avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Tentativa de omor calificat sau vatamare corporala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Tentativa de omor calificat sau vatamare corporala

In urma unei altercatii verbale care a degenerat intro bataie cu mai multi
" actori"la care am participat fiind chemat de un prieten disperat de injuriile si amenintarile unui individ(ulterior sa dovedit a fi un politist la o " mica distractie") impotriva mea s-a dispus inceperea urmaririi penale ca Invinuit in cauza privind 'tentativa de omor calificat"art.20 rap.la art.174-175 C.pen.In timpul altercatiei individul in cauza a fost lovit de mai multi camarazi ai prietenului meu cu obiecte contondente(bata,par),[am dat si eu] in urma carora a suferit leziuni ce au necesitat pentru vindecare 50-55 zile de ingrijiri medicale.Fapta s-a petrecut ziua ,in fata unei terase in aer liber. Inrebare mea este ; de ce nu sunt incadrat la Vatamare corporala? Mentiune ,fapta s-a petrecut in 2007;politistul nu are sechele,munceste cu spor;cere daune de zeci de mii de euro pentru bratul rupt. Asta e !E criza! V a multumesc anticipat .
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Cand oamenii se incaiera nu vor sa se ucida,ci doar sa se bata.

dar si bataia poate duce la comiterrea infractiunii de omor mai ales ca s-a aruncat cu un scaun.
eu am intalnit o situatie cand x doar l-a impins pe y nu cu foarte multa forta insa y s-a dezechilibrat si a cazut lovindu-se de o dala de beton si intervenind decesul in urma acelei lovituri iar x a fost condamnat pentru ucidere din culpa.
in speta de fata scaunul il putea lovi sau chiar l-a lovit pe partea vatamata in tampla si atunci......
Ultima modificare: Miercuri, 9 Iunie 2010
doberv, utilizator
Da, treaba cu impinsul si uciderea din culpa este coreecta ca incadrare juridica, insa, in caz de tentativa de omor este vorba de intentia de a ucide...
Exista instante care nici nu stiu de ce se face incadrarea in acest fel, dar stiu ele ca asa se face...
Cum sunt si unii avocati, au auzit ei dar nu stiu de ce...
La uciderea din culpa nu exista tentativa.
Deci, art 182 c.p. ar fi mai corect si mai apropiat de realitate...

avocat Claudiu Lascoschi
eu intreb altfel:
daca atunci cand x a aruncat cu scaunul spre y il lovea in cap si y deceda ,tinand cont ca fapta se petrecea in public si in timpul unei altercatii nu credeti ca se incadra la omor ?
mi-e foarte greu sa cred ca ar fi fost incadrat la ucidere din culpa pentru ca in momentul in care a arunca accepta producerea oricarui efect inclusiv al suprimarii vietii.
Nu credeti gresit.Asa este.
Doar ca mie totl aiurea imi pare...
Va dau si un exemplu.Daca o persoana se arunca de la etajul 4 sa se sinucida si cade in capul unui trecator care moare...nu va fi ucidere din culpa, ci omor ...
Nu vi se pare ciudat?
Ca nu puteti sa ma contraziceti atata timp cat vorbim de Romania...
Ati inteles...
Domnule laschoschi, adica vreti sa spuneti ca sinucigasul s-a aruncat pe fereastra si , pe langa scopul sau de a-si lua viata si-a mai propus si sa cada in capul cuiva si sa-l ucida?Caz in care acesta ar fi trebuit sa stie precis ca nu va rata, si ca atare exista intentie directa..sau doar o intentie indirecta? . Eu as spune ca nu este asa, ci ca este o ucidere din culpa cu previziune....vorbim de Romania si de legislatia ei.

Alte discuții în legătură

Cum ati motiva in favoarea victimei? 1993z 1993z Victima, a intrat pe reteua de socializare facebook, unde a adaugat in lista o fata. Insa pe contul respectivei persoane statea mai mult online prietenul ... (vezi toată discuția)
Tentative de omor! sxplukasboy sxplukasboy Se considera tentativa de omor,daca persoana vatamata are capul spart in 2 locuri,arcada sparta,2 coaste rupta si splina rupta?Mai mentionez ca victima a fost ... (vezi toată discuția)
Schimbare incadrare juridica sorana_g sorana_g buna ziua, ce pot sa invoc pentru respingerea cererii de schimbare a incadrarii jur. din vatamare corporala in tentativa de omor ( pe langa modul de savarsire ... (vezi toată discuția)