avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 775 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intocmire testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intocmire testament

In modelul tip pt. testament trebuie mentionat daca exista mostenitori rezervatari. Intrebarea mea este daca acestia exista trebuie sa fie trecuti nominal sau este suficient sa se faca mentiunea ca acestia exista? Ce se intampla daca nu-i vreau sa-i nominalizez in testament? Multumiri anticipate!
Cel mai recent răspuns: nick58 , utilizator 12:36, 29 Martie 2011
incerc sa va raspund, sper sa fi inteles si intrebarea.
in cazul decesului "copilului" la mostenirea acestuia vor veni mostentorii legali/ testamentari dupa caz.
sotul supravietuitor intra in concurs cu orice clasa de mostenitori.
in cazul in care exista descendenti acestia ii inlatura de la mostenirintii pe parintii defunctului.
Multumesc pt. raspuns! Daca copilul are un bun dobandit inaintea casatoriei, sotul are drept la mostenire asupra lui?
Bineinteles.

Sotul supravietuitor in concurs cu descendentii defunctului are dreptul la o cota succesorala de 1/4 din masa succesorala (patrimoniul mortului; activ si pasiv/datorii).

Un bun dobandit inainte de casatorie = bun propriu al mortului.
Deci bunul TOT intra in masa succesorala. (din care sotul supravietuitor mosteneste 1/4).
Si celelalte 3/4 parti cum se impart intre copiii decedatului ( daca sunt ) si parintii acestuia? Multumesc pt. ajutor.
@nick58
Daca are copii, parintii defunctului nu mai vin la mostenire.
1/4 ia sotia supravietuitoare, 3/4 se impart egal la copii.

Alte discuții în legătură

Testamente reciproce jeana jeana Stimati forumisti acum 3 ani am facut doua testamente reciproce pt toate bunurile comune facute in timpul casatoriei precum si pt bunurile obtinute din ... (vezi toată discuția)
Succesiuni si mosteniri... Balanta59 Balanta59 Scuze, am uitat sa subliniez ca cea de-a doua sotie nu are nici un mostenitor direct ci numai nepoti de la sora. Multumesc Buna ziua, Am un ... (vezi toată discuția)
Succesiune Elleny Elleny Este urmatoarea speta: In urma decesului lui A si B, a ramas o masa succesorala neimpartita celor 4 copii ai lor. Ulterior mortii celor doi (A si B) decedeaza ... (vezi toată discuția)