avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 775 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intocmire testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intocmire testament

In modelul tip pt. testament trebuie mentionat daca exista mostenitori rezervatari. Intrebarea mea este daca acestia exista trebuie sa fie trecuti nominal sau este suficient sa se faca mentiunea ca acestia exista? Ce se intampla daca nu-i vreau sa-i nominalizez in testament? Multumiri anticipate!
Cel mai recent răspuns: nick58 , utilizator 12:36, 29 Martie 2011
adutescu a scris:

@nick58
Daca are copii, parintii defunctului nu mai vin la mostenire.
1/4 ia sotia supravietuitoare, 3/4 se impart egal la copii.

Si daca decedatul nu are copii, parintii acestuia ( decedatului ) nu mostenesc nimic din bunurile avute inainte de casatoria acestuia? Multumesc pt. raspuns!
Atunci se schimba cotele, 1/2 sotul supravietuitor si 1/2 parintii defunctului.
De asemenea, daca nu are copii dar are frati/surori si parinti in viata, vin si acestia la mostenire si iar se schimba cotele: 1/3 sotul supravietuitor si 2/3 parintii in viata si fratii/surorile.

Depinde cine mai e sau nu in viata, dar daca are copii, se aplica prima varianta, 1/4 si 3/4 si parintii sau fratii/surorile nu mostenesc.
Nu ne intereseaza daca un bun e dinainte de casatorie, dinainte de Hristos, dinainte de Potop sau ... ma iertati, dar am scris asta de atatea si atatea ori in atatea si atatea variante incat ...nu stiu cum sa o mai spun ca sa fiu auzita.

In clipa mortii, ne intereseaza daca un bun e in INTREGIME al mortului sau doar IN PARTE al mortului, ca sa putem sti CAT din el intra in masa succesorala.

Un bun propriu al mortului intra in INTREGUL lui in masa succesorala. (pentru ca e numai al mortului...:) de-aia).
Un bun dobandit de mort in COMUN cu nevasta (sau cu vecinul, cu prietenul ...cu cine l-o fi cumparat in comun), intra in masa succesorala doar in PARTE (respectiv partea mortului din bun). Cealalta parte apartine nevestei VIE si neingroptata ...inca (sau celui cu care mortul a dobandit bunul in comun).

Doar din pricina asta ne intereseaza daca un bun e comun, ca nu cumva sa includem in mostenirea mortului, pe langa PARTEA lui, ...si ceea ce n-avea (respectiv PARTEA din bun care apartine aceluia...care n-a murit inca si care va intra in mostenirea acestuia din urma, la vremea cand va muri...el si nu altii).

Deci nu se pune problema ca bunurile dobandite inainte de ... Potop/casatorie sa fie dobandite prin mostenire de UNII mostenitorii si altele, de ALTII.

Aceeasi mostenitori, chemati la mostenire in ordinea claselor de mostenitori vor dobandi cote parti din masa succesorala. (stabilite de lege).

Daca mortul are copii si sot supravietuitor, atunci sotul supravietuitor mosteneste 1/4 din masa succesorala a mortului. (copiii mortului impart in mod egal restul de 3/4)
Daca mortul nu are copii, dar are SI parinti SI frati, atunci sotul supravietuitor mosteneste 1/3 din masa succesorala
Daca mortul are NUMAI parinti sau NUMAI frati, atunci sotul supravietuitor mosteneste 1/2 din masa succesorala.

Ultima modificare: Luni, 28 Martie 2011
romascanu, moderator
Multumesc celor care mi-au raspuns!=D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testamente reciproce jeana jeana Stimati forumisti acum 3 ani am facut doua testamente reciproce pt toate bunurile comune facute in timpul casatoriei precum si pt bunurile obtinute din ... (vezi toată discuția)
Succesiuni si mosteniri... Balanta59 Balanta59 Scuze, am uitat sa subliniez ca cea de-a doua sotie nu are nici un mostenitor direct ci numai nepoti de la sora. Multumesc Buna ziua, Am un ... (vezi toată discuția)
Succesiune Elleny Elleny Este urmatoarea speta: In urma decesului lui A si B, a ramas o masa succesorala neimpartita celor 4 copii ai lor. Ulterior mortii celor doi (A si B) decedeaza ... (vezi toată discuția)