freeelis a scris:
Constitutionala sau nu , masura va fi adoptata ....se gasi o motivare a Curtii Cosntitutionale astfel incat sa se respinga exceptia de neconstitutionalitate.
Se vizeaza controlul constitutionalitatii ordonantei vis-à-vis de art.41. 47 si 53 din Constitutie (dr. la munca, pensie si siguranta nationala) . Dreptul la munca, atat in jurisprudenta CC, cat si a CEDO este un drept relativ, care poate fi restrans TEMPORAR pe motive de siguranta nationala . In jurisprudenta Curtii, stabilitatea economica constituie un element de siguranta nationala, dar se staueaza si obligatia statului de a lua masuri active de restabilire a echilibrului economic. Atata timp cat ordonanta de fatza nu propune asemenea masuri de relansare a economiei, ci doar masuri de criza, consider ca este neconstitutionala. Citez din DCC 1414/2009:
“Se impune subliniat însă faptul că de esenţa legitimităţii constituţionale a restrângerii exerciţiului unui drept sau al unei libertăţi este caracterul excepţional şi temporar ai acesteia. Într-o societate democratică, regula este cea a exercitării neîngrădite a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, restrângerea fiind prevăzută ca excepţie, dacă nu există o altă soluţie pentru a salvgarda valori ale statului care sunt puse în pericol. Este sarcina statului să găsească soluţii pentru contracararea efectelor crizei economice, printr-o politică economică şi socială adecvată. Diminuarea veniturilor personalului din autorităţile şi instituţiile publice nu poate constitui, pe termen lung, o măsură proporţională cu situaţia invocată de iniţiatorul proiectului de lege. Dimpotrivă, eventuala intervenţie legislativă în sensul prelungirii acestei măsuri poate determina efecte contrarii celor vizate, în sensul tulburării bunei funcţionări a instituţiilor şi autorităţilor publice.”