avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 334 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum aplicam legea 175/2010?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum aplicam legea 175/2010?

Am o nelamurire,
Daca un restantier vine si isi achita restanta ,Asociatia e obligata ( in momentul in care acesta face dovada veniturilor cerute de lege) sa renunte la penalizarile aferente restantei?
Ati Intalnit undeva in practica asa ceva?
Cel mai recent răspuns: miha39 , utilizator 13:36, 13 Iulie 2011
Art.II ( privitor la penalitati)din Legea nr.175/2010 nu se poate pune in aplicare din cauza unei grave erori de redactare a actelor legislative.
Legiuitorul a fost atat de dobitoc incat in titlul Legii a uitat sa adauge sintagma ''si de completare'' a Legii nr.230/2007.
Analizand textul legii si titlul acesteia , se poate observa ca este vorba doar de modificarea legii 230/2007. Intr-adevar, art. I ,cel care se refera la prezentarea semestriala a veniturilor obtinute din exploatarea proprietatii comune se refera la art.13 din Legea nr.230/2007.
Pentru a modifica un text de lege, el trebuie mai inainte de toate SA EXISTE. Or,legiuitorul a modificat legea 230/2007 si a ''uitat'' ca in titlul legii si in partea introductiva sa adauge sintagma '' si de completare'' cu toate ca a adaugat la aceasta. Mai grav, a modificat definitia notiunii de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari care era definita la art.3 lit.j) fara sa faca vreo mentiune in textul de lege.
Intentionez sa sesizez Consiliul legislativ si Parlamentul, deoarece , in opinia mea si a mai multor colegi, art.II din lege este inaplicabil.
Ultima modificare: Vineri, 10 Septembrie 2010
bossman, utilizator
Potrivit art.II din Legea nr.175/2010 actul normativ invocat are o aplicare limitată în timp, anume a fost reglementat un termen de 12 luni de la data intrării în vigoare a legii, şi anume perioada cuprinsă între 23 iulie 2010 - 23 iulie 2011.

În acest termen, pentru a beneficia de scutirile prevăzute de lege, o primă condiţie cere ca orice locatar/proprietar care înregistrează la data prezentei restanţe la plata datoriei curente şi a penalităţilor generate de suma restantă cu titlu de bază, este obligat să îşi achite integral cotele de contribuţie la cheltuielile asociaţiilor de proprietari. Prin cotele de contribuţie la cheltuielile asociaţiilor de proprietari se înţelege datoria cu titlu de bază fără suma rezultată din penalităţi. Aceste sume cuprind inclusiv cheltuielile pe consumuri individuale ale proprietarilor, cheltuielile pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociaţiei de proprietari, cheltuielile pe consumatori tehnici, precum şi orice alte cheltuieli/obligaţii financiare ale asociaţiei sau membrilor acesteia, astfel cum sunt definite la art.3, lit.i) din Legea nr.230/2007.

Cât priveşte penalităţile generate de suma restantă cu titlu de bază, înţelegem că legiuitorul face trimitere la penalităţile calculate la cotele de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, până la data intrării în vigoare a Legii nr.175/2010 şi anume 23 iulie 2010, penalităţi care urmează a fi scutite în măsura în care restanţierul înţelege să achite integral în termenul de graţie de 12 luni, anume până la data de 23 iulie 2011 cotele de contribuţie la cheltuielile asociaţiilor de proprietari fără suma rezultată din penalităţi.
O altă interpretare ar conduce la încurajarea neplăţii penalităţilor de la data intrării în vigoare a Legii nr.175/2010, câtă vreme există beneficiul scutirii în condiţiile legii.

Ca atare, penalităţile la cotele de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, generate după data intrării în vigoare a Legii nr.175/2010 şi anume după data de 23 iulie 2010, calculate în condiţiile art.49 din Legea nr.230/2007 vor fi achitate şi plătite de bună-voie ori în condiţiile art.50 din Legea nr.230/2007, fără a putea fi scutite la plată în conformitate cu art.II din Legea nr.175/2010.

Astfel, acest beneficiu se acordă în condiţiile menţionate mai sus şi chiriaşilor care deţin spaţiu locativ în baza unui contract de închiriere cu autorităţile administraţiei publice locale, centrale sau cu orice instituţie a statului.

