avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 206 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Factura catre primarie
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Factura catre primarie

Buna ziua! Am emis astazi o factura catre o primarie. Banii mi-i vireaza pana miercurea viitoare( 28.07). Eu marfa o livrez in termen de10 zile ( 8.08) dupa ce primesc banii. Marfa momentan nu o am in stoc, si o primesc in ziua in care o livrez catre primarie. Atunci voi emite si avizul de insotire. Factura de la furnizorul meu va fi emisa cu data 8.08, data la care voi livra eu marfa. Vreau sa stiu daca este legal ceea ce am facut? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 18:01, 27 Iulie 2010
Ce este factura ?
Codul fiscal da urmatoarea definitie :
ART. 125^1
Semnificaţia unor termeni şi expresii
12. factura reprezintă documentul prevăzut la art. 155;

art 155:
(1) Persoana impozabilă care efectuează o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, alta decât o livrare/prestare fără drept de deducere a taxei, conform art. 141 alin. (1) şi (2), trebuie să emită o factură către fiecare beneficiar, cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care ia naştere faptul generator al taxei, cu excepţia cazului în care factura a fost deja emisă. De asemenea, persoana impozabilă trebuie să emită o factură către fiecare beneficiar pentru suma avansurilor încasate în legătură cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care a încasat avansurile, cu excepţia cazului în care factura a fost deja emisă.
~~~
ordin 2226
Formular cu regim intern de tipărire şi numerotare.

1. Serveşte ca:

- document pe baza căruia se întocmeşte instrumentul de decontare a bunurilor livrate şi a serviciilor prestate;

- document de însoţire a mărfii pe timpul transportului, după caz;

- document de încărcare în gestiunea cumpărătorului;

- document justificativ de înregistrare în contabilitatea furnizorului şi a cumpărătorului;

- alte situaţii prevăzute expres de lege.

2. Se întocmeşte, în două sau mai multe exemplare, pentru livrări de bunuri şi/sau prestări de servicii.

În situaţia în care factura nu se întocmeşte în momentul livrării, bunurile livrate sunt însoţite pe timpul transportului de avizul de însoţire a mărfii. În vederea corelării documentelor de livrare, numărul şi data avizului de însoţire a mărfii se înscriu în formularul de factură.

In intelegerea mea, factura este documentul care atesta schimbarea titlului de proprietate asupra unui bun .
Atat timp cat o entitate nu detine un bun, nu ii poate transfera titlul de proprietate . Pentru astfel de situatii, are la indemana factura de avans .
Si as mai adauga ca nu am o solutia contabila pentru contabilizarea unei facturi de livrare de marfa care la momentul facturarii nu exista pe stoc.
Ultima modificare: Marți, 27 Iulie 2010
Magda Staicu, Consultant fiscal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contabilitatea marfurilor alina.morutan alina.morutan La o soc com la care acelasi produs se vinde cu diferite ad com care este documentul justificativ care trebuie intocmit pentru a scadea mf de pe stoc la ... (vezi toată discuția)
Venit inregistrat pe baza avizului a_andreea a_andreea Am rugamintea de a mi comunica opinia dumneavoastra vis a vis de urmatoarea speta: Livrez catre supermarketuri marfuri pe baza de aviz de expeditie. In ... (vezi toată discuția)
Inregistrare aviz de insotire cu nir alinaion82 alinaion82 Buna ziua! Imi spuneti, va rog, care este inregistrarea contabila a unui aviz de insotire a marfii, caruia i s-a facut NIR? Va multumesc frumos! (vezi toată discuția)