avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Legea 118 - 25% reducere tichete de masa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Legea 118 - 25% reducere tichete de masa

Cine ma poate lamuri si pe mine??? In Legea 118/2010 la Art. 1 scrie asa:
"(1) Cuantumul brut al salariilor/soldelor/indemnizatiilor lunare de incadrare, inclusiv sporuri, indemnizatii si alte drepturi salariale, precum si alte drepturi in lei sau in valuta, stabilite in conformitate cu prevederile Legii-cadru nr. 330/2009 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice si ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 1/2010 privind unele masuri de reincadrare in functii a unor categorii de personal din sectorul bugetar si stabilirea salariilor acestora, precum si alte masuri in domeniul bugetar, se diminueaza cu 25%

Noi suntem institutie publica,integral finantata din fonduri proprii (spital) si in categoria drepturilor salariale, intra si tichetele de masa. Prin urmare, incepand de la 1 iulie, se reduce cu 25% si valoarea tichetelor de masa? (asta pe langa impozitarea lor 16%). Exista Ordinul 1933/2010, care nu spune nimic in legatura cu asta. Stie cineva cum sta situatia?

Si alta intrebare: Are cineva cunostina de norme de aplicare pt impozitarea tichetelor de masa?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: joe17 , utilizator 20:42, 19 Iulie 2010
Multumesc pentru ajutor! Week-end placut!
Totusi la art.55 din Codul Fiscal la alin(4) scrie cam asa : (4) Urmatoarele sume nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit : ... b) drepturile de hrana acordate de angajatori angajatilor, in conformitate cu legislatia in vigoare.
Asta e forma actualizata a legii, incepand cu 28 iunie 2010, cand a fost publicata OUG 58/2010.
In forma trecuta, intr-adevar printre sumele neincluse in dr. salariale erau si tichetele de masa, dar acum au fost scoase de la exceptie, ca si de la exceptia impozitarii. Cum mai interpretam? Pentru ca la art.55 alin(1) si (2) :
"(1) Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca.
(2) Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si urmatoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:
k) orice alte sume sau avantaje de natura salariala ori asimilate salariilor in vederea impunerii"
Tichetele de masa nu se reduc cu 25% , ci vor fi impozitate cu 16 % ... fapt ce decurge din interpretarea articolele postate de catre dvs in forma actualizata.
Cum decurg din interpretarea articolelor postate de mine? Chiar nu inteleg. Daca tichetele de masa nu se mai regasesc printre sumele care nu sunt incluse in veniturile salariale, deci printr-o logica simpla, tichetele de masa sunt incluse in veniturile salariale (negatie la negatie),
mai mult cf. art.55 alin(1):"Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege".

Repet Legea 118/2010 zice asa la art.1 alin(1) "Cuantumul brut al salariilor/soldelor/indemnizatiilor lunare de incadrare, inclusiv sporuri, indemnizatii si alte drepturi salariale [...] precum si alte masuri in domeniul bugetar, se diminueaza cu 25%."

Chiar va rog sa ma luminati si pe mine, ca nu inteleg rationamentul.
Eu cred ca cei care au intocmit legea nu s-au gandit ca scotand de la art.55 alin(4) lit.b tichetele de masa, de fapt le-au scos din categoria sumelor ce nu sunt considerate drepturi salariale, deci le-au bagat in cadrul drepturilor salariale. Un singur principiu ar putea fi salvator aici: "unde legea nu distinge, nici noi nu putem distinge", dar ce ne facem cu art.55 alin(1) din Codul fiscal pe care-l repet:"Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura, deci si tichetele de masa care in prezent nu mai sunt exceptii de la drepturile salariale."
Ultima modificare: Luni, 19 Iulie 2010
joe17, utilizator
Aveti grija ca se da o interpretare eronata a art.1 alin.1 din Legea nr.118/2010 ... Conform art. 1 al acestei legi, "cuantumul brut la salariilor lunare de încadrare, inclusiv sporuri, indemnizaţii şi alte drepturi salariale, precum şi alte drepturi în lei sau în valută, stabilite în conformitate cu prevederile Legii-cadru nr. 330/2009 şi ale O.U.G. nr. 1/2010 ,se diminuează cu 25%.
Prin urmare, doar sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale, precum şi alte drepturi în lei sau în valută prevăzute în Legea nr. 330/2009 şi OUG nr. 1/2010 se reduc cu 25%, toate celelalte drepturi prevăzute de alte acte normative nu suferă această reducere, dacă în textul Legii nr. 118/2010 nu se prevede expres diminuarea lor .

Alte discuții în legătură

Legea 118/30.06.2010(reducerea salariilor) spiridon_olga spiridon_olga Buna ziua Stie cineva daca aceasta lege ( 118/2010) anuleaza anumite prevederi din Contactul Colectiv de Munca ? Daca e vorba de o Institutie publica dar cu ... (vezi toată discuția)
Diminuarea cu 25% in vederea restabilirii echilibrului bugetar ana-lili ana-lili Considerati ca al 13-lea salar pentru 2009, acordat in luna iulie 2010, intra sub incidenta leg.118/2010. Se aplica reducerea de 25% si la acesta? (vezi toată discuția)
Aplicare legea 118/2010 moshulica moshulica are cineva raspuns de la Min muncii / Min Fin referitor la neclaritatile ridicate de aplicarea legii : in brutul realizat ce se va diminua cu 25% se iau in ... (vezi toată discuția)