avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1186 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Procura administrare apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Procura administrare apartament

Din toamna anului 2004 de cand am intrat la facultate, m-am mutat in apartamentul tatalui meu din Bucuresti (apartament cumparat dupa divortul parintilor, dar pe care mereu a sustinut ca mi-l va lasa mie), dansul fiind stabilit in strainatate. Atunci, mi-a facut buletin pe apartament, dar nu mi-a lasat nici o procura pt administrarea lui. De atunci nu a mai revenit in tara, iar la solicitarile mele a refuzat sa imi dea aceasta procura. Mentionez ca parintii mei sunt divortati, iar mama nu a solicitat niciodata pensie alimentara, lasand la latitudinea dansului cati bani trimite si cand.

Din toamna 2004, apartamentul a fost intretinut (intretinerea, impozitul, abonamente, reparatii & imbunatatiri atat in apartament, cat si in bloc, etc) mai mult cu banii mamei si foarte putin cu banii tatalui meu, anul acesta chiar nu a mai trimis deloc bani.

Tot anul acesta, intrucat trebuia montate repartitoare si refacute niste contracte (cablu TV), l-am rugat din nou pe tatal meu sa-mi trimita o procura, insa dupa ce m-a amanat, in final a refuzat.

Astfel, in prezent, apartamentul este ca si abandonat de catre proprietar: tatal meu nu da nici bani pentru intretinerea lui si nici procura; de asemenea, nu il intereseaza problemele care apar referitor la intretinerea apartamentului (instalare repartitoare, incheierea/modificarea contractelor pentru utilitati, etc).

Va rog, sa imi spuneti, ce solutii exista pentru aceasta situatie, cum pot administra apartamentul fara procura din partea lui? De asemenea, ce s-ar intampla daca mi-as pierde buletinul, cum mi-as face altul pe aceasta adresa? Va multumesc.
Indeplinesc conditiile pt pensie alimentara, dar cum am spus mai devreme, nu doresc sa recurg la procese de acest gen.
Sigur ca da.
Daca nu ai avea nimic din partea tatalui ar fi fost indicat sa apelezi la justitie sa beneficiezi 3 ani de pensie de intretinere.
Dar in cazul tau cand ai putea sa te bucuri mult timp de apartament chiar nu ii vad rostul unui proces.
Tu chiar locuiesti singura? Nu iti comvine sa imparti cheltuelile cu altcineva? Eu cred ca e o solutie rezonabila pentru tine.
Dar intre timp incearca sa faci o relatie buna cu tatal tau poate iti va lasa apartamentul tie.
Bafta!
Ultima modificare: Marți, 24 Iulie 2007
Adrian Copil, Consilier juridic
Da, ma rog, fiecare cu viziunea lui despre viata. Eu cred ca asta poate aprecia singura, m-am limitat la chestiuni strict legale, conform carora tatal are obligatii de intretinere fata de un major intreg la trup si minte.

Comodatul iti da mult mai putine drepturi decat procura de administrare. Cu procura ai putea inchiria legal o camera sau tot apartamentul, ai putea sa-ti stabilesti acolo domiciliul tau si al altora... ai putea lua multe decizii in privinta apartamentului, inclusiv sa faci acte de dispozitie. Poate de aici frica tatalui. El poate sa vina in tara si sa-si gaseasca apartamentul inchiriat pe 5 ani in baza procurii... Mai mult, procura nu arata ca el si-a achitata obligatia de intretinere. Ar trebui facuta bine, in amanunt, ca sa-l fereasca si pe el de neplaceri si sa te ajute si pe tine.
Comodatul sau contractul de inchiriere nu-ti da dreptul la stabilirea domiciliului sau resedintei (poti incerca totusi cu un contract autentificat, asa ar merge; daca e insa incheiat in strainatate s-ar putea sa te certi putintel cu cei de la evidenta populatiei; si e bataie de cap, drumul acolo, apostilare...). Nu ai dreptul sa inchiriezi/subinchiriezi, total sau partial apartamentul, decat daca exista acordul expres... Nu poti decide asupra anumitor aspecte ca: montarea de repartitoare... Aceasta fiind o cheltuiala necesara care ii apartine proprietarului, conform legii, aceste cheltuieli crescand valoarea fondului, refuzul platii lor fiind si o imbogatire fara justa cauza (e putintel tras de par, in functie de situatie insa se poate invoca). Astazi, in conditiile in care se urmareste contorizarea individuala a tuturor locuintelor, astfel de cheltuieli sunt obligatorii (sau vor deveni) si necesare pentru proprietari, astfel ca, in cazul unui litigiu instanta ii va obliga la plata acestora catre cei care le-au platit initial (chiriasi, comodatari, tolerati...). In privinta aerului conditionat, daca demonstrezi ca e o cheltuiala utila, necesara, daca il lasi acolo cand pleci... da, iti poti incasa banii (in conformitate cu uzura lui insa, la fel ca si la restul cheltuielilor utile si necesare, nu iti iei pretul de nou; uneori este chiar mai convenabil pentru proprietar sa-si "doteze" casa in acest mod caci in urma unor expertize valoarea dotarilor incorporate in casa, raportate la uzura, devine mica).

