avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul de servitute
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul de servitute

Buna ziua,
Se poate anula dreptul de servitute sau dreptul de trecere in cazul cand sunt indeplinite simultan urmatoarele:
1) In momentul cand s-a constituit dreptul de servitute beneficiarii acestui drept nu aveau alta cale de acces la curtea lor; acum au (s-a facut un drum public prin spate, asfaltat si iluminat, care le permite accesul direct); in momentul de fata existand doua posibilitati de acces.
2) Nu exista cota indiviza asupra drumului de servitute. Asupra drumului exista un singur prorietar si, evident, tot un singur platitor de impozite, adica eu?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Florin... , utilizator 12:00, 25 Februarie 2011
buna ziua ,
am si eu o intrebare, detin 2 hale de productie(proprietar persoana fizica)una in continuarea celeilalte pe care le-am inchiriat la o firma.Mentionez ca in fata primei hale se afla un teren viran neamenajat jumate in proprietatea mea jumate al domeniului public apartianand de soseaua europeana care trece prin fata.Am obtinut autorizatie pentru amenajarea unei parcari si a unui spatiu verde pe terenul meu si am amenajat accesul spre terenul meu(am pus dale) si un spatiu verde pe terenul statului care vine acum si da firma la care am inchiriat halele in judecata si cere chirie de 2 ani in urmas de 22300 ron. e legal? mentionez ca nu folosesc terenul statului doar pt.acces la hala iar spatiul verde il intretin eu chiar daca e al lor (tund iarba ).
Buna ziua,

Incerc sa gasesc raspunsul la o problema: Casa in care locuiesc nu are acces direct la strada. Beneficiez de un drept de trecere prin curtea vecinului pana la drumul public, distanta pana la drum fiind de aproximativ 150-200m.
In spatele casei exista un alt drum public, la maxim 50m, insa intre curtea mea si acesta este un teren proprietate al unui liceu, care face legatura in curtea liceului si terenul de sport.
Intrebarea mea este: Avand in vedere ca drumul public din spatele casei este considerabil mai aproiat decat cel pana la care am dreptul de trecere, se poate obtine drept de trecere prin curtea liceului? Sau dreptul de trecere a fost obtinut prin curtea vecinului, pe o lungime atat de mare, pentru ca NU exista posibilitatea de a trece prin curtea liceului?

Multumesc anticipat.
Buna ziua
Am o intrebare, in 2008 am cumparat impreuna cu alta prsoana 2 bucati de teren de la o batranca care a vandut gradina. O sa fac o schita ca sa va dati seama.

------------------------------------------
i i
i i
i i
i i
i i
i 4 i
i i
i i
------------------------------------------
i i i
i i i
i 2 i 3 i
i i i
i i i
i i i
--------------------------------i i
i i i
i i i
i i i
i i i
i i i
i i i
i i i
i 1 i i
i i i
i i i
------------------------------------------
Toate aceste parcele au fost ale batranei care le-a vandut astfel :
1 - a ramas proprietatea batranei
2, 3 - a cumparat un nene
4 - este proprietatea mea
La momentul respectiv am primit servitute pe lotul 3 de la cel care a cumparat cele e loturi (2 si 3) fara sa ceara ceva despagubiri sau contravaloare acestei servituri. Servitutea a fost data la notar si inscrisa in CF ca servitute de trecere cu piciorul sau lat mijloc de transpot.
Latimea acestui drum este de 3.5 m pe o lungime de cca 50 m.
Ulterior m-am apucat de constructia unei case la care am primit autorizatie de constructie de la primaria din localitate. Acum doresc sa vand casa si proprietarul de la care am servitutea ma ameninta ca-mi ridica servitutea sau ca-mi cere bani pt servitute
Se poate intampla acest lucru sa pierd servitutea sau sa-mi ceara despagubire ????




4













3






2






1






schita
vad ca nu pot sa atasez, o sa fac o descriere a terneului
ternul initial al batranei era dreptunghiular cu dimens L- 100 ml ; latime - 15 ml
Pe partea dreapta a terenului sa facut pe latime de 3.5 m un drum de servitute la care fac referire si care a fost batrana la vandut la acest nene.
In acest moment terenurile noastre sunt in sir "indian" primul al batranei, al 2-lea al acestui domn si ultimul al meu.
Pe partea drepta este si aceasta bucata de 3.5 m de la drum publi pana la mine in spate.
Omul are 2 parcele inscrise in CF , una pe care casa si cealalta care reprezinta drumul de servitute.
Terenul meu nu are nici o alta iesire pe nici o latura iar posibilitate de iesire prin alte curti este doar ca distanta este mult mai mare prin alte parti.
Sper ca am explicat bine
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Servitute ONU EMIL ONU EMIL Detin un teren cu acces la asfalt 17m si lung. 138 m.Intre acest teren si urmatorul proprietar exista o fasie de 3m lasata ca acces de un proprietar care ... (vezi toată discuția)
Coproprietate cote parti Catala Catala Buna ziua, Va supun atentiei urmatorul caz: In urma unei iesiri din indiviziune au rezultat 4 loturi pentru trei proprietari.Unul din loturi a ramas in ... (vezi toată discuția)
Acordul vecinului cu drumul de servitute nou constituit e necesar? tractor tractor Mi-am cumparat un teren la munte ca sa construiesc o casa de vacanta. Vecinul de alaturi care avea o curte foarte mare a constituit pe langa proprietatea mea ... (vezi toată discuția)