Da, ma rog, fiecare cu viziunea lui despre viata. Eu cred ca asta poate aprecia singura, m-am limitat la chestiuni strict legale, conform carora tatal are obligatii de intretinere fata de un major intreg la trup si minte.
Comodatul iti da mult mai putine drepturi decat procura de administrare. Cu procura ai putea inchiria legal o camera sau tot apartamentul, ai putea sa-ti stabilesti acolo domiciliul tau si al altora... ai putea lua multe decizii in privinta apartamentului, inclusiv sa faci acte de dispozitie. Poate de aici frica tatalui. El poate sa vina in tara si sa-si gaseasca apartamentul inchiriat pe 5 ani in baza procurii... Mai mult, procura nu arata ca el si-a achitata obligatia de intretinere. Ar trebui facuta bine, in amanunt, ca sa-l fereasca si pe el de neplaceri si sa te ajute si pe tine.
Comodatul sau contractul de inchiriere nu-ti da dreptul la stabilirea domiciliului sau resedintei (poti incerca totusi cu un contract autentificat, asa ar merge; daca e insa incheiat in strainatate s-ar putea sa te certi putintel cu cei de la evidenta populatiei; si e bataie de cap, drumul acolo, apostilare...). Nu ai dreptul sa inchiriezi/subinchiriezi, total sau partial apartamentul, decat daca exista acordul expres... Nu poti decide asupra anumitor aspecte ca: montarea de repartitoare... Aceasta fiind o cheltuiala necesara care ii apartine proprietarului, conform legii, aceste cheltuieli crescand valoarea fondului, refuzul platii lor fiind si o imbogatire fara justa cauza (e putintel tras de par, in functie de situatie insa se poate invoca). Astazi, in conditiile in care se urmareste contorizarea individuala a tuturor locuintelor, astfel de cheltuieli sunt obligatorii (sau vor deveni) si necesare pentru proprietari, astfel ca, in cazul unui litigiu instanta ii va obliga la plata acestora catre cei care le-au platit initial (chiriasi, comodatari, tolerati...). In privinta aerului conditionat, daca demonstrezi ca e o cheltuiala utila, necesara, daca il lasi acolo cand pleci... da, iti poti incasa banii (in conformitate cu uzura lui insa, la fel ca si la restul cheltuielilor utile si necesare, nu iti iei pretul de nou; uneori este chiar mai convenabil pentru proprietar sa-si "doteze" casa in acest mod caci in urma unor expertize valoarea dotarilor incorporate in casa, raportate la uzura, devine mica).
Dar cantaresti tu care e drumul pe care il alegi, eu iti spun, doar legal, ce poti face si obtine. Mai sunt si oamenii maturi care da un sfat, ii poti asculta si pe ei... si iei o decizie. Asa e, sunt multe persoane care fac multe lucruri in perioada studentiei, unele se si prostitueaza, asta nu inseamna insa ca solutia cuiva merge pentru toti. Mi se pare jenant sa dam sfaturi "mai putin legale" aici. Si mai putin morale, gen: sa te intelegi bine cu parintele tau, poate vei primi un apartament. Adica, iubeste-ma, draga, iti las mostenire mare... :O:( Auzi, abcd? Asa isi poate si gasi un mos gras, si urat, popate ii da ala un apartament, ceva, daca tot dragostea e pe locuinte... #-o
Sunt trista. Minunat mod de a gandi... oamenii maturi.
Cred ca nu ai inteles AVLIL ca tatal nu vrea sa i dea procura de administrare. Cu comodatul poti sa ti stabilesti domiciliul pentru cultura ta generala. Cheltuielile nu e obligat sa le suporte daca nu vrea. Ti am mai spus ca legile sunt facute de oameni pentru oameni .Si nu tot ce fac oamenii e cuprins intr-o reglementare legala. De regula , sfaturile se dau ca sa nu fie ascultata. Persoana in cauza insasi , constientizeaza ca nu e bine sa si strice relatia si asa fragila cu tatal sau.Tu de ce ii dai un sfat "legal" sa-l actioneze in justitie? Ce va castiga ea din asta? O relatie compromisa , niste sentimente sfaramate , si cativa bani care n-o sa i ajunga nici de chirie. Pana una alta , ideea este ca parintii si copiii trebuie sa convietuiasca cat de cat in armonie.Familie inseamna sa mai si lasi de la tine. Nu au legatura mosuletii plini de bani.