avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1380 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul de servitute
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul de servitute

Buna ziua,
Se poate anula dreptul de servitute sau dreptul de trecere in cazul cand sunt indeplinite simultan urmatoarele:
1) In momentul cand s-a constituit dreptul de servitute beneficiarii acestui drept nu aveau alta cale de acces la curtea lor; acum au (s-a facut un drum public prin spate, asfaltat si iluminat, care le permite accesul direct); in momentul de fata existand doua posibilitati de acces.
2) Nu exista cota indiviza asupra drumului de servitute. Asupra drumului exista un singur prorietar si, evident, tot un singur platitor de impozite, adica eu?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Florin... , utilizator 12:00, 25 Februarie 2011
avlil servituttea se poate dobandi prin uzucapiune si fara sa fie mentionata undeva. sunt deajuns doiatrani sa spuna ca a fost acolo drumul inultimii 30 ani si se folosea ;)
Drumul de servitute s-a constituit in acte si s-a materializat pe teren acum 4 ani, cand proprietarul initial a parcelat lotul sau de teren. Eu am cumparat un teren liber de sarcini si am cumparat si terenul care reprezinta drumul de servitute, asupra caruia este o sarcina, si anume dreptul de trecere pentru cel care a cumparat in spate.
Numai ca, revin cu ce am scris mai sus, la data cand s-a facut parcelarea (dezmembrare etc.) terenul din spate era o fundatura. Acum terenul din "spate" este in fata, la strada (drum public, cu lumina, canalizare, asfaltat, drum in toata regula), si nu mai este fundatura. Mai mult are acum 2 cai de acces, materializate pe teren prin 2 porti masive din fier forjat, o cale din drumul public nou creeat in fata lui si una pe drumul de servitute. Cele 2 porti fiind fata in fata, pe aceeasi linie, el a facut, practic, pe terenul sau inca un drum, liber (fara obstacole), care leaga cele 2 cai de acces. Interesul meu este sa pot intra si eu pe drumul sau, asa cum el intra pe drumul meu. In mod normal, nimeni nu este de acord cu asa ceva, doar daca exista o constrangere.
Multumesc.
Da, mai greut in instanta... Ca partea adversa va veni cu martori care vor spune ca se folosea asa, uneori, ca nu era un adevarat drum de acces... ma rog, nu se mai pune problema, are doar 4 ani vechime.

Cu privire la intrarea pe drumul proprietate a vecinului, nu inteleg, parca va interesa desfiintarea unei servituti? Acum vreti sa infiintati alta? Mai mult, spuneti dv. "Interesul meu este sa pot intra si eu pe drumul sau, asa cum el intra pe drumul meu. " si "in momentul de fata nu este folosit, de altfel nu a fost niciodata folosit". Nu mai stiu ce sa inteleg, va contraziceti.

Nu se poate infiinta o servitute decat daca nu aveti pe unde intra catre terenul dv. Inteleg ca nu e cazul.
eu ic ca se poate desfiinta servitutatea printr-o actiune in instanta unde trebuie sa dovediti cu martori, schite, etc ca vecinul pt care a fost constituita servitutea are drum de acces iar existenta servitutii pe terenul dvs. va prejudiciaza.

P.S. nici eu nu inteleg de ce vreti acum sa aveti si dvs. servitute pe terenul vecinului
multumesc de raspuns

Alte discuții în legătură

Servitute ONU EMIL ONU EMIL Detin un teren cu acces la asfalt 17m si lung. 138 m.Intre acest teren si urmatorul proprietar exista o fasie de 3m lasata ca acces de un proprietar care ... (vezi toată discuția)
Coproprietate cote parti Catala Catala Buna ziua, Va supun atentiei urmatorul caz: In urma unei iesiri din indiviziune au rezultat 4 loturi pentru trei proprietari.Unul din loturi a ramas in ... (vezi toată discuția)
Acordul vecinului cu drumul de servitute nou constituit e necesar? tractor tractor Mi-am cumparat un teren la munte ca sa construiesc o casa de vacanta. Vecinul de alaturi care avea o curte foarte mare a constituit pe langa proprietatea mea ... (vezi toată discuția)