avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum se poate solutiona un litigiu de munca?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum se poate solutiona un litigiu de munca?

Buna seara,
Deoarece mi s-a desfacut contractul de munca in mod abuziv si ilegal am actionat in judecata societatea angajatoare. In cererea de chemare in judecata am solicitat si repunerea in drepturi - reangajarea. Acest lucrul l-am solicitat in ideea de a putea beneficia de ajutor de somaj dupa ce se va solutiona litigiu : sa se dispuna reangajarea si imediat sa mi se intocmeasca formele pentru ajutor de somaj. Este posibila reintegrarea in cazul in care societatea angajatoare este in stare de functiune insa nu mai presteaza activitate - adica nu mai are nici un angajat in firma (de fapt eu am fost singura angajata a societatii respective).?
Multumesc
1. Am formulat cerere de punere in executare a hotararii judecatoresti ,definitiva si irevocabila pe litigiu de munca, la Inspectoratul Teritorial de Munca. Am trimis cererea prin corespondenta. Voi primi raspuns de ITM?
In continuare ce trebuie sa fac?

2. Am formulat cerere de punere in executare a hotararii judecatoresti ,definitiva si irevocabila pe litigiu de munca, la angajator. Am trimis cererea prin corespondenta.
In cazul in care angajatorul nu pune in executare hotararea judecatoreasca trebuie sa fac plangere penala impotriva angajatorului, reprezentantului legal al societatii in termen de 15 zile?
Cum se calculeaza acest termen de 15 zile, din momentul in care am trimis cererea prin corespondenta - data postei de azi - sau din momentul in care angajatorul primeste scrisoarea si semneaza pe confirmarea de primire unde apare si data cand a primit scrisoarea? Sunt zile calendaristice sau lucratoare?
Va multumesc.
Cu stima
1. Veti primi raspuns de la ITM , in termen de 30 de zile de la data primirii cererii dvs.

2. Termenul se calculeaza de la data primirii scrisorii ...sunt zile calendaristice.
Ce implica o angajare cu contract individual de munca dar sa fii "obligat" sa infiintezi un PFA?
Cu stima
1. Cerere de eliberare adeverinta de vechime in munca pe toata perioada, de la angajare si pana in prezent, conform hotararii judecatoresti in care am obtinut drepturile pana la reintegrarea efectiva, unde trebuie trimisa la angajator sau la ITM?
2. La angajator am trimis Cerere de punere in executare a hotararii judecatoresti. Trebuie sa formulez o cerere in care sa mentionez ca solicit plata drepturilor salriale?
3. Contractul de munca poate inceta de drept conform noului cod al muncii, art. 56 sau trebuie sa formulez cerere de demisie?
Cu stima
Nina1 a scris:

1. Cerere de eliberare adeverinta de vechime in munca pe toata perioada, de la angajare si pana in prezent, conform hotararii judecatoresti in care am obtinut drepturile pana la reintegrarea efectiva, unde trebuie trimisa la angajator sau la ITM?
2. La angajator am trimis Cerere de punere in executare a hotararii judecatoresti. Trebuie sa formulez o cerere in care sa mentionez ca solicit plata drepturilor salriale?
3. Contractul de munca poate inceta de drept conform noului cod al muncii, art. 56 sau trebuie sa formulez cerere de demisie?
Cu stima

1, Cererea de eliberare a adeverintei de vechime se adreseaza angajatorului , iar in cazul refuzlui de a va elibera o astfel de adeverinta puteti sesiza ITM-ul.

2. Daca ati depus cerere pentru executarea hotararii este suficient ... executarea hotararii cuprinde si plata drepturilor stabilite prin hotararea pronuntata.

3.Incetarea de drept a c.i.m. are loc numai in cazurile prevazute de art.56 C.mun. , dvs aveti posibilitatea fie sa va dati demisia care poate fi cu sau fara preaviz, fie sa solicitati incetarea cu acordul partilor.

4. Art.80 alin.3 C.mun. prevede ca, in cazul in care salariatul nu solicita repunerea in situatia anterioara emiterii actului de concediere, contractul individual de munca va inceta de drept la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti.

Alte discuții în legătură

Indreptare eroare hotarare judecatoreasca Nina1 Nina1 Buna seara, In cadrul unui dosar civil avand ca obiect litigiu de munca instanta s-a pronuntat \"gresit\" in ceea ce priveste doua capete de cerere in sensul ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata litigiu de munca Nina1 Nina1 In cadrul unui dosar ce priveste un litigiu de munca ce pot fi considerate cheltuieli de judecata? Cu stima (vezi toată discuția)
Recurs litigiu de munca Nina1 Nina1 Pentru documentele ce am solicitat sa fie anulate pe instanta de fond s-a efectuat expertiza grafica prin care s-a consemnat ca semnaturile de pe actele prin ... (vezi toată discuția)