avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum aplicam legea 175/2010?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum aplicam legea 175/2010?

Am o nelamurire,
Daca un restantier vine si isi achita restanta ,Asociatia e obligata ( in momentul in care acesta face dovada veniturilor cerute de lege) sa renunte la penalizarile aferente restantei?
Ati Intalnit undeva in practica asa ceva?
Cel mai recent răspuns: miha39 , utilizator 13:36, 13 Iulie 2011
Din simpla citire a asa-zisei legi 175/2010 (care nu-ti ia mai mult de 2 minute s-o citesti pe indelete - si sa te intrebi nedumerit care-i rostul ei), realizezi ca in tara asta nu mai gandeste nimeni in afara celor care fac rating crescut la unele posturi TV cu emisiuni despre babe care se piaptana cand tara arde. Ma simt coplesit de o rusine fara margini cand ma gandesc in ce hal am ajuns cu totii, suportand la infinit tampeniile si mizeriile declarate legi - si asta pe banda rulanta. Asa, ca din intamplare, administrez un imobil in centrul Bucurestiului si am ramas stupefiat cand am aflat despre promulgarea acestui "act legislativ" fara a fi existat vreo consultare prealabila cu oameni consacrati in acest sistem de administrare imobiliara. Stiti de la cine am aflat? De la un proprietar care nu si-a mai platit intretinerea de vreun an, in conditiile in care administratorii dinaintea mea nici macar nu aplicau sistemul de penalitati impus atat prin statutul asociatiei cat si prin lege. In schimb vine acum cu niste hartii semnate sub forma de cereri prin care vrea recalcularea tuturor penalitatilor aplicate in ultimii trei ani - ceea ce presupune (pentru cine cunoaste), de buna seama, recalcularea tuturor cotelor de contributie, precum si a fondurilor speciale si a penalitatilor pe fiecare luna in parte. O munca de sisif. Va inchipuiti ce surpriza neplacuta pentru mine, pe de o parte. Pe de alta parte, individul care nu plateste da dovada de un tupeu fantastic. Nu mai pun la socoteala felul in care se comporta si insista prin tot felul de amenintari si insinuari.
Va intreb, in aceste conditii, daca legea (oricare ar fi ea) da dreptul restantierilor sa invoce retroactiv recalcularea cotelor de intretinere (sau a penalitatilor). Si cam ce anume ar trebui sa raspunda factorii de decizie din Comitetul Executiv unei cereri de acest gen?
In alta ordine de idei, cred ca prin acest act normativ se da la cap asociatiilor de proprietari si incurajeaza la neplata datoriilor. In opinia mea era mai eficienta, spre exemplu, o lege care sa fi incurajat ca pana la sfarsitul acestui an sa nu mai plateasca nimeni penalitati (in afara celor venite de la furnizori) daca se achita datoriile integral. Insa chiar si asa membrilor asociatiei le sunt aduse prejudicii care nu pot fi intotdeauna calculate si trecute la intretinere. O asociatie nu este "incalzita" cand stie ca parte din proprietari abuzeaza de majoritate si-i incalca flagrant drepturile inclusiv asupra proprietatii!!! DA, in opinia mea, rau platnicii incalca in mod indirect si deliberat dreptul celorlalti asupra proprietatii comune!!!
@enigmescu,
Total deacord cu dumnevoastra atat in ce priveste legea cat si cu celelalte referiri.
Dar pentru acel restantier, va sugerez sa-i aratati ultima lista de plata sa citeasca pe ea ce restante si penalizari are acolo. Daca nu-i convine, poate contesta in termen de 10 zile doar sumele aferente ultimei luni si nu pe cele din urma. Puteti sa-i recalculati pe ultima luna chiar in fata lui.
Daca totusi vrea recalculare pe o perioada mai mare, este dreptul lui sa-si angajeze un expert, sa-l plateasca si sa-i recalculeze pe toata viata. Oricum nu are ce face cu acel calcul sau recalcul. Pentru ca legea este atat de prost facuta incat orice conducere de asociatie are argumente sa nu o aplice.
@enigmescu

Pai ce zice legea 175/2010?
Art. II. — (1) Proprietarii care isi achita integral cotele de contributie la cheltuielile asociatiilor de proprietari in termen de 12 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi vor fi scutiti de la plata penalitatilor generate de suma restanta cu titlu de baza. Prin cotele de contributie la cheltuielile asociatiilor de proprietari se intelege datoria cu titlu de baza fara suma rezultata din penalitati.

Se intelege ca este vorba despre restantele pe care le are cineva dupa data de 20.07.2010 cand legea a intrat in vigoare, nu despre restante din trecut care au fost penalizate si achitate pana la intrarea in vigoare a legii.
Legea nu se aplica retroactiv.

Suntem in majoritate de acord ca legea face mult rau asociatiilor de proprietari prin faptul ca niste minti cu "capul in nori au pus-o pe piata", fara sa se gandeasca la consecinte, ca legea va creste numarul restantierilor, ca legea naste conflicte intre restantier si conducerea asociatiei, aceasta din urma neavand mijloace de verificare a unor declaratii de multe ori incomplete. Stim cu totii cum beneficiaza unii locatari de subventie la caldura mintind in Declaratia pe proprie raspundere....., iar 1000 lei / persoana / lunar este un venit cu care poti sa-ti platesti linistit intretinerea. Macar aceasta limita sa fi fost mai mica ca sa se arate ca se vrea salvarea unor nenorocosi ai soartei, dar asa......

Se vede de la o posta ca legea a fost facuta pentru cativa clienti politici si are conotatii pur electorale. Bine ca tine macar 1 an, altfel asociatiile de proprietari ar fi sucombat sub povara restantelor care pentru acest an oricum, si cu legea asta si fara lege, vor fi - semnalele incep sa apara deja - groaznic de mari.
Art.II ( privitor la penalitati)din Legea nr.175/2010 nu se poate pune in aplicare din cauza unei grave erori de redactare a actelor legislative.
Legiuitorul a fost atat de dobitoc incat in titlul Legii a uitat sa adauge sintagma ''si de completare'' a Legii nr.230/2007.


Singura eroare gravă este textul de mai sus.
Modificarea înseamnă... printre altele, şi completare.

Alberto Kurtyan
Va multumesc pentru raspunsuri, sunt de mare ajutor si-mi intaresc sentimentul preexistent cum ca am procedat corect pana acum in ce priveste situatia data. Stiti ca a fi corect fata de oamenii pe care ii sustii prin actiunile tale, intr-o lume imperfecta si perfida, este un lucru greu dar care atrage dupa sine o multumire fara margini daca este indeplinit. Toate cele bune.
Ultima modificare: Joi, 21 Octombrie 2010
enigmescu, utilizator

Alte discuții în legătură

Penalizari anca fliurt anca fliurt la plata restantei ramase daca se achita integral se sterg penalitatile?' (vezi toată discuția)
Penalitãþi întreþinere cioarec carmen cioarec carmen La care penalităţi la cheltuielile de întreţinere se referă legea 175/2010? La cele acumulate până la publicarea legii.23.07.2010 ? (vezi toată discuția)
Plata penalizarilor la asociatia de proprietari deea_cip84 deea_cip84 buna ziua am si eu o intrebare in ceea ce priveste penalizarile la asociatie. Am inteles ca in cazul in care platesti toata suma restanta exista o lege care nu ... (vezi toată discuția)