avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1015 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... Consilier juridic angajat la propriul SRL
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

Consilier juridic angajat la propriul SRL

Daca ma angajez la propriul meu SRL ca jurist, vechimea astfel dobandita, se poate asimila activitatii juridice necesare participarii la examenele din magistratura, avocatura etc?
Are vreo importanta in cazul calcularii vechimii juridice, intr-un astfel de caz, daca sunt sau nu membru al Consiliului Consilierilor Juridici si daca sunt sau nu stagiar/definitiv? Merci mult.

O zi placuta.
Ok si unde e raspunsul la intrebarea mea? .. Inteleg ca exista oameni care simt nevoia sa-si exprime vasta cultura juridica, dar nelamurirea persista... Mai pot incheia si alt tip de contract cu CMI-ul, in afara de un CIM obisnuit ? Si pun intrebarea asta, nu pt ca nu as fi citit si eu de zeci de ori legile astea confuze, ci pentru ca logic (de aia e forum), am niste nelamuriri!

Merci mult si tare mi-as dori sa scape si forumurile romanesti intr-o zi de boala asta numita grandomanie!

O seara faina!
Ultima modificare: Duminică, 11 Iulie 2010
joe17, utilizator
joe17 a scris:

Mai pot incheia si alt tip de contract cu CMI-ul, in afara de un CIM obisnuit ?



joe17, se pare ca dintre ‘’legile astea confuze’’, n-ai citit tocmai Legea nr. 514/2003 privind organizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic.

Uite ce zice:
………
Art. 2.
Consilierul juridic poate sa fie numit in functie sau angajat in munca, in conditiile legii.

Art. 3.
(1) Consilierul juridic numit in functie are statutul functionarului, potrivit functiei si categoriei acesteia.
(2) Consilierul juridic angajat in munca are statut de salariat.
............


Asadar, exercitarea profesiei de consilier juridic, poate avea loc numai in cele doua forme, aratate la art. 2 si 3 : fie numirea in functie, fie incheierea unui CIM.

Cu alte cuvinte, profesia de consilier juridic are la baza :
- fie un raport de serviciu, in conditiile Legii nr. 188/1999;
- fie un raport de munca, rezultat din incheierea unui CIM.

In mod legal, nu iti vei putea exercita profesia de consilier juridic in temeiul unui ‘’alt tip de contract’’.
De ce? Pentru ca asa a vrut legiuitorul.


Raspunsul este DA, poti incheia CIM la C.M.I. Problema e ca nu-ti va folosi la nimic. Dgeaba vei avea o diploma si vechime juridica daca experienta juridica va fi zero. Din felul cum pui problemele nu prea se observa cunostintele juridice.
Sfatul meu este sa accezi la o profesie juridica prin examen si sa nu cauti solutii de a accede prin a-ti crea vechime juridica, risti sa o dai in bara.
:).. ok. Spre linsitea ta, eu desfasor activitate de consilier juridic de 2 ani jumatate intr-un spital municipal cu vreo 400 de angajati si stiu cu ce se mananca, inclusiv legea 514/2003 (pe langa spetele frecvente din resurse, achizitii, administrativ), tot meniul la fabulosul salariu de 900 ron. Daca mai punem la socoteala si cele peste 100 de examene (fara restante), luate la o facultate de drept de stat + master, cred ca realizezi ca te-ai cam hazardat sa apreciezi un om dupa 2 postari pe un forum. Daca judeci si spetele dupa acelasi principiu, chiar ca risti sa o dai in bara, ca sa te citez.
Nu fentez pe nimeni, doream doar o alta interpretare a acestei spete, avand in vedere ca inclusiv COR-ul contine mai multe variante de profesii juridice si aici ma refer la eterna diferenta dintre consilierul juridic si juristul pe care-l gasim la codul 242 si care nu mai intra sub incidenta Legii 514/2003.

Oricum, multumesc mult pentru ajutor si propun macar sa incercam, sa invatam de la europenii astia ceva bun : sa oferim ajutorul fara ifose gratuite si remarci sarcastice, pentru ca denota mare lipsa de educatie si de cele mai multe ori aparentele inseala grozav si intr-un sens si in celalalt..

O seara faina!
Ultima modificare: Duminică, 11 Iulie 2010
joe17, utilizator
Nu vreau sa ofensez pe nimeni insa remarc ca esti intr-o confuzie generala.
Clasificarea ocupatiilor este structurata pe grupe, subgrupe, etc.
codul 242 la care faci referire reprezinta grupa juristilor din care fac parte atat avocatii 2421 (impariti in avocati 242101 si consilieri juridici 242102), cat si magistratii 2422 (magistrati, judecatori, procurori, etc.) si altii.
Deci din oricare categorie faci parte daca incepe cu 242 se considera vechime juridica.

Alte discuții în legătură

Ce este, de fapt, un consilier juridic? Iulian81 Iulian81 Din cate am inteles un consilier juridic ar cam aceleasi atributii ca si un avocat... atunci ce rost mai are meseria aceata? De ce nu se spune din start ca ar ... (vezi toată discuția)
Exercitarea profesiei de consilier juridic, incompatibilitati leovigild leovigild Buna ziua tuturor, se dau urmatoarele: in 2003 am absolvit Facultatea de Drept din cadrul Univ. Hyperion si licenta in feb 2004. Incepand cu martie 2004 am ... (vezi toată discuția)
Pot fi consilier juridic fără să fiu înscrisă în colegiul consilierilor juridici? andradagaburoi andradagaburoi Am si eu o nelamurire. Pot sa activez ca si consilier juridic fara sa fiu inscrisa in Colegiul Consilierilor Juridici? Am terminat facultatea de drept anul ... (vezi toată discuția)