O a doua condiţie de acordare a acestui beneficiu face ca scutirea să fie aplicată doar familiilor al căror venit net minim lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure, nu depăşeşte suma de 1.000 lei.

De asemenea, potrivit art.II, alin.(4) din Legea nr.175/2010, „Sumele cu titlu de penalităţi datorate către asociaţiile de proprietari, anulate conform prezentei legi, vor fi anulate şi din obligaţiile contractuale existente între asociaţiile de proprietari şi societatea furnizoare de servicii.”
Atatea explicatii si tot nu inteleg cum poate un articol de lege modificat (si completat :D) la data de 23 iulie 2010 sa stearga o regula stabilita inainte de aceasta data regula care s-a aplicat pana la aceasta data. Si inca ceva:
- sa inteleg ca legiuitorul considera ca cei care de bine de rau si-au achitat datoriile platind penalitati, inainte de data modificarii, au fost fraieri?!
- nu cumva furnizorul X o sa spuna: OK nu mai platiti penalitati dar pana nu platiti datoria va intrerupem furnizarea!?

Mesaj pentru legiuitor:
In urma acestei legi (175/2010) asociatia noastra "beneficiaza" de o scadere a incasarilor cu 25% iar numarul restantierilor in loc sa scada creste. In acest ritm la finele lunii decembrie 2010 (poate chiar mai devreme) vom fi in situatia de nu mai putea achita facturile catre furnizorii principali ceea ce va duce la un blocaj de toata frumusetea.
Doamnelor si domnilor legiuitori, aveti idee cum functioneaza o asociatie de proprietari? Dar justitia? #-o
Acelasi aspect l-am semnalat si eu. Aceasta lege face arte din topul celor mai proaste legi concepute vreodata; cel putin in formularea actuala. Tocmai din simplu motiv ca incurajeaza neplata obligatiilor la timp. Acest lucru e evident.

Iar in afara aspectul acesta mai e unul foarte important. Anularea penalitatilor datorate furnizorilor. Sunt mai mult ca sigur ca acest lucru va sta la baza a zeci de procese.

Tocmai am recitit si eu legea si trebuie sa spun ca rareori ai ocazia sa vezi o lege asa de prost redactata. Nu ma refer la continut si exclusiv la modul de redactare.

1. In primul rand legea e pentru modificarea Legii nr. 230/2007. Subliniez modificare.
2. Art I - Legea nr. 230/2007, ...se modifica ...
Articolul 13 va avea următorul cuprins
bla bla bla.
Nimic nelalocul lui pana acum.

Insa vine Art II - care trebuie sa modifice ceva la legea 230 insa el nu modifica nimic, nici macar nu spune ce modifica. Din punctul meu de vedere aceasta lege e incorecta.
Cred ca cei care au redactat aceasta lege erau beti. La fel si cei care au rectificat-o si care au promulgat-o.

Chiar as vrea sa vad primul caz in care instanta va decide anularea penalitatilor catre furnizor pe baza acestei legi. Si da, cu siguranta se va ajunge in instanta pentru ca nici un furnizor nu va renunta de buna voie la penalitati.









Iata parerea unui alt specialist:
Potrivit principiului în conformitate cu care legea civilă nu are caracter retroactiv, dispoziţiile Legii nr. 175/2010 se aplică doar pentru debitele născute ulterior intrării în vigoare a legii la data de 23.07.2010, datoriilor anterioare acestei date, pentru care au fost calculate penalităţi de întârziere, urmând a fi suportate împreună cu penalităţile aferente.

Cititi tot articolul pe adresa:
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Penalizari anca fliurt anca fliurt la plata restantei ramase daca se achita integral se sterg penalitatile?' (vezi toată discuția)
Penalitãþi întreþinere cioarec carmen cioarec carmen La care penalităţi la cheltuielile de întreţinere se referă legea 175/2010? La cele acumulate până la publicarea legii.23.07.2010 ? (vezi toată discuția)
Plata penalizarilor la asociatia de proprietari deea_cip84 deea_cip84 buna ziua am si eu o intrebare in ceea ce priveste penalizarile la asociatie. Am inteles ca in cazul in care platesti toata suma restanta exista o lege care nu ... (vezi toată discuția)