avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act vanzare cumparare in favoarea unui minor?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act vanzare cumparare in favoarea unui minor?

Mama vrea sa lase apartamentul fiicei mele minora.Cum trebuie procedat
Cel mai recent răspuns: ContSters4579 , utilizator 10:03, 24 Iunie 2010
"Data fiind contrarietatea de interese intre parinti si minor sunt necesare numirea unui curator si incuviintarea autoritatii tutelare" ..

Este de la sine inteles, altfel notarul nici nu incheie contractul de vanzare cumparare fara incuviintarea autoritatii tutelare:innocent:
Nu incuviintarea autoritatii tutelare era neclaritatea .Ci aceea a curatorului.Parintii nu pot avea aceasta calitate.Sper ca m-ati inteles acum.;)
...rambler.rose75 a scris:

"Data fiind contrarietatea de interese intre parinti si minor sunt necesare numirea unui curator si incuviintarea autoritatii tutelare" ..

Este de la sine inteles, altfel notarul nici nu incheie contractul de vanzare cumparare fara incuviintarea autoritatii tutelare:innocent:
...ce spuneti insa de prevederile art 105 c fam alin 3 unde ni se spune ca prevederile sectiunii 2 din prezentul capitol vor fi aplicabile prin asemanare iar la sectiunea 2 se vorbeste despre tutela minorului si mai mult in art 128 este oprit sa se incheie acte juridice intre tutore si minor...si atunci pe cale de interpretare se poate concluziona ca nici intre minor si parinti nu se pot incheia acte juridice deoarece identitatea de ratiune este aceeasi...
Ultima modificare: Joi, 24 Iunie 2010
ContSters4579, utilizator
Actul in care parintele figureaza ca procurator de fonduri nu este incheiat intre parinte si copil. Nici nu vad unde este contrarietatea de interese in cazul in care parintele este procurator.

Incuviintarea autoritatii tutelare este insa necesara oricum. Iar in opinia mea parintele poate figura ca procurator de fonduri precum si in calitate de curator (nu de tutore, in niciun caz de tutore, deoarece nu se instituie tutela in acest caz, ci doar se numeste un curator).

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
O cunostinta de-a mea (care are o fetita minora in varsta de 8 ani si care a cumparat un apartament) a avut ambele calitati in contractul de vanzare, fiind atat procurator de fonduri cat si curator (prin numire de catre autoritatea tutelara). Vanzarea a fost facuta de catre bunica materna prin contract de vanzare-cumparare incheiat perfect legal la notariat si intabulat ulterior in Cartea Funciara. Asta se intampla in urma cu 4 ani. Iar daca s-au schimbat lucrurile de atunci, in sensul ca un parinte nu poate fi curator asa cum sustine dna.avocat Stoica Ioana, nu stiam. Voi studia problema. Sa aveti o zi buna ! :vishenka:
Ultima modificare: Joi, 24 Iunie 2010
ContSters134600, utilizator

Alte discuții în legătură

Curatela speciala pentru minor dulcyca_eu dulcyca_eu in ce conditii se acorda un curator unui minor care primeste prin contract de vanzare cumparare un imobil? ma interseaza si in cat timp se acorda hotararea ... (vezi toată discuția)
Minorul poate dobandi imobil ? calin_andrei calin_andrei Buna ziua, as vrea sa intreb in ce masura se poate transfera proprietatea unui imobil pe numele unui minor. Se poate face un contract de vanzare-cumparare sau ... (vezi toată discuția)
Casa copilului minor angelmarian angelmarian pot trece o locuinta pe numele copilului minor(3 ani),cu un contract de vanzare-cumparare sau prin donare de la o matusa? daca parinti au datorie de exemplu ... (vezi toată discuția)