Dar cantaresti tu care e drumul pe care il alegi, eu iti spun, doar legal, ce poti face si obtine. Mai sunt si oamenii maturi care da un sfat, ii poti asculta si pe ei... si iei o decizie. Asa e, sunt multe persoane care fac multe lucruri in perioada studentiei, unele se si prostitueaza, asta nu inseamna insa ca solutia cuiva merge pentru toti. Mi se pare jenant sa dam sfaturi "mai putin legale" aici. Si mai putin morale, gen: sa te intelegi bine cu parintele tau, poate vei primi un apartament. Adica, iubeste-ma, draga, iti las mostenire mare... :O:( Auzi, abcd? Asa isi poate si gasi un mos gras, si urat, popate ii da ala un apartament, ceva, daca tot dragostea e pe locuinte... #-o
Sunt trista. Minunat mod de a gandi... oamenii maturi.
Cred ca nu ai inteles AVLIL ca tatal nu vrea sa i dea procura de administrare. Cu comodatul poti sa ti stabilesti domiciliul pentru cultura ta generala. Cheltuielile nu e obligat sa le suporte daca nu vrea. Ti am mai spus ca legile sunt facute de oameni pentru oameni .Si nu tot ce fac oamenii e cuprins intr-o reglementare legala. De regula , sfaturile se dau ca sa nu fie ascultata. Persoana in cauza insasi , constientizeaza ca nu e bine sa si strice relatia si asa fragila cu tatal sau.Tu de ce ii dai un sfat "legal" sa-l actioneze in justitie? Ce va castiga ea din asta? O relatie compromisa , niste sentimente sfaramate , si cativa bani care n-o sa i ajunga nici de chirie. Pana una alta , ideea este ca parintii si copiii trebuie sa convietuiasca cat de cat in armonie.Familie inseamna sa mai si lasi de la tine. Nu au legatura mosuletii plini de bani.
Cand nu abereaza, AVLIL posteaza chestii interesanta pe forum. Pacat ca atunci cand da cu batul in balta nu stie sa se opreasca.

Alte discuții în legătură

Tatăl meu mă agresează verbal, uneori și fizic, mă amenință cu moartea iar când are chef mă dă afară din casă. aș vrea să știu ce să fac ca să schimb situația And4557 And4557 Buna ziua. Am si eu cateva intrebari legate de o problema in familie. Am 20 de ani si de 3 ani de zile tatal meu ma tot agreseaza verbal, au fost dati cand m ... (vezi toată discuția)
Recuperare datorii. Adrian Copil Adrian Copil Un prieten, rezident in Italia, a cumparat un apartament in dec 2007 ca investitie. In CVC a specificat ca predarea primirea ap se va face la ... (vezi toată discuția)
Vreau sa plec de acasa! ContSters295418 ContSters295418 Buna!Am 17 ani si vreau sa plec de acasa.Nu ma mai inteleg deloc cu parintii si vreau sa plec la iubitul meu care este major.Nu as vrea sa pateasca nimic el ... (vezi toată discuția)