avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul de servitute
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul de servitute

Buna ziua,
Se poate anula dreptul de servitute sau dreptul de trecere in cazul cand sunt indeplinite simultan urmatoarele:
1) In momentul cand s-a constituit dreptul de servitute beneficiarii acestui drept nu aveau alta cale de acces la curtea lor; acum au (s-a facut un drum public prin spate, asfaltat si iluminat, care le permite accesul direct); in momentul de fata existand doua posibilitati de acces.
2) Nu exista cota indiviza asupra drumului de servitute. Asupra drumului exista un singur prorietar si, evident, tot un singur platitor de impozite, adica eu?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Florin... , utilizator 12:00, 25 Februarie 2011
Buna ziua .
am si o problema, am un teren care se invecineaza cu un drum de sevitute la est iar la sud cu un drum public eu as dori ca acest teren sa il parcelez dar deoarece deschiderea la drumul public este doar de 12,67 m liniari cu lungime de 400m nu pot avea acces la parcele decat pe drumul de servitute al vecinului ,cu care nu sunt in relatii bune,intrebarea mea este daca el are acel drum de servitute lipit de terenul meu eu pot avea acces drumul de servitute si sa fac loturi?
am fost la primarie la urbanism si de acolo am optinut urmatorul raspuns: poti face loturi deoarece drumul devine de utilitate publica dar sa pui si tu cei 0,67m landa drum.
acum nu stiu daca sa investesc banii in lotizarea terenului si daca este legal .
multumesc anticipat pentru ajutor
Raspunsul asta a fost asa, din gura? Ce 0,67 metri?
Drumul este al cui este, vecinul are un drept de servitute pe el, in functie de situatia din teren puteti face impartirea si apoi sa solicitati si dv. servitute...
Nu stiu ce intelegeti dv. prin servitute, ce intelege vecinul, ca multi inteleg asta la orice drum aflat in coproprietate de fapt...
Trebuie vazuta intai situatia juridica si incercata o negociere cu cei ce au drept asupra drumului respectiv...
Daca ei inteleg faptul ca, juridic, oricum obtineti un drept de trecere in instanta, poate ca sunt de acord sa faceti lucrurile de voie buna, la notar, asa cum va doriti.
Daca nu inteleg, atunci mergeti mai departe in instanta.
Care sunt sansele sa obtineti nu stiu sa va spun asa, fara acte in fata si fara situatia juridica a terenurilor...
Succes!
buna ziua
drumul este al vecinului ,el el este proprietar, drumul a fost facut de el atunci cand a dorit sa imparta terenul in mai multe parcele si nu putea altfel decat daca facea un drum pe lungimea trenului .
terenul avea o deschidere la strada de 25m si o lungime de 430 m singura lui posibilitate sa faca loturi ar fi fost sa faca un drum de servitute pentru a asigura accesul la loturi .
acel drum este lipit de terenul meu care are o deschidere la sosea de 12,67 m si o lungime de 430 m de-a lungul drumului facut de vecunul meu, eu as dori sa fac si terenul meu loturi si cum deschiderea nu i-mi permite sa fac la ranul meu drum ar trebui sa intru pe drumul vecinului dar vecinul meu nu vrea sa i-mi dea acces pe drumul facut de el la notariat .
aceasta ar fi intrebarea mea :daca pot sa trec si eu pe drumul dansului(odata ce este facut drum) si dac exista o alta varianta decat aceea de a avea acceptul proprietarului de la notariat.ex in instanta ,pot optine in acest fel accesul pe drum?
multumesc pentru timpul acordat si pentru raspuns
Eu v-am intrebat niste chestiuni, nu asa de dorul lelii, ci pentru ca interesa raspunsul eventual...
Cai sunt, insa nu garanteaza ca veti obtine acordul si exsta oricand posibiliattea sa investiti in dezmembrare si sa nu obtineti apoi acordul vecinului.
In aceste conditii, trebuie intai sa va interesati despre aceasta posibilitate care prezinta un grad mare de risc. Nu este una simpla, in mare va pot spune aici: se dezmembreaza terenul si apoi proprietarul fiecarui lot (care nu poate fi si proprietarul lotului cu deschidere la strada) ii cere vecinului drept de acces, aceasta varianta aducand cea mai mica atingere dreptului de proprietate al vecinului, tocmai in consideratia faptului ca acel teren e deja drum de acces...

Accesul pe acel drum nu inseamna ca va fi musai gratuit... depinde si de cele ce va cere vecinul in instanta... si nici nu e musai sa il obtineti, in functie de configuratia in fapt a terenului, deexpertiza etc.
Adica de putut sde poate, dar nimeni nu va poate garanta asta.
multumesc mult pentru raspuns

Alte discuții în legătură

Servitute ONU EMIL ONU EMIL Detin un teren cu acces la asfalt 17m si lung. 138 m.Intre acest teren si urmatorul proprietar exista o fasie de 3m lasata ca acces de un proprietar care ... (vezi toată discuția)
Coproprietate cote parti Catala Catala Buna ziua, Va supun atentiei urmatorul caz: In urma unei iesiri din indiviziune au rezultat 4 loturi pentru trei proprietari.Unul din loturi a ramas in ... (vezi toată discuția)
Acordul vecinului cu drumul de servitute nou constituit e necesar? tractor tractor Mi-am cumparat un teren la munte ca sa construiesc o casa de vacanta. Vecinul de alaturi care avea o curte foarte mare a constituit pe langa proprietatea mea ... (vezi toată discuția)