avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Agentie imobiliara - plata comision
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Agentie imobiliara - plata comision

In primavara anului 2006 , X doreste sa cumpere un apartament, in acest sens incheie un contract de servicii imobiliare cu o agentie. I se prezinta doua apartamente ale aceluiasi proprietar Y pentru o vanzare alternativa.
X cumpara ap. si plateste comisionul agentiei. (Varianta alternativa nu s-a specificat in contract).
In anul 2007 parintii lui X cumpara al doilea apartament de la Y (al diolea ap. nu a fost oferit spre vanzare publica).

Agentia il cheama in judecata pe X invocand urmatoarea clauza din contract "Clientul se obliga sa plateasca dublul cmisionul datorat agentiei in conditiile in care, ulterior prezentarii ofertelor, clientul saiu orice ruda de gradul I, II, sau III tranzactioneaza unul dintre imobilele cuprinse in lista de oferte (cele doua ap.) prezentate de agentie, fara instiintarea acesteia si fara plata comisionului cuvenit."

Considerati ca este intemeiata actiunea agentiei ?

@ dislexis,
Cele afirmate de tine ar fi perfect valabile daca X nu ar fi platit comision pentru primul apartament.
Clauza descrisa imbina o clauza penala cu evitarea simulatiei prin interpunere de persoane.
1. De regula indiferent cate oferte se fac, ( X ) cumparatorul, intentioneaza sa cumpere doar un singur apartament. Clauza apare ca o sanctiune in cazul in care cumparatorul ar fi fraudat agentia (tranzactioneaza si nu plateste comisionul).
2. Interpunerea de persoane ar exista in situatia in care X ar beneficia si de la al doilea apartament. Parintii lui X intradevar intentioneaza sa locuiasca in apartamentul cumparat de ei.

Eu "zic" ca ofertele agentiei , tocmai ca, au fost expirate dupa momentul cumpararii primului apartament. Atat agentia cat si partile contractului de v-c au stiut ca din cele doua apartamente oferite numai una a fost de vanzare, in celalalt apartament urma sa locuiasca in contiunare Y.
Dupa incheiarea contractului de v-c al doilea apartament nu a mai fost oferit spre vanzare pana in momentul in care parintii lui X l-au intrebat pe Y despre aceasta posibilitate (iar Y a fost de acord).

Ultima modificare: Vineri, 23 Martie 2007
MelindaB., utilizator
@doar_lara,
Sincer, eu nu inteleg, ce contributie a avut agentia la vanzarea celui de al doilea apartament ?
Solicita comision dublu (3000 Eu), oare nu este o imbogatire fara justa cauza ?

@doar_lara,
Sincer, eu nu inteleg, ce contributie a avut agentia la vanzarea celui de al doilea apartament ?
Solicita comision dublu (3000 Eu), oare nu este o imbogatire fara justa cauza ?

ce contributie a avut? a prezentat apartamentul cumparatorului, a prezentat si acest apartament cumparatorului. fara aceasta interventie, cumparatorul nu ar fi stiut de existenta apartamentului, prin urmare nu ar fi existat acest contract de v-c din urma. aceasta este principala contributie a agentiilor, cele secundare fiind: alergatura, verificarea cat de cat a starii imobilului, atat materiala cat si din punct de vedere legal.....
iar comisionul dublu nu e imbogatire fara just temei, ci prevedere contractuala, sanctiune in caz de incalcare a altor prevederi contractuale...
Situatia este discutabila, si din acest motiv judecatorul va motiva cu usurinta optiunea lui de admitere sau de respingere a cererii.
Merci pt. pareri.
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Problema comision agentie imobiliara bodom bodom Ma confrunt cu o problema legata de plata unui comision catre o agentie imobiliara. Am achizitionat un apart prin intermediul unei agentii imobiliare, cu care ... (vezi toată discuția)
Contract vizionare apartament pongracz pongracz Buna ziua, daca am incheiat un contract de vizionare cu o agentie fara a plati sau incheia alt contract de rezervare pe un apartament specificat ex:1 si am ... (vezi toată discuția)
Comision agent imobiliar. sunt obligat să-l plătesc dacă nu am semnat un contract de vizionare? TeodorG TeodorG Buna seara In cautarea unui apartament de inchiriat, zilele trecute am vizionat un apartament prin intermediul unui agent imobiliar ce m-a anuntat inainte ... (vezi toată discuția)