avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 632 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cum pot cere despagubirea partii mele din succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cum pot cere despagubirea partii mele din succesiune

Buna ziua.
incerc sa va expun pe scurt situatia mea. Tatal meu a decedat acum 8 ani de zile, iar mama doar acum a inceput demersurile pentru succesiune. Suntem 3 frati, dintre care o sora a primit o suma de bani importanta din partea mamei, dintr-o mostenire, urmand ca ea sa renunte la partea ei din apartamentul parintilor. Din pacate acest lucru nu se va intampla, iar, cu acordul mamei si a celeilalte surori, succesiunea se va face in mod normal. Eu nu sunt de acord cu acest lucru, toate acestea facandu-se fara stirea mea. Am primit doar o citatie pentru a ma prezenta sa semnez succesiunea.
Intrebarea mea este: daca semnez, pot sa cer sa ma despagubeasca pentru partea tatalui? Daca da, ce trebuie facut?
As prefera sa nu semnez succesiunea, sau cel putin sa aman semnarea ei. Se poate?
Va multumesc anticipat si astept raspuns.
Cel mai recent răspuns: adriana80 , utilizator 13:29, 29 Mai 2010
scuze...daca accept succesiunea?
Puteti merge la notar sa dati declaratia de acceptare a succesiunii si, daca nu va convin cotele sau partea care va revine dvs. din mostenire, apelati apoi la instanta.
Aveti grija ce semnati.
Daca dati declaratie de renuntare, nu veti primi nimic ( logic).

Oricum nu se intelege de ce ati prefera sa nu acceptati acum succesiunea? sa se imparta totul legal si sa terminati cu situatia asta incerta.

Ezit sa semnez succesiunea pentru ca nu mi se pare corect ca sora mea sa primeasca o suma importanta de bani (spunand ca va renunta la partea sa din apartament, fiind astfel despagubita), iar apoi sa se razgandeasca, ceilalti membrii ai familiei fiind de acord cu acest lucru. Din pacate, eu nu am stiut de aceste lucruri, s-a tinut secret pentru ca se stia ca nu voi fi de acord.
Oricum, cred ca voi semna.
Ideea este ca dupa ce voi semna imi doresc foarte mult sa fiu despagubit de ceilalti din partea tatalui. Este clar ca nu putem trai sub acelasi acoperis mult timp, este o situatie foarte neplacuta pentru mine si familia mea (sunt casatorit si am un copil mic).
Va rog din suflet sa ma sfatuiti ce sa fac ca sa obtin partea mea mostenita de la tatal meu!
Multumesc inca o data!
Dvs. stiti mai bine daca mai puteti avea incredere in ei, din moment ce au facut alte intelegeri fara stirea dvs.
Va recomand sa apelati la instanta.
Angajati-va un avocat.

Intre timp, puteti da declaratia de acceptare la notar, si va puteti sfatui si cu acesta, care va explica exact cotele legale, si care ar fi partea dvs.
Pot sa solicit iesirea din indiviziune in acest caz, dupa ce semnez declaratia de acceptare la notar? Si ce pasi trebuie urmati?
Cotele legale imi sunt clare: apartamentul este pe numele ambilor parinti, deci in urma succesiunii mama va avea 1/2 cota parte, iar cealalta 1/2 se imparte intre ea si cei 3 copii (va rog sa ma corectati daca gresesc).

Alte discuții în legătură

Mostenire cu forta? cineva_eu cineva_eu buna seara! acum o luna tatal meu a murit,mama traieste,suntem 5 frati.ce as putea face daca eu nu doresc nici un fel de mostenire nici de pe tata,nici de pe ... (vezi toată discuția)
Succesiune skoyles skoyles Fiind noua , pentru inceput vreau sa salut toti utilizatorii acestui forum si sa multumesc adminilor pentru stralucita idee de a \'\'construi\'\' acest forum ... (vezi toată discuția)
Succesiune Claudia Monica Claudia Monica Noi suntem 4 frați(2 fete și 2 băieți)..Mama noastră a decedat de 19 ani și de abia acum tatăl nostru ne-a chemat la notariat pentru deschiderea ... (vezi toată discuția)