avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Mp3 player - drepturi de autor
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Mp3 player - drepturi de autor

Vedem pe strada o multime de persoane cu playere Mp3 sub forma de memory-stick. Raspund ei pentru melodiile inregistrate in aceste dispozitive? Pot fi trasi la raspundere pentru incalcarea dreptului de autor?
Cel mai recent răspuns: praetore , utilizator 23:48, 27 Ianuarie 2008
Daca fisierele media au fost achizitionate legal la un moment dat de catre un utilizator, indiferent pe ce mediu de redare acestea pot fi folosite legal pe orice alt mediu.

Daca nu au fost achizitionate legal, atunci utilizarea acestora incalca dreptul de autor.
Am o întrebare aici: Ce înseamnă „achiziţionate legal”? Eu de exemplu dacă iau un MP3 de pe DC++ sau BitTorrent, de unde ştiu că cel care îl distribuie are sau nu acest drept? Eu iau ce mi se dă. E ca şi cum aş asculta un post de radio. De unde ştiu eu că acel post de radio are dreptul să difuzeze muzica respectivă? Dacă se poate, răspundeţi cu citate din legi.
Ultima modificare: Joi, 25 Octombrie 2007
covidiu, utilizator
Exista posibilitatea de achizitiona legal un MP3 acesta poate fi criptat cu o cheie care difera in functie cumparator, dispozitivul pe de redare, etc.

Nu exista vreo metoda prin care poate fi combatuta pirateria de catre producatorii de mp3 playere. Daca de maine o casa de discuri ar scoate pe piata melodii intr-un format foarte avansat si mai greu de piratat, ascultatorul o sa vrea intotdeauna sa asculte si artisti locali care nu fac parte din acelasi consortiu cu cei mari... deci dispozitul trebuie sa stie sa redea si formate neprotejate...

In schimb ridicarea nivelului de trai o sa aiba impact pozitiv asupra numarului de descarcari legale de muzica. Peste 10-15 ani, o sa avem mai multi bani si tot mai putin timp de stat pe site-uri ilegale sau pe DC, azi o sa se lanseze melodia tot azi o sa poata fi cumparata la un clic distanta... (deja de pe iTunes s-au cumparat peste 1.000.000.000 de melodii de catre utilizatorii cu bani si din tarile cu un nivel de trai mult peste Romania noastra)
covidiu a scris:

Am o întrebare aici: Ce înseamnă „achiziţionate legal”? Eu de exemplu dacă iau un MP3 de pe DC++ sau BitTorrent, de unde ştiu că cel care îl distribuie are sau nu acest drept? Eu iau ce mi se dă. E ca şi cum aş asculta un post de radio. De unde ştiu eu că acel post de radio are dreptul să difuzeze muzica respectivă? Dacă se poate, răspundeţi cu cita


achizitionare legala se refera la orice fel de transfer de proprietate care este perimis de lege. in orice tranzactie pecuniara ce are drept obiect o creatie artistica, se plateste o taxa catre o institutie determinata de lege ce se ocupa cu protejarea (nu stiu daca este cel mai bun cuvant) autorilor operelor de creatie.
de exemplu in pretul unui cd muzical este inclusa si acea taxa, in abonamentul tau tv este inclusa acea taxa, etc.

zi-mi tu cum iti platesti tu taxa asta cand descarci o melodie de pe dc sau torrent ? (asta ca sa nu mai vb de restul de bani care se impart in 100 de directii).
Păi sincer să fiu, nu ştiu. Când ascult un radio pirat (fără să ştiu că-i pirat) cum plătesc taxa? Sau când cumpăr pantofi sport Adidas contrafăcuţi, ce beneficiu are Adidas (doar e logo-ul lor pe pantofii mei). Mie mi se pare că cei care distribuie ar trebui sancţionaţi, nu cei care iau. Cei care iau nu prea au cum să ştie că distribuitorul nu are dreptul de a distribui. Ca fapt divers, există şi muzică ce se poate distribui legal. Eu de exemplu am în share un videoclip de la Pearl Jam („Life Wasted” ), ceva melodii de la Nine Inch Nails de pe ultimul album şi nişte muzică clasică luată de pe download.com. Asta pe lângă o cârcă de distribuţii Linux.
Ultima modificare: Joi, 25 Octombrie 2007
covidiu, utilizator

Alte discuții în legătură

Radio in cafenea ContSters155784 ContSters155784 Buna ziua! As dori sa stiu in cazul in care doresc ca muzica de ambianta din cafenea sa fie data de un calculator conectat la internet si sa fie de la un ... (vezi toată discuția)
Taxa pt radio online privind drepturile de autor claudiu.ar claudiu.ar buna ziua, vreau sa fac un radio online si sa pun muzica comerciala.pe viitor o sa bag si reclame. as dori sa stiu cat ma costa taxa pe drepturile de ... (vezi toată discuția)
Este legal sa preiei cartile de pe scribd adrian_avram adrian_avram Scribd.com este unul dintre cele mai cunoscute site-uri din lume, de unde poti prelua diverse carti si documente scanate. Pe acest site sunt incarcate si o ... (vezi toată discuția)