avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1137 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Interceptare convorbiri GSM
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Interceptare convorbiri GSM

Situatia mea:

Doresc sa comercializez telefoane mobile (terminale) GSM care permit inregistrarea convorbirilor efectuate de pe ele (primire/initiere) in fisiere stocate in mobile pentru ascultarea lor ulterioara.
Oferta se adreseaza companiilor cu flote de peste 10 mobile care lucreaza cu informatii sensibile la concurenta (ex. imobiliare, vanzari, e.t.c.).
Echipamentele sunt de diverse marci si modele pentru a putea fii detectate cat mai greu, de asemenea pe ecran, nu apare nimic diferit in timpul inregistrarii fara de un telefon obisnuit... practic invizibil :)

Daca se semneaza un acord scris intre angajator si angajat prin care cel din urma este informat ca apelurile pot fii inregistrare, precum si ca NU are voie sa foloseasca telefonul decat in interes de serviciu si NU privat, ar acoperii clientul pe parte legala ?

Si mai important... eu ca producator/vanzator al echipamentelor as fii acoperit legal prin semnarea unui act intre mine si cumparator, prin care cumparatorul isi asuma toata responsabilitatea vis-a-vis de folosirea echipamentelor ?

Mersi
Da, domnule, Gabriel, in sfarsit un raspuns care este logic! Da, iti dau dreptate, este logic si corect ce spui... Cred insa ca si legal ar exista probleme, nu numai la nivel de clientela etc... Pentru ca, asa e, daca iese vreo informatie la iveala vor fi probleme...
Este clar ca aceste informatii nu vor fi facute publice, ca vor sta ascunse destul de bine destul de mult, asta avand in vedere in primul rand controlul strict din firmele respective.
Am urmarit cu interes subiectul din aceasta discutie. Achiesez opiniei lui AVLIL.
Una este cand cineva isi da acordul sa fie decapitat de altcineva si va fi omor, fara discutie, pentru ca s-a adus atingere unei valori sociale care nu poate fi obiectul unui drept de dispozitie si alta este cand convorbirea telefonica trece din sfera raporturilor intime in sfera raporturilor publice, cu consimtamantul partilor.
Totusi, o nuantare se impune in cazul in care, asa cum bine a remarcat cineva, la celalalt capat al firului se afla un tert "inocent", care nu discuta despre businessul din obiectul de activitate al angajatorului. Dupa caz, poate fi ori nu poate fi infractiune.
Ultima modificare: Luni, 7 Mai 2007
mariusms, utilizator

ma dezamagesti, mariuse.

asculta la baiatu', atata timp cat nu exista consimtamantul tuturor persoanelor care participa la convorbire iar acest consimtamant sa existe pentru fiecare convorbire in parte, o sa ai de atatea ori infractiune, in concurs sau in forma continuata.

prin urmare angajatorul va raspunde penal, chiar daca exista consimtanantul salariatului .. iar plangerea penala o poate face chiar salariatul. :D

ma dezamagesti, mariuse.

asculta la baiatu', atata timp cat nu exista consimtamantul tuturor persoanelor care participa la convorbire iar acest consimtamant sa existe pentru fiecare convorbire in parte, o sa ai de atatea ori infractiune, in concurs sau in forma continuata.

prin urmare angajatorul va raspunde penal, chiar daca exista consimtanantul salariatului .. iar plangerea penala o poate face chiar salariatul. :D

Este clar ca este nevoie si de acordul interlocutorului angajatului, numai acordul celui din urma nefiind de ajuns. Avand in vedere faptul ca vorbeam daca un angajat poate fi ascultat in acest mod, m-am referit numai la el. Mai sunt necesare alte 3-5 secunde pentru ca si interlocutorul sa fie instiintat ca acea convorbire poate fi inregistrata in scopul evaluarii activitatii firmei sau ... orice alte motive LEGALE...

Oricum, daca nu ar exista acordul interlocutorului angajatului, NU ANGAJATUL este cel care ar putea depune plangere, CI numai INTERLOCUTORUL acestuia. Cred ca infractiunea se refera la incalcarea dreptului la viata privata, in speta convorbirile telefonice, astfel ca numai persoana vatamata poate depune plangere. In cazul asta, doar interlocutorul poate fi vatamat, el fiind singurul care nu a fost instiintat ca acea convorbire este inregistrata. Nu am citit in intregime articolul, dar logica juridica imi spune ca este o infractiune cu privire la care actiunea penala incepe ca urmare a plangerii persoanei vatamate si nu oricarei alte persoane.

O persoana apropiata mie mi-a spus zilele trecute ca ii este urmarit calculatorul. Nu am intrat in amanunte de genul: cum s-a modificat stresul intre angajati, dar este stupid si tiranic pentru o firma sa recurga la astfel de monitorizari ale angajatilor. Din pacate, nu vad nici un text legal care sa-i ajute a elimina astfel de "atentate" la independenta psihologica a angajatului. Astfel ca, avand in vedere ca sunteti mai multi cei care sustineti contrariul argumentelor mele legale, va rog sa-mi indicati si mie un text, doua de lege care sa ma ajute sa vad ca, si legal, aceste practici nu sunt dorite.
Va multumesc.

ma dezamagesti, mariuse.

In primul rand, se face plangere prealabila (ia ghici de cine, mister Gavril ??).
In al doilea rand, nu in toate cazurile raspunde angajatorul penal. Ai tema pt. acasa Gavrile sa descoperi tu. Pana atunci, mai citeste, mai citeste, ca nu dai in diabet din asta. :P;)

Alte discuții în legătură

Inregistrare ilegala monicanico monicanico Am fost inregistrata ilegal in magazinul meu de catre fostul sot,dupa care continutul inregistrarilor a fost facut public la mai multe persoane din orasul ... (vezi toată discuția)
Stenograma la o convorbire telefonica lywakys lywakys buna seara, cum se poate face stenograma la o convorbire telefonica pe care am avuto cu fica mea de 6 ani care e plecata cu sotia in alta localitate mi-ar ... (vezi toată discuția)
Apel cu numar ascuns cumy cumy Primesc de 2-3 / saptamana de 3 luni apeluri cu numar ascuns de la cineva. Cand raspund acea persoana nu spune nimic. Banuiesc ca este un cunoscut. Stiu ca se ... (vezi toată discuția)