Da, Gavril, e corect ce zici, insa eu am un alt punct de vedere.
Despre consimtamant... la viol... :))
Trecand peste glume, eu spun ca daca, pe un echipament pus la dispozitie de catre angajator ai obligatia sa faci numai lucruri legate de munca si nimic in plus, atunci cred ca angajatorul poate fi abilitat si sa te verifice. Indiferent ca acel echipament este un telefon sau un laptop.
Cu privire la legea penala, ea este destinata a apara viata privata a persoanei, or aici vb de cea profesionala.
Personal nu sunt de acord cu astfel de practici, nu neaparat pentru ca mi se par ilegale (desi recunosc, sunt undeva la limita), cat pentru faptul ca nu iese nimic bun din asta. Adica un angajat care lucreaza cu o anumita stare de frica, ce duce inevitabil la stres suplimentar, nu da acelasi randament ca atunci cand ar munci relaxat. Este o mare tampenie, din punctul meu de vedere, sa cauti sa detii controlul absolut asupra angajatului tau; asta pentru ca, o parte a energiei sale, care s-ar putea altfel transpune in munca, se duce in a incerca sa combata limitele pe care i le pui. Suna a tiranie, despotism, totalitarism, luati-o cum vreti.
Si chestia cu "nu apesi nici un buton, nu se vede nimic" este de prisos. Daca tot e de acord omul, ce mare chestie ca apasa 2 butoane in plus??? Din pacate, stiu si raspunsul la aceasta intrebare, pe langa aspectul pur practic: tocmai starea de teama instituita de angajator.
Nu cunosc sa aiba astefl de solicitari operatorii de telefonie mobila, dar sunt convinsa (desi multi vor spune ca nu am dovezi si asa e) ca in firmele in care patronii isi doresc implementarea unui astfel de sistem exista deja o medie a timpului pe care angajatul il petrece la acelasi loc de munca mai mic decat media pe tara. Adica daca, generic, un angajat ar sta vreo 3 ani la acelasi loc de munca, eu cred ca in astfel de locuri nu rezista atat de mult. Pentru ca, sunt convinsa, deja acel patron are implementate destule alte elemente de control al angajatului, lucruri care fac doar sa creasca stresul.
Parerea mea.
K, e infractiune, m-as bucura, oricum e idiot sa faci asa, da dati un text legal ca sa inteleg si eu... Ca pana acum text legal am vazut numai cu privire la art. din CPP care, sa fim seriosi, se refera la probele din penal, nu la orice inregistrari...
Si mai e ceva, poate bat campii in continuare, dar sa ne imaginam: in loc de ton, la tel de firma, auzi un mesaj: "Aceasta convorbire ar putea fi inregistrata. Simpla continuare a apelarii constituie acordul...." Suna cunoscut? Ca la unele firme care desfasoara servicii comerciale si care vor sa stie, prin aceste inregistrari, care e pulsul clientilor... Si o firma vrea pulsul angajatilor... De ce, as vrea sa-mi spuneti, intr-un caz e k si in celalalt nu? Ce prevederi legale diferite se aplica? Pentru ca poate nu vad eu diferenta. Si m-as bucura sa fie una.