avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 551 soluții astăzi

Joi, 27 martie, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații - Aspecte practice și provocări actuale. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Imposibilitate comunicare convocare la cercetare ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Imposibilitate comunicare convocare la cercetare disciplinara

Buna seara!
Am expediat prin posta o convocare pentru cercetarea disciplinara a unui salariat care lipseste de la serviciu de o luna. Plicul mi s-a intors cu mentiunea "destinatar lipsa din localitate". Ce pot sa fac in aceasta situatie?
- Ii mai trimit o convocare cu riscul ca plicul sa fie din nou returnat, sau
- Emit decizia de desfacere a contractului individual de munca de la data intoarcerii plicului;
- Emit decizia de desfacere a c.i.m. de la data la care ar fi trebuit sa aiba loc cercetarea disciplinara?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ionutt , utilizator 19:54, 11 Mai 2010
1. Daca s-ar proceda cum spuneti dvs .(si este corect ce spuneti) poate dura timp mult,ani de zile, timp in care angajatorul il va tine cu CIM suspendat (!?).
2. Orice salariat are obligatia, prin Regulamentul intern, sa comunice angajatorului, printre altele, cand isi modifica adresa sau resedinta.
3. Eu am avut un caz in care salariatul a lipsit nemotivat, a plecat in Italia si dupa 15 luni a venit la serviciu cu pretentia sa lucreze. A pierdut procesul cu angajatorul.
Catre tudorvaleriu
Am observat din discutie ca la a doua comunicare prin scrisoare recomandata demarati procedura de desfacere a CIM.
Cunoasteti cumva practica judiciara care permite ca la a doua sau mai multe comunicari cu confirmari de primire sa se considere acoperita aceasta cerinta a legii respecitiv comunicarea inceperii unei proceduri ca aceasta, in conditiile in care un angajat nu se mai regaseste la domiciliul indicat si prin urmare nu a luat la cunostiinta?
Posibil ca intr-un litigiu instanta sa considere ca angajatorul a dat dovada de staruinta in ceea ce priveste indeplinirea procedurii respective de desfacere a CIM?
1. Nu sunt jurist de profesie, asa ca nu stiu ce si cum sa va raspund la intrebarile dvs.
2. Bunul simt imi spune insa ca nici un salariat nu-si poate bate joc de angajator, asa cum vrea el. Exista un simt al masurii in toate, chiar daca nu exista o prevedere legala sau aceasta nu e clara.
Multumesc pentru raspuns
Pentru mine era necesar sa aflu daca exista vreun precedent pe discutia de mai sus.
Cat despre bunul simt atat al angajatorului cat si angajatului chiar nu am cuvinte dupa ce citesc mesajele de pe forum.
popescu marcela a scris:

Catre tudorvaleriu
Am observat din discutie ca la a doua comunicare prin scrisoare recomandata demarati procedura de desfacere a CIM.
Cunoasteti cumva practica judiciara care permite ca la a doua sau mai multe comunicari cu confirmari de primire sa se considere acoperita aceasta cerinta a legii respecitiv comunicarea inceperii unei proceduri ca aceasta, in conditiile in care un angajat nu se mai regaseste la domiciliul indicat si prin urmare nu a luat la cunostiinta?
Posibil ca intr-un litigiu instanta sa considere ca angajatorul a dat dovada de staruinta in ceea ce priveste indeplinirea procedurii respective de desfacere a CIM?

In acest caz, angajatorul va face dovada ca a depus toate diligentele pentru a comunica decizia de concediere, inclusiv convocarea la comisia de cercetare disciplinara.
Potrivit Codului muncii, comunicarea se predă personal salariatului, cu semnătură de primire, ori, în caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandată, la domiciliul sau reşedinţa comunicată de acesta.
Prin urmare, angajatorul este exonerat de raspundere in cazul in care salariatul nu comunica schimbarea de domiciliu.

Alte discuții în legătură

Concediere angajat negasit ContSters194995 ContSters194995 Buna ziua, Am urmatoarea problema: m-am inteles cu o angajata sa ii desfacem contrac tul de munca cu 30 septembrie pentruc a va pleca din tara. Ea a fost ... (vezi toată discuția)
Cum fac cercetarea disciplinara in cazul nerespectarii preavizului? jujica jujica Buna ziua Un angajat a depus cerere de incetare CIM in 01.08, cu 31.07.Conducerea doreste respectarea CIM , adica in cazul demisie , cu preaviz de 20 zile ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract de munca Ileana popa Ileana popa Buna seara, Daca o persoana angajata pe postul de ingrijitor, in invatamant,cu contract de munca pe durata nedeterminata a avut concediu fara plata, cu ... (vezi toată discuția)