pai, explicati-i ca acest copil nu are cum sa fie langa el, atat timp cat instanta vi l-a incredintat si dvs locuiti acum in alta tara. daca doreste sa-l vada, asigurati-l ca-l lasati s-o faca, la dvs
inca o data, nu e impotriva legii. nu puteti fi obligata sa aduceti copilul in romania de ori are tatal chef sa-l vada, pe cheltuiala dvs.
Odata ce exista o hotarare judecatoreasca, definitiva si irevocabila, privind incredintarea copilului minor, puteti parasi tara fara acordul fostului concubin.
Daca acesta doreste o clarificare a modalitatii in care va pastra legatura cu propriul copil , se poate adresa instantei de judecata, oricand.
Totodata , daca este justificata urgenta, acesta poate uza si de ordonanta presedintiala,masura speciala, care se judecata cu precadere.
Insa , in momentul de fata, isi poate vedea copilul cu acordul dumneavoastra, fara sa aduca atingere interesului superior al acestuia (in sensul ca trebuie sa respecte programul prestabilit al minorului, activitatile pe care acesta le desfasoara, orele de odihna ).
Orice actiunea care primejduieste dezvoltarea copilului dumneavoastra trebuie respinsa , si , in caz ca nu poate fi impiedicata de dumneavoastra,pot fi sesizate organele judiciare ( sub aspectul savarsirii infractiunii de nerespectare a masurilor privind incredintarea copilului minor, art. 307 din Codul penal ).
Art. 307. - Nerespectarea mãsurilor privind încredintarea minorului
Retinerea de cãtre un pãrinte a copilului sãu minor, fãrã consimtãmântul celuilalt pãrinte sau al persoanei cãreia i-a fost încredintat minorul potrivit legii, se pedepseste cu închisoare de la o lunã la 3 luni sau cu amendã.
Cu aceeasi pedeapsã se sanctioneazã fapta persoanei cãreia i s-a încredintat minorul prin hotãrâre judecãtoreascã, spre crestere si educare, de a împiedica în mod repetat pe oricare dintre pãrinti sã aibã legãturi personale cu minorul, în conditiile stabilite de pãrti sau de cãtre organul competent.
Actiunea penalã se pune în miscare la plângerea prealabilã a persoanei vãtãmate.
Împãcarea pãrtilor înlãturã rãspunderea penalã.
Raspunderea penala poate fi angajata, si , ulterior, instanta va stabili un program de vizita restrictiv , in acord cu situatia de fapt concreta . ( pastrarea legaturilor cu minorul poate fi desfasurata numai in prezenta dumneavoastra sau a altor rude).
Nu puteti fi acuzata de nimic in prezent.
Nu vi se aplica art. 307 Cod penal . Dvs. aveti incredintarea, celalalt parinte nu are stabilit program de vizita. Nu incalcati nici o lege.
Stati linistita.
Deja faceti prea multe ca vorbiti cu tatal minorului si va creati stari de anxietate degeaba.