avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... procura speciala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

procura speciala

Buna ziua. Am o intrebare, daca ma poate ajuta cineva, am o cunostinta care a fost pacalita de o alta persoana, i-a dat o suma modica de bani pe un teren care valora enorm atunci... Cunostinta mea este o persoana batrana si s-a bucurat de acei bani in schimbul terenului. Am vazut o parte din acte, printre care si o procura pe care batranul i-a facut-o pers respective sa poate vanda terenul. Intrebarea mea este daca se poate ataca in instanta acel contract de vanzare-cumparare si daca are vreo sansa sa castige batranul si sa reintre in posesia terenului? Multumesc
Cel mai recent răspuns: george.adi , utilizator 15:36, 20 Iulie 2010
Da, in procura nu este mentionat faptul ca isi poate vinde si lui personal.
Da, actul s-a facut la un notar, este autentic.
Pai cum poate fi vorba de mostenitori daca este in viata batranul ? Eu sunt ruda cu el, sunt nepotul lui, mai exact.
De ce nu poate invoca propria culpa? Faptul ca este batran si nu a judecat sau nu stiu...
Ideea e ca a fost facut in fata unui notar care a luat act de vointa partilor. Vointa partilor a fost de a instraina si respectiv de a achizitiona un bun.
Actiunea pe care o aveti la indemna poate fi intreprinsa de dvs. in cazul in care sunteti nepotul acestuia, aveti un interes in cauza.
Eu spun de potentialii mostenitori pentru ca sunt ocrotiti de legiuitor.
Daca batranul a fost de rea credinta, ipotetic vorbind, se apuca si diminueaza patrimoniul ca sa ramana cu o caruta pe care sa o lase mostenitorilor, acestia pot ataca respectivele acte.
De ce nu poate invoca propria culpa? Pai manifestarea sa de vointa a produs consecinte juridice, imobilul e in circuitul civil si consimtamantul liber dat, ne viciat, se considera valabil.
Putea depune toate diligentele necesare in vederea aflarii pretului real cu care se vand imobilele de natura celui vandut si putea obtine un pret real.
buna ziua.
in ce an s-a semnat respectivul contract de vanzare-cumparare?
Am inteles...da, nu a fost asta ideea, de a diminua patrimoniul.
Actul a fost semnat in 2007.
Batranul are ceva probleme de sanatate si uneori ia decizii nu tocmai potrivite, m-am gandit sa merg pe calea aceasta, numai ca nu am acte de a dovedi faptul ca este bolnav.
Si ma gandesc ca singura varianta este pretul ireal..
Eu v-am spus care este acceptiunea legii, sunt cazuri in care se intampla ceea ce v-am enuntat.
Fiind nulitate absoluta poate fi invocata de orice persoana care justifica un interes real. Sa existe posibilitatea in aparenta chiar a unui prejudiciu.
Mai exista posibilitatea ca actul sa fie mentinut ca si donatie daca este nul ca si vanzare cumparare, dar nu cred ca sunt intrunite in speta conditiile pentru validitatea actului de donatie.

Alte discuții în legătură

Procura bambi.2010 bambi.2010 buna seara. pt vanzarea unui imobil pe care il are in proprietate, pt care a stabilit cui il vinde si la ce valoare, bunica mea doreste sa faca imputernicire ... (vezi toată discuția)
Procura notariala cielodellasera cielodellasera Buna seara. As dori sa stiu daca este valabila si legala o procura notariala prin care o persoana este imputernicita sa vanda un imobil inclusiv sie insasi. Va ... (vezi toată discuția)
Anulare contract de c-v odille odille O judecatoare a anulat un contract de v-c pentru lipsa pretului din contractul de mandat , se poate asa ceva , ati mai intalnit asemenea situatii multumesc ... (vezi toată discuția)