cum sa fie agentul imobiliar platit cu 50% din valoarea imobilului, cand insusi comisionul perceput de agentie este de maxim 4%:-/
Din pacate, in conformitate cu legislatia romana, cred ca agentia are dreptate. Treaba agentiai este una de a face sa se intalneasca cererea cu oferta; stim cu totii ca informatia costa bani si asta este un exemplu bun. Faptul ca parintii cumparatorului staiu de cea de-a doua oferta de la agentie, sau au aflat de vanzator de la agentie inseamna ca ei si-au facut treaba. Nu consider ca este corect, insa asa este in dreptul nostru; in lipsa unor reglementari corespunzatoare, defilam cu ce avem.
Eu, in locul agentiei, dadeam in judecata si vanzatorul; depinde ce fel de contract are cu acesta, dar mi se pare putin probabil sa nu fie similar.
Pentru mine clauza are rolul de a defini si prezuma (in anumite situatii) un prejudiciu; comisionul dublu este evaluarea contractuala a acestui prejudiciu. Nu este o clauza penala, aceasta stabilind penalitati si nu prejudicii. In cazuri similare se pot cere despagubiri si pe calea unei actiuni in raspundere delictuala chiar in absenta unui contract in forma scrisa; este necesara doar dovada prezentarii imobilului sau macar a unor date despre acesta si / sau proprietar. Orice astfel incat sa se desprinda ideea ca nu se putea efectua tranzactia fara interventia agentiei si ca, prin ocolirea sa, i s-a creat un prejudiciu. Ceea ce nu e greu de demonstrat, e un fel de cauza-efect.
Trebuie, intr-adevar, vazut contractul; poate gasiti vreo clauza nerespectata de agentie.
Eu nu intteleg unde e problema. V-au fost prezentate 2 apartamente pe care le-ati cumparat(unul dvs si altul ruda) atunci platiti 2 comisioane. Adica daca eu si tata vrem sa cumparam 2 apartamente(cate unul de fiecare) si vrem sa tepuim agentia fac doar eu contract cu ei??? si vad 15 apartamente? si dupa aia il indrum pe tata direct la proprietar?
Nu asa se tepuieste:)) va zic tot eu cum: trimit un prieten sa faca un contract cu agentia...ma duc si eu cu el pe post de consilier...vad multe apartamente...dupa care eu cumpar unul din ele. Astfel am economisit si comisionul meu si al vanzatorului. Ei ce ziceti asa se tepuieste, nu?:))
Bravos, Andrei!!!
Sa stii insa ca nu merge cu orice agentie; sunt unele (putintele, e drept) care chiar au contracte ca lumea, cu clauze generalizate si care preconstituie probe. Mai mult, unele nu accepta insotitori daca acestia nu semneaza de vizionarea respectiva.
Oricum mi-a placut ideea ta, asa, in gluma... :))
ai semnat vreodat' asemenea acord de vizionare? ma refer la firme serioase, nu la cele care au colorati drept agenti imobiliari, care sunt in stare sa iti pupe si picioarele sa cumperi prin ei....am dat de asemenea indivizi, si am ajuns, prin negociere directa in mlastina din fata blocului unde urma sa fac vizionarea, de la procentul de 3% comision la 1,05% :))...am facut asta in gluma, nu aveam de gand sa lucrez cu ei in nici un caz....:)