Doresc sa comercializez telefoane mobile (terminale) GSM care permit inregistrarea convorbirilor efectuate de pe ele (primire/initiere) in fisiere stocate in mobile pentru ascultarea lor ulterioara.
Oferta se adreseaza companiilor cu flote de peste 10 mobile care lucreaza cu informatii sensibile la concurenta (ex. imobiliare, vanzari, e.t.c.).
Echipamentele sunt de diverse marci si modele pentru a putea fii detectate cat mai greu, de asemenea pe ecran, nu apare nimic diferit in timpul inregistrarii fara de un telefon obisnuit... practic invizibil :)
Daca se semneaza un acord scris intre angajator si angajat prin care cel din urma este informat ca apelurile pot fii inregistrare, precum si ca NU are voie sa foloseasca telefonul decat in interes de serviciu si NU privat, ar acoperii clientul pe parte legala ?
Si mai important... eu ca producator/vanzator al echipamentelor as fii acoperit legal prin semnarea unui act intre mine si cumparator, prin care cumparatorul isi asuma toata responsabilitatea vis-a-vis de folosirea echipamentelor ?
Deschiderea unei corespondente adresate altuia ori interceptarea unei convorbiri sau comunicari efectuate prin telefon, telegraf sau prin alte mijloace de transmitere la distanta, fara drept, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza sustragerea, distrugerea sau retinerea unei corespondente, precum si divulgarea continutului unei corespondente, chiar atunci când a fost trimisa deschisa sau a fost deschisa din greseala, ori divulgarea continutului unei convorbiri sau comunicari interceptate, chiar în cazul în care faptuitorul a luat cunostinta de acesta din greseala sau din întâmplare.
Atata timp cat in dreptul nostru penal nu avem institutia "consimtamantului victimei" ... asa cum exista in dreptul civil (raspunderea civila delictuala) atunci angajatorul nu este acoperit legal.
Un exemplu: salariatul primeste un telefon de la sotie .... care in disperare de cauza ... il suna pe tel. de serviciu si ii spune ca fiica lor de 12 ani a fost vioalata. Astfel afla acest lucru si cei din consiliul de administratie al angajatorului cat si cei care au inregistrat apelul.
E fara relevanta sa mai amintim ca salariatul poate primi fara nici o problema apeluri pe telefonul de serviciu.
In ce fel apara legea penala pe salariat in acest caz ?
in schimb, angajatorul are dreptul sa verifice lista de apeluri efectuate de pe telefonul de serviciu si sa ceara o nota scrisa justificativa cu privire la unele dintre ele.
ceva de genul acesta se intampla la mine la serviciu.
totusi, e aproape imposibil sa verifici un salariat care lucreaza de exemplu la aprovizionare sau vanzari ... pt. ca un astfeld e salariat da peste 30 de telefoane pe zi. Nu are cum sa mai tina minte fiecare numar.
oricum, asta e modul legal de verificare al salariatului.
Imi pare rau, dar art. citat de tine spune fara drept. Mi se pare clar ca dreptul de a cunoaste acele convorbiri, acea corespondenta i-l pot da eu, cel a carui viata privata se urmareste a se proteja.
Cu institutia aia a consimtamantului... nu exista in dreptul rom nici institutia scaoterii unei parti din proces, totusi asta se intampla mereu...
Din punctul meu de vedere consimtanamtul inseamna ascultarea cu drept... Ceea ce ma scoate din penal...
Repet: nu gasesc nici o diferenta intre cele 2 cazuri descrise de mine mai sus, angajatorul care-si asculta angajatul si societatea care-si asculta atat angajatul cat si clientii...
Protejarea acestor convorbiri este referitoare la viata privata, iar faptul ca s-ar putea sa primeasca un telefon privat pe telefonul de serviciu este ca si cu drobul de sare!!! Ca nu se elimina folosirea ciocanelor rotopercutoare in constructii pentru ca s-ar putea rani oameni cu el.
Iar in exemplul dat, este clar ca sotia ar putea sa sune pe orice nr. de tel., chiar al vecinului, dar acest numar "de serviciu" al sotului nu ar trebui sa-l aiba. Pentru ce sa-i comunic eu sotului un nr al unui tel la care convorbirea mea cu el ar putea fi ascultata? Asadar, chiar de s-ar intampla acel caz descris de tine, ar fi vina si raspunderea angajatului.
Imi pare rau, insa chestiunea ca nimeni nu mi-ar putea asculta tel oricat de mult mi-as dori eu nu sta in picioare. Ca si cum nu pot invita o anumita persoana, daca vreau, in viata mea privata. Ca nu ma lasa legea. E stupid. O lege ma protejeaza daca inteleg sa ma folosesc de ea, nu ma poate proteja in pofida refuzului meu, justificat sau nu.
Protectia drepturilor civile este menita a veni in folosul meu si nu a constitui, in functie de situatie, un dezavantaj. Asta suna ca protestul organizat de barou in toamna cand m-am dus la barou sa vad daca pot sa nu particip si care ar fi urmarile, si cineva din anticamera decanului mi-a spus: "Trebuie sa fii de acord!" Super tare, nimeni nu mi-a impus in halul asta un drept, ceva de genu': e dreptul tau, inghite-l, fir-ai a naibii!!!
Asta cred eu, ca daca vreau sa fac sex nu poate nimeni sa-mi spuna ca exista violul si ca , desi eu imi dau consimtamantul la raportul sexual, asta nu inlatura infractiunea. Asta ar insemna ca nu pot face sex in conditiile legislatiei romanesti. :(:((
La fel daca vreau ca sotul meu sa-mi asculte convorbirile, sau angajatorul, sau toata lumea...
Sa zicem ca intre angajator si angajat exista un acord. Ce te faci cu acordul dintre angajat si tertz, cel cu care vorbeste, un posibil client sau ruda, prietene etc? Si mai este ceva, convorbirea inregistrata trebuie sa fie folosita in exclusivitate pt feed back-ul firmei in dorinta de a satisface clientii, alte informatii trebuie sa ramana strict confidentiale, cine garanteaza pt confidentialitatea altor date ca nu vor fi date publicului larg prin mass media? asa ca nu este de loc OK, e suficient numai sa fii banuit ca angajator sau firma ca a rasuflat o informatie confidentiala de la tine si te-ai indreptat spre faliment in 24 de ore... te sanctioneaza clientii si publicul nu legea. Sa dau un exemplu, sa zicem ca vreau sa fac un cadou unei prietene, unul mai special si scump dar care nu vreau sa afle si alte persoane ca il primeste de la mine, sun, vorbesc, antamez discutia si spun: stiti, e pt prietena mea si vreau sa fie scris pe cert de garantie numele ei... A doua sau a treia zi apare in presa ca d-ra sau d-na X va primi un cadou in valoare de ... de la un prieten care ramane secret...
Apel cu numar ascuns
cumy
Primesc de 2-3 / saptamana de 3 luni apeluri cu numar ascuns de la cineva. Cand raspund acea persoana nu spune nimic. Banuiesc ca este un cunoscut. Stiu ca se ... (vezi toată discuția)