avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 661 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Va propun o grila
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Va propun o grila

Dr de uzufruct este incesibil?
Mai exact care ar fi raspunsul la grila aceasta :
Uzufructul prezinta urmatoarele caractere jridice:
a. drept real accesoriu;
b. drept incesibil;
c. drept temporar.
Cel mai recent răspuns: ely5 , utilizator 21:31, 30 August 2007
Nicule, nu mai exista intr-adevar cazuri de uzufruct legal. Stii care erau alea? Dreptul de uzufruct legal al parintilor asupra bunurilor copiilor, dreptul sotului asupra bunurilor dotale si dreptul vaduvei fara avere la mostenirea barbatului ei. :D

Cred ca sunt caduce acele texte de lege, adica nu mai au la ce se aplica, nu? Nu cred ca sunt abrogate implicit caci nu contravin niciunui text de lege aparut ulterior.

Am zis bine? :-/
Zis-ai....:D



Uzufructul nu este incesibil....pacat ca nu va lasa si cu dex-ul:"> UZUFRUCTUL este un drept acordat unei persoane de a se folosi pe deplin de un bun care aparţine altei persoane şi pe care trebuie să-l restituie la încetarea acestui drept. INCESIBIL inseamna sa nu poata fi cedat. Cativa confunda uzufructul cu uzucapiunea.


draga mea, trecem cu vederea si confuziile tale .. Ca sa vezi ca stim si noi sa fim toleranti ..

Si are dreptate dreea, e cesibil uzufructul, doar ca cesiunea nu produce efecte pentru proprietar... :P. Asta pentru ca uzufructuarul poate folosi bunul prin orice mijloace, fara limitare, deci si prin acte oneroase/gratuite. Nu stiu sa existe vreo ingradire legala a acestui drept.
Cesionarea uzufructului nu produce efecte pentru nudul proprietar nici in ceea ce priveste termenul la care se preda inapoi bunul, adica ori la data fixata in act ori la decesul uzufructuarului... in nici un caz al cesionarului. :-/
Nu e drept accesoriu, nu? E un dezmembramant al dreptului de proprietate, se poate dobandi in aceleasi moduri (aproape)...
Nu prea cred ca ajuta legislatia... toata ideea e sa stii sa o interpretezi, nu sa o citesti ca la clasa a II-a.
Nu sunt de acord ca uzufructul poate fi cedat; emolumentul sau, insa da.
"Art. 534. Uzufructuarul se poate bucura el însusi, sau închiria altuia, sau ceda exercitiul dreptului sãu".
Cam asta am inteles eu din textul de mai sus...#-o

Alte discuții în legătură

Vindere imobil cu drept uzufruct o1973v o1973v Buna ziua, sunt proprietar de 7 ani pe un imobil cu drept de uzufruct al unui pensionar de 81 ani, fara urmasi, care si-a facut dosarul pentru azilul de ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager nutu_tim nutu_tim Buna ziua, Am o intrebare, legata de uzufructul viager. In 2004 sotia mea a cumparat un apartament, de fapt nuda proprietate, si a trecut in CF pe bunicii ei, ... (vezi toată discuția)
Uzufruct cornelia1605 cornelia1605 buna. daca am un teren si este trecut altcineva pe uzufruct si imi construiesc casa cand o voi lua in folosinta si persoana cu uzufruct pe teren trebuie ... (vezi toată discuția)