Buna ziua,
Incepand cu factura lunii iunie 2010 firma [EDITAT] a introdus la plata o asa numita taxa de mentenanta pentru serviciul de telefonie asociat serviciilor de cablu TV si/sau Internet. Nu comentez cuantumul acestei taxe (pentru inceput 5 RON!) ci modalitatea (ilegala o consider eu) in care aceasta a fost introdusa.
Mai exact, la data lansarii serviciului de telefonie de catre [EDITAT] acesta a fost promovat ca un serviciu complet gratuit oferit abonatilor de cablu TV si/sau Internet. Mai mult, pana in urma cu putin timp, aceeasi firma isi promova serviciile prin celebra reclama "4 la 2" (platesti pentru 2 servicii - TV+Internet si primesti gratis telefonie fixa&mobila).
La momentul lansarii serviciului de telefonie (fixa la acea vreme) firma [EDITAT] a fost banuita de practici de dumping de catre concurenta [EDITAT] intrucat pretul serviciului (= gratis) nu acoperea costurile. Nu stiu daca a existat vre-o investigatie oficiala a Oficiului Concurentei privitoare la acest aspect dar in presa am vazut ca [EDITAT] a negat ca utiliza astfel de metode de atragere a clientilor.
Iata insa ca dupa ce firma si-a creat un portofoliu de aprox 1,3 milioane de clienti (valoare aproximativa) a introdus aceasta taxa pentru a-si acoperi costurile de exploatare !?
Intrucat in contractul de furnizare/prestare de servicii incheiat cu [EDITAT] sunt prevazute numai tarifele pentru abonamente si nu exista prevazuta aceasta taxa, va provoc la o dezbatere privind posibilitatile legale de a bloca astfel de initiative de percepere de extra-taxe (conform reprezentantilor [EDITAT] - Serv. Clienti firma nu intentioneaza sa perceapa in perioada urmatoare alte 'taxe').
1. Pot sa refuz la plata numai o parte din factura lunii iunie (respectiva taxa) in conditiile in care aceasta este expediata prin posta si nu pot sa semnez pt ea fara a risca sa mi se opreasca furnizarea serviciilor pentru care inteleg sa achit c/v?
2. Considerati ca are respectiva practica - promisiunea unui serviciu gratuit - poate avea si o latura penala?
3. Ce insitutii au atributii si competente in stoparea acestor practici?
4. Intrucat nu este o situatie particulara ci una care afecteaza peste 1 milion de abonati se pot sesiza din oficiu institutille competente?
Daca in contract preturile sunt exprimate cu TVA nu sunteti obligati sa platiti factura majorata. Inseamna ca ei s-au obligat, prin contract, sa suporte orice majorare a TVA-ului, asadar puteti rezilia contractul in secunda doi.
Nu beneficiez de serviciile celor de la [EDITAT] si intr-un fel ma bucur la cate magarii vad ca fac.
din pacate si eu sunt abonat [EDITAT] si ma confrunt cu aceeasi problema. insa contractul cadru le permite sa faca asemenea abuzuri.singura solutie e sa facem cat mai multi abonati sesizari la OPC.
Dezbaterea propusa de tine nu-si mai are rostul.
Cauta pe Google interviul dat de Constantin Cerbulescu (Secretar de Stat si Comisar Sef ANPC) referitor la taxa de mentenanta. ESTE ILEGALA!!! Asa spune comunicatul ANPC, prin chiar seful acestei institutii. Citeste si legea 193/2000, ANEXA ce contine clauzele considerate ca fiind abuzive, punctul 1, litera a.
Citez: " ........comerciantul are obligatia de a-l informa pe consumator, printr-o notificare prealabila transmisa in termen rezonabil, pentru ca acesta din urma sa aiba libertatea de a rezilia contractul."
In concluzie, nu au notificat pe nimeni (IN SCRIS!) de introducerea taxei de mentenanta......deci toti abonatii pot cere rezilierea contractului (in caz ca nu accepta taxa specificata). Legea e clara, eu asa consider......
Exact.....de TVA e vorba!
Nu tin partea [EDITAT]......dar chiar de TVA e vorba......calculeaza suma in euro, pune TVA 24 % si vei ajunge la valorile lor.....
Ca urmare a numeroaselor sesizări din partea consumatorilor, în data de 13 iulie 2010, secretarul de stat Constantin Cerbulescu, preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), a dispus invitarea la discuţii a reprezentanţilor operatorului economic [EDITAT], se arată într-un comunicat de presă remis de ANPC în data de 14 iulei 2010.
ANPC a dispus ca operatorul economic [EDITAT] să intre în legalitate prin notificarea consumatorilor cu privire la noua taxă. Astfel de taxe pot fi percepute numai cu notificarea prealabilă a consumatorilor şi după obţinerea acordului din partea acestora.