avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... lipsa in gestiune
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

lipsa in gestiune

buna ziua, lucrez la un magazin si de curand am iesit lipsa in gestiune , am recunoscut lipsa si m-am angajat verbal ca voi inapoia banii in scurt timp. Ce se intampla daca nu reusesc sa aduc banii inapoi?
Cel mai recent răspuns: andy12 , utilizator 16:07, 29 Iunie 2010
Un caz asemanator am si eu si anume ca am lucrat intr-un magazin si in urma cu o saptamana am avut un client care a dorit sa cumpere un obiect in valaoare de 45 de lei.Intamplarea a facut ca acest clent (pusti) sa fie impreuna cu alti amici si asa de mult m-a zapacit incat produsul respectiv nu i l-am scanat doar acest obiect a fost verificat la ce valoare se afla.Am mers mai departe cu produsele urmatoare si la final acesta mi-a achitat valoarea produselor cumparate mai putin acel produs deoarece nici unul dintre noi nu ne-am dat seama ca acesta nu se afla be bon(verificarea unui produs se face ca si cand acesta este scanat numai ca apare cu minus).Dupa cateva zile acesta s- intors ca acel produs nu functioneaza si ca doreste sa il returneze dar ca nu are bon pe el desi el crede ca l-a achitat.Produsul este cautat pe rola jurnal si bineinteles nu este gasit.Sunt chemata intr-un birou al securitatii in care mi se prezinta si 2 politisti de la sectia 13 si mi se explica mai pe un ton intimidant cum ca acest lucru pe care eu l-am facut este considerat neglijenta in serviciu si este egal cu delapidare avand ca functie casier.Bineinteles ca am intrat in panica iar cel de la securitate i-mi spune cum ca ar exista o inregistrare video in care eu nu am mai scanat si alte cateva produse iar daca dau o declaratie in care scriu cea ce s-a intamplat in acea zi si i-si recupereaza prejudiciul totul va fi in ordine.Intradevar au existat cateva produse pe care nu le-am scanat si care mi-am insusit suma lor .Suma de 165 de lei a fost recuperata de acestia dupa care am fost chemata la cateva zile si mi s-a spus ca au mai gasit de recuperat o suma de 550 de lei care trebuie sa fie platita .Daca nu platesc aceasta suma ce se poate intampla?
@andy 12, ar fi indicat sa platiti si suma ce s-a constatat ulterior ca o mai aveti de plata, tot din aceleasi considerente mentionate mai sus, anume ca, procurorulm, daca se va incepe urmarirea penala, va putea retine recuperarea prejudiciului cauzat magazinului drept circumstanta atenuanta, alaturi de altele si poate, eventual, veti scapa prin plata unei amenzi administrative, pe care o va dispune procurorul, astfel incat sa nu ajungeti in judecata.
Va multumesc pentru raspuns.As mai avea o intrebare .Daca platesc si aceasta suma de 550 de lei de unde am confirmarea ca peste alte cateva zile angajatorul nu ma va chema si i-mi va spune ca au mai gasit si alta suma de plata?Tin sa precizez ca aceasta suma nu a fost luata si a fost prezentata de catre angajator care este o firma de recrutare personal deci care lucreaza cu magazinul respectiv in colaborare.Acesta mi-a prezentat un email in care cei de la magazin i-au scris asa-
,,In legatura cu casiera care a furat banii,mai avem de recuperat suma de 543,38 lei cum facem?,,
Iar acesta mi-a explicat ca va plati el suma respectiva iar eu la randul meu o voi plati lui.Daca nu voi plati suma pana la sfarsitul saptamanii mi-a spus ca ma va da in judecata.Este posibil acest lucru?
Ultima modificare: Marți, 29 Iunie 2010
andy12, utilizator
Daca vor mai aparea si cu alte sume pe care vor dori sa vi le impute, firesc ar fi sa dovedeasca faptul ca tot dvs. leati sustras. A va imputa orice sume care lipsesc din gestiune, ar putea constitui un abuz din partea angajatorului, lucrur pentru care si dvs. puteti sa va plangeti.
Este posibil sa va faca plangere penala . Ar trebui sa va intelegeti cu patronul , fie amiabil , fie printr-un act prin care va obligati sa restituiti esalonat suma .

Parerea mea este ca , ptr a nu aparea situatii neplacute pe viitor , sa faceti cu angajatorul un inventar ptr a vedea cum stati cu lipsurile in gestiunea dvs . Si acest lucru va poate fi util daca veti mai ramane angajata , dupa ce veti achita contravaloarea prejudiciului .
De asemenea , daca mai sunt si alti angajati , trebuie sa se dovedeasca faptul ca dvs sunteti responsabila de lipsurile constatate .

Alte discuții în legătură

Un angajat la ananghie moneymaker moneymaker Buna ziua, am o intrebare la care nu am gasit un raspuns. Cum te poate trage un angajator la raspundere daca el ca afacere are un lant de magazine iar la un ... (vezi toată discuția)
Delapidare etta etta un salariat al unei societati comerciale a iesit in uma inventarului facut de catre administratorul societatii cu o lipsa in gestiune de 2000 lei. acesta poate ... (vezi toată discuția)
Demisia neacceptata de angajator ioana2222 ioana2222 Buna ziua, As dori sa stiu ce se poate intampla in cazul in care eu ca si angajat al unei societati imi depun demisia la sediu firmei si aceasta nu imi este ... (vezi toată discuția)