuția)