visan_georgiana a scris:
borik a scris:
e adevarat ca proprirea pe salar se efectueaza numai in cazul in care salarul e cash?
altfel bancile opteaza pt proprire de cont?
am recitit contractul si am descoperit doua 'minunate' clauze, una de debitare directa si alta de garantia ceditului:
I Debitare directa
(1) Imprumutatul autorizeaza prin prezenta, banca X, in mod irevocabil, sa debiteze contul de imprumut sau curent atasat contului de imprumut si orice alte conturi in ron si/sau valuta detinute de catre Imprumutat la banca X, pe intreaga durata a prezentului contract (10 ani), in vederea: platii ratelor lunare datorate, a dobanzilor, comisioanelor ... bla bla bla
(2) daca Imprumutatul nu-si indeplineste obligatia de plata la scadenta, iar in contul curent atasat contului de imprumut nu exista suficiente fonduri, atunci este la latitudinea bancii X sa acopere datoria restanta din oricare din conturile bancare deschise de catre Imprumutat la banca X
(3) banca va pune la dispozitia Imprumutatului, in sediile/sucursalele bancii, informatii cu privire la operatiunile de debitare directa a contului Imprumutatului. Este obligatia Imprumutatului sa solicite si sa verifice, lunar, corectitudinea acestor informatii. Daca Imprumutatul observa orice neconcordanta in inf. furnizate de banca, acesta va informa banca in termen de 1 luna de la data efectuarii operatiunii, in caz contrar, operatiunile fiind considerate corecte. Imprumutatul este de acord ca aceasta masura de notificare este suficienta si renunta la orice contestatie si aparare ulterioara cu privire la faptul ca aceasta metoda a fost insuficienta
II Garantia creditului
Imprumutatul garanteaza rambursarea creditului ... cu: un drept de garantie reala mobiliara asupra tuturor bunurilor mobile ale Imprumutatului prezente si viitoare, incluzand toate veniturile, precum si soldurile si incasarile, in lei si valuta, in conturile bancare ale Imprumutatului deschise la banca X mentionate in prezentul contract, precum si in conturile bancare deschise sau pe care le va deschide la orice institutie de credit din Romania, pe care are obligatia sa-l mentina pana la achitarea integrala a Creditului :O
deci daca ma angajez, vreo 2 luni jumate - 3, nu vad nici un ban !!! ia banca tot!
:(
imi vine sa nu ma mai angajez vreo 3/4 ani pan' s-o prescrie dracia. offff ...
dar na...
cum dracu semnam asa orice, fara sa citim! #-o
invatatura de minte!
:sorry:
da asa este aceasta clauza exista in toate contractele fara garantii reale, prin care banca poate debita automat orice cont al debitorului existent la orice banca din Romania; dar nu va pot retine tot salariul, uitati ce scrie in codul de procedura civila, la executarea bunurilor mobile (salarii):
Art. 409
Salariile si alte venituri periodice realizate din munca, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii;
b) pana la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
un sfat puteti citi in cod la cartea V; Capitolul IV toate elementele legate de executare; deoarece sunt multe detalii care pot atrage nulitatea executarii.
succes
Am primit instiintarea de executare silita, dupa ce am trimis cererea de reesalonare (fara raspuns, ce-i drept). Ce e de facut acum? deoarece voi semna un contract de angajare in urmatoarea saptamana, as dori sa le propun, asa cum ati sugerat, propirea pe 1/3 din venitul lunar net. Mai are insa rost, daca ei doresc sa ma execute silit?
Multumesc mult pt raspunsuri
B