avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 831 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... dreptul muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

dreptul muncii

Buna.Am si eu o problema legata de dreptul muncii daca ma poate ajuta cineva.Lucrez la o companie de telecomunicatii si din cate am observat in momentul in care este concediata o persoana ,aceasta isi scrie demisia si nu primeste concediere.as vrea sa stiu in cazul in care voi fi concediata ce trebuie sa fac?Sa scriu demisia sau sa cer concediere?
Cel mai recent răspuns: georgianachirita , utilizator 00:29, 8 Mai 2010
1. Daca e concediere individuala poate angaja pe altcineva in locul dvs. dupa o luna de zile.

2. Daca va concediaza prin desfiintarea postului trebuie sa respecte prevederile CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.

3. Daca aveti contract individual de munca cu timp partial, pentru somaj aceasta perioada se ia in calcul proportional cu timpul normal de munca de 8 ore. Adica dati ati lucrat 4 ore pe zi timp de un an, pentru somaj se iau in calcul numai 6 luni.

4. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie ca in ultimele 24 de luni sa aveti lucrate (si cotizate la somaj)12 luni (in echivalentul a8 ore pe zi).

5. Nu semnati nici o cerere de incetare a raporturilor de munca cu acordul partilor si nici nu demisionati ca nu mai primiti indemnizatie de somaj. Lasati-l pe angajator sa aiba initiativa incetarii raporturilor de munca.
Ultima modificare: Joi, 6 Mai 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
va multumesc pentru raspunsuri.Ideea e ca aici suntem concediati in functie de vechime pt ca cei cu vechime au salarii mai mari si dupa un an ,un an si jumatate suntem concediati pt motive minore sau chiar inventate pentru a putea plati 2 persoane noi cu salariul la 1 un angajat vechi.NU ni se acorda concedierea,ne obliga sa semnam demisia.in cazul in care nu mi se va acorda concediere ce trebuie sa fac?
ptr.georgianak..draga mea , defineste termenul *primeste concediere* , risti sa fii inteleasa gresit si sa ti se raspunda k atare....
daca e vb de concedire din partea angajatorului, trebuie sa faca firma instiintare in sensul acesta catre tine...tu se semnezi de luare la cunostiinta, etc..e un intreg ritual.
atentie insa in c azul acesta nu trebuie sa faci tu instiintarea prin care denunti contractul d e munca( demisia), ptr ca risti sa numai beneficiezi de somaj, intrucat este doleanta ta si se purcede k atare..

daca este optiunea lor sa te concedieze, beneficiezi de anumite drepturi salariale, in limitele legale desigur.. si vor trebui sa te instiinteze in scris...(adresa datata, nr inregistrare, etc..apoi sa-ti emita o decizie inacest sens, ...vei depune un dosar catre somaj in maxim 1 luan de la data concedierii..etc..
succes
atata ti
buna astaltti! sa fiu mai explicita:Firma la care lucrez e call center.Lucrez pe proiectul Cosmote relatii clienti.Avem dreptul la 3 advertismente si 1 angajament.Advertismentele le primim pe motive aiurea(ex intarziere din pauza 2 min,sau ca am telefonul pe masa)dupa 3 advertismente primim angajament dupa care ne da afara.ideea e ca nu suntem concediati,ci obligati sa ne scriem demisiile
Georgiana, am inteles povestea ta:
Dar te intreb: va obliga sa va dati demisiile, ca daca nu... CE?
Ce va face / ce vi se intampla daca nu va dati demisia?
Va impusca, va tunde la chelie, va ia primul nascut, va .. da pe mana politiei??

Alte discuții în legătură

Desfiintarea postului,concedierea lory98 lory98 Sunt chemata la servici pentru a-mi semna demisia din partea angajatorului pe motiv ca se desfiinteaza postul.Momentan sunt in concediu de odihna trimisa ... (vezi toată discuția)
Intoarcere din concediu crestere copil roxana.alecsa roxana.alecsa Buna ziua, M-ar interesa sa stiu ce obligatii are firma la care sunt angajat in momentul intoarcerii mele la munca din concediul de maternitate, adica este ... (vezi toată discuția)
Daca lucrez la o firma care este in prag de faliment pot beneficia de somaj? popa larisa popa larisa lucrez la o firma particulara de 16 ani si acum nu mai merge este in prag de faliment si ne pune sa ne dam demisia e normal de ce nu avem drept de somaj atata ... (vezi toată discuția)