avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme radiere masina.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme radiere masina.

Buna ziua. Probabil ca acest subiect s-a mai discutat in cadrul acestui forum, dar o cautare rapida nu a gasit nici un rezultat. Pe scurt iata care este problema mea: anul trecut am vandut o masina unei persoane, cu domiciliul in acelasi oras, printr-un act de vanzare-cumparare intocmit la o firma de intermedieri auto.
Cu aceasta ocazie am inmanat respectivului toate actele masinii, respectiv talonul si cartea de identitate, pentru a-i permite inscrierea masinii pe numele lui, fara radierea masinii. A fost o scapare din partea mea, deoarece nu am stiut ca legea, care permite schimbarea proprietarului unei masini fara trecerea pe la RAR, nu intrase inca in vigoare.
Luna aceasta la platirea impozitului am aflat ca masina era inca pe numele meu, si nu se poate trece pe noul proprietar fara radiere. Dupa cum banuiti acesta este de negasit (am aflat ca este plecat din tara) si nu stiu care sunt pasii legali pentru rezolvarea acestei probleme.
La politie mi s-a spus sa-l dau in judecata si cu sentinta definitiva sa solicit radierea masinii.
Altcineva m-a sfatuit sa declar pierdute respectivele acte si sa solicit eliberarea unor duplicate, cu ajutorul carora sa obtin radierea.
In acest sens as fi recunoscator pentru cateva sfaturi competente (cea mai buna solutie si pasii de urmat), dat fiind ca nu am avut niciodata litigii de ordin juridic, de nicio natura.
Daca este nevoie de mai multe amanunte, va stau la dispozitie.
Multumesc.
Nu prea ai cum verifica.
La Arhiva electronica de garantii reale mobiliare care este o arhiva constituita pe baya datelor din contractele de imprumut dintre banci romanesti si societati comerciale sau persoane fizice. A fost infiintata prin Legea nr. 99/1999 privind unele masuri pentru accelerarea reformei economice, fiind operationala din 15.12.2000.
Fata de terti, o garantie reala si celelalte sarcini reale asupra bunurilor care
cad sub incidenta Legii nr. 99/1999 au un grad de prioritate care se stabileste de la momentul in care garantia reala sau sarcinile reale au fost facute publice.
Garantiile reale si sarcinile constituite pe bunuri mobile, care cad sub incidenta
Titlului VI din Legea nr. 99/1999, indeplinesc conditia de publicitate din momentul inscrierii avizului de garantie reala la Arhiva electronica de garantii reale mobiliare, sau, dupa caz, a avizului de intentie.
Inscrierea la Arhiva electronica de garantii reale mobiliare nu confera validitate unei garantii reale lovite de nulitate. Operatorul de arhiva care efectueaza inscrierea nu are dreptul de a interveni asupra inscrierii si nici nu are obligatia de a verifica exactitatea datelor prezentate de solicitant. Prin inscrierea garantiei reale creditorii pentru care se inscrie ulterior o garantie reala asupra aceluiasi bun sunt prezumati ca au cunostinta despre existenta garantiei reale inscrisa in favoarea altui creditor, si prin urmare aceasta garantie le este opozabila.
Este o prezumtie absoluta, de neinlaturat, proba contrarie nefiind admisibila. Aceasta cunoastere se asigura prin publicitate care confera notorietate publica unui raport juridic personal.
Publicitatea se realizeaza prin inscrierea in Arhiva electronica de garantii reale mobiliare a avizului de garantie reala iar inscrierea avizului este valabila 5 ani si da nastere prezumtiei absolute de opozabilitate. Creditorul poate reinnoi inscrierea inainte de expirarea acesteia, pentru o perioada de inca 5 ani sau pentru o alta perioada mai mica de 5 ani. Daca inscrierea nu este reinnoita, arhiva poate sterge orice inscriere din baza sa de date.
