avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfintare post
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfintare post

Salut,

Vin si eu cu cateva intrebari. Momentan sunt angajat la o firma, unde lucreaza si prietena mea. "Managerului" ii place de prietena mea si a stresat-o destul de mult insa aceasta nu a cedat, asa ca toti nervi, etc au fost revarsati pe mine. Managerul doreste sa ma concedieze intr-un fel sau altul ( motivul fiind cel mentionat mai sus + nu am dorit sa raman peste program ... sa fac ore suplimentare ).

In momentul de fata, firma nu a gasit o solutie sa ma dea afara dar in calcul sunt urmatoarele.

1) Desfintarea postului ( ce implica acest lucru / aspect .... ce pot pierde / ce pot castiga )
2) Din motive disciplinare ( dar din cate stiu trebuie sa faca o comisie de 3 persoane ptr a face acest aspect si managerul e singur, eu fiind doar subordonatul lui )

Tin sa anunt ca : nu o sa mai primesc bonuri, nu am voie sa ascult muzica si sa intru in anumite camere ( unde se regasesc serverele ) deloc.

Daca mai exista nevoie de info ptr ajutor, va stau la dispozitie.

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: aianaa , utilizator 13:03, 3 Iunie 2010
Pai cam asta e problema, ca as vrea sa depun cererea sapt. viitoare ... si eu si prietena mea, in acelasi timp. Ar putea intervenii probleme?

Mersi
oceanvibe a scris:

Pai cam asta e problema, ca as vrea sa depun cererea sapt. viitoare ... si eu si prietena mea, in acelasi timp. Ar putea intervenii probleme?

Mersi


Nu ar putea interveni vreo problema, in acest sens ... singura posibilitate ar fi un abuz din partea angajatorului care va poate spune ca nu va aproba cererile de CO.
Este dreptul dvs sa solicitati acordarea CO aferent perioadei lucrate.

Art. 143 C.mun. predeve dispozitii cu privire la acordarea CO, si anume:
(1) Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor.
(2) Prin programările colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de muncă.
(3) Prin programare individuală se poate stabili data efectuării concediului sau, după caz, perioada în care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioadă care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) În cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) şi (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel puţin 60 de zile anterioare efectuării acestuia.
(5) În cazul în care programarea concediilor se face fracţionat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puţin 15 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.
Si in momentul in care s-ar ajunge la un abuz din partea angajatorului, am vreun drept / as putea face ceva in privinta asta?

Mersi

Later edit : exista undeva in lege sau vreun articol care vorbeste despre intimitate la locul de munca? Adica angajatorul are dreptul sa "intre" / "vizioneze" monitorul sau orice alt aspect de genul ?
Ultima modificare: Joi, 3 Iunie 2010
oceanvibe, utilizator
Abuz din partea angajatorului ar fi daca nu v-ar recunoaste dreptul la concediul de odihna. Refuzul de a va acorda CO intr-o anumita perioada solicitata de dvs., din pacate, nu este considerat abuz daca refuzul de a va aproba CO in perioada solicitata de dvs. este motivat temeinic, de ex. de o posibila disturbare a activitatii firmei . Asa cum statueaza insusi Codul Muncii in art 143 programarea se stabileste de angajator cu consultarea sindicatului, reprezentantilor salariatului sau a salariatului. Cu alte cuvinte dreptul la CO nu vi-l poate nimeni nega, dar nu puteti avea control absolut asupra perioadei in care efectuati CO. Pe de alta parte daca la sfarsitul lui 2009 angajatorul nu a facut programarea concediilor pentru anul 2010 atunci risca o amenda ITM (depiinde si de ce alte nereguli mai gaseste ITM-ul), astfel incat daca nu va aproba perioada dorita de dvs. puteti sa-l amenintati cu o sesizare la ITM. Ar trebui sa va avertizez totusi ca, de regula, ITM-ul cand gaseste nereguli de genul asta acorda un termen de gratie angajatorului in care sa remedieze neregulile, si doar daca angajatorul nu le remediaza se da amenda.
oceanvibe a scris:

Si in momentul in care s-ar ajunge la un abuz din partea angajatorului, am vreun drept / as putea face ceva in privinta asta?

Mersi

Later edit : exista undeva in lege sau vreun articol care vorbeste despre intimitate la locul de munca? Adica angajatorul are dreptul sa "intre" / "vizioneze" monitorul sau orice alt aspect de genul ?


Din cate inteleg esti programator, deci e destul de normal ca sefii sa poata vedea la ce lucrezi tu pe calculatorul firmei. Angajatorul nu are voie sa-ti verifice corespondenta personala (ma refer la messenger, adresa personala de mail etc), dar accesul la calculatorul pe care tu il folosesti si care este proprietarea angajatorului nu i-l poate interzice nimeni. Si apoi nu inteleg de ce te deranjeaza ca un sef iti priveste monitorul, se presupune ca in timpul programului lucrezi pentru angajator, nu pentru asta te plateste? Fireste, daca ti se reproseaza ca 20- 30 de minute pe zi tu faci altceva decat sa lucrezi la proiectele firmei poti invoca dreptul tau de a-ti odihni ochii, drept recunoscut de legislatia muncii si care ar fi trebuit mentionat in recomandarile Evaluarii riscurilor, evaluare care trebuie facuta de medicul de medicina muncii si de responsabilul SSM (desi odihna ochilor presupune sa nu lucrezi cu calculatorul).

Alte discuții în legătură

Cerere co pt anul trecut seby_red_dogg seby_red_dogg Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca stiti cumva vreo reglementare noua prin care se spune ca nu mai trebuie intocmita cerere pentru concediu de odihna pe anul ... (vezi toată discuția)
Concediu refuzat Arisandy Arisandy Lucrez intr-un cabinet medical unde suntem doar 2 persoane si din aceasta cauza ne luam concediu de odihna in functie de posibilitati. Am facut o cerere de ... (vezi toată discuția)
Co neefectuat 2009,2010,2011 ContSters75393 ContSters75393 Ce se intimpla cu zilele restante de co in anii 2009,2010,2011..Care sunt pasii de urmat pentru a cere aceste drepturi ? (vezi toată discuția)