De la regula de publicitate prin inscrierea in Arhiva electronica de garantii reale mobiliare a avizului exista 4 situatii de exceptie, prevazute de art. 30 din Titlul VI al Legii nr.99/1999:
a) pentru garantia reala aferenta obligatiei garantate ce nu depaseste
echivalentul in lei al sumei de 300 euro la momentul incheierii contractului de
garantie asupra unor bunuri mobile corporale, publicitatea se poate face alternativ, fie prin luarea in posesie a bunului afectat garantiei, fie prin inscrierea unui aviz de garantie la Arhiva electronica de garantii reale mobiliare;
b) pentru garantia reala constituita pe sume de bani, valori mobiliare sau titluri
reprezentand bunuri, inclusiv certificate de depozit, conosamente negociabile, precum si cecuri si, bilete la ordin si cambii, publicitatea se poate face numai prin posesia asupra instrumentului in cauza, daca transferul instrumentului in cauza necesita posesia sau andosarea. Inscrierea la arhiva nu este o metoda valida de publicitate in aceste cazuri;
c) garantia reala pe valori mobiliare care, potrivit regulilor pietei de valori
mobiliare, pot fi transferate prin simpla inregistrare in registrele care deservesc piata pe care sunt vandute, va fi considerata ca fiind facuta publica din acest moment; inscrierea la arhiva nu este o metoda valida de publicitate in aceste cazuri;
d) garantia reala constituita asupra vapoarelor sau avioanelor trebuie facuta
publica prin inregistrarea garantiei reale in registrul in care se afla inregistrat titlul de proprietate asupra acestora. Registrul va trebui sa evidentieze garantia reala la
rubrica in care se afla inscris titlul de proprietate asupra bunului.
Cerinta publicitatii garantiei reale mobiliare se impune pentru realizarea
urmatoarelor scopuri:
a) instituirea ordinii de preferinta a creditorilor in acoperirea creantelor din
executarea silita a bunului obiect al garantiei reale mobiliare;
b) asigurarea opozabilitatii fata de terti. ;)
Ultima modificare: Luni, 21 Septembrie 2009
Corina Capotã, Avocat
De ce nu discutati cu propietarul de drept, cel din acte, ca sa vedeti care este situatia reala , va bazati doar pe ce va spune proprietarul actual, cel fara acte?
Oricum trebuie sa ajungeti la el daca doriti sa va inmatriculati motorul pe nume .
multumesc.:)
multumesc pentru raspuns.i-am propus lucrul acesta celui care o vinde dar nu a dat nici un semn.oricum am cumpararat o alta motocicleta dar cu acte in regula. din cite am vazut la noi in tara se practica acest gen de afacere cu masini ...se cumpara masina dar nu se inscrie din diferite motive pe numele celui care o ia ,chiar am pe cineva care o are cumparata in modul acesta.intrebare ...cum poate sa mearga cineva cu o masina care nu e pe numele lui si de ce la nivel de politie nu se sesizeaza astfel de fapte.dar cum spunea cineva de la tv ````traim in romania si asta ne ocupa tot timpul**

Alte discuții în legătură

Actiune pentru radierea unui autoturism nicoleta74 nicoleta74 Buna seara! Am o problema pe care, in acest moment, nu vad cum sa o rezolv. Concret, am vandut in luna mai 2008 un autoturism, am incheiat contract de v-c si ... (vezi toată discuția)
Radiere autoturism serafim liviu serafim liviu acum 4 ani am vandut o masina .ca acte de la acea masina mai am doar cartea de identitate a masinii .Nu cunosc unde mai este acum masina si nici cine o are in ... (vezi toată discuția)
Am vandut o masina si cumparatorul refuza sa facem actele legale genessis63 genessis63 cumparatorul dupa ce a dat banii pe masina si a completat si semnat contractul si a primit talonul si cartea masinii nu a mai vrut sa vina la politie ptr ... (vezi toată discuția)