avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1005 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... un caz cu o batrana luata din spital si \"mostenita\" ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

un caz cu o batrana luata din spital si "mostenita" de persoane necunoscute

Am avut o matusa, in varsta de 78 ani, fara copii, bolnava psihic si cu mare placere pentru bautura, care se imprietenea cu diverse persoane dubioase, cu aceleasi afinitati. Era un om dificil si rau. O intalneam mereu si uneori, cand ajungea la spital eram informata de veciniii ei. Acum 8 luni a diparut si intrebandu-i pe vecini am aflat ca a suferit un avc. si din spital a fost luata de "o prietena" in ingrijire. Locuiesc intr-un oras cu 70000 de locuitori. Cautand sa aflu cine este acea persoana nu am reusit sa aflu decat un nume mic, C. Am "rascolit" pe la diverse cunostinte comune si nu am aflat nimic. Acum 4 luni am facut o sesizare la politie si dupa 2 luni mi s-a raspuns in scris ca matusa se afla intr-un alt imobil la o familie in grija. Atat. Acea familie nu m-a contactat nici cand a murit matusa, luna trecuta. Am aflat in ultimul ceas si am ajuns cand era coborata in groapa. Am intrebat daca au acte legale de la defuncta si au zis ca da, dar nu mi le-au aratat nici in zilele urmatoare, cand am insistat telefonic. Reusisem la inmormantare sa-i iau acelei femei numele si .de telefon. Striga mereu ca unde am fost noi rudele cand raposata a avut nevoie si ca-mi va arata cand va avea chef. Eu sunt in oras cu matusa de 30 de ani si nu o stiu deloc.
Acum, fiind 5 persoane la succesiune si mie revenindu-mi 1/8 dintr-un apartament jegos, nu ma roade obtinerea "marii averi" ci faptul ca persoanele care au pus mana pe ea nu au fost de buna credinta, evident. Sunt multi care abuzeaza de batrani in aceasta maniera. Ce pot face ? Exista sanse legale clare si rapide pentru asa ceva sau ar urma o nesfarsita tocatura de timp, nervi si bani? Cum pot obtine dovezile medicale care sa ateste starea matusii din internari, certificatul de autopsie, etc. ? Sunt sigura ca ati mai intalnit asa ceva.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: silvia p , utilizator 23:25, 3 August 2010
@nestiutoarea
V-ati gandit vreo clipa ca poate nu au nici un act?
Recomandarea mea este urmatoarea: mergeti la primul notar pe care il vedeti si dati o declaratie de acceptare a succesiunii, sunteti in termenul de 6 luni de optiune succesorala.
Acest gest poate face diferenta intre un mostenitor legal ( cum sunteti dvs. ) si un legatar ( daca a apucat sa faca testament in favoarea prietenei), primul care accepta succesiunea in termenul de optiune succesorala si al doilea care poate fi el "nestiutor" si nu da aceasta declaratie.

Cu putin noroc obtineti tot "jegul" matusii.
Succes!
Din pacate asa se intampla... Distanta si instrainarea duc la asemenea intamplari.
Chiar daca sunt la distanta, rudele interesate, mai tin legatura macar prin telefonul vecinilor din cand in cand..
Daca se intampla asa, erati primii care aflati de boala ei , de deces si nu era nevoie sa o cautati cu politia..
Imi pare rau, dar in asemenea cazuri exista posibilitatile legale prin care un om singur poate sa se dea pa mana unor straini sa le fie alaturi in ultimele luni de viata.
Asta este realitatea si cred ca dvs doreati tocmai un raspuns realist... Parca ati intrebat, daca cunoastem astfel de cazuri... Ei, cam asta este logica in astfel de procese.. Testamentul sau donatia pot fi atacate de mostenitori. dar un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere.. din pacate...nu.
Sigur ca "APUCATORII" de meserie, stiu sa se asigure...
Ar fi bine totusi sa aflati despre ce act este vorba..
Ultima modificare: Luni, 2 August 2010
ContSters122901, utilizator
nestiutoarea a scris:

Tocmai am povestit cum am cautat-o si nu am gasit-o nici cu sesizare de la politie...
INDINES vorbiti exact ca acea femeie. Am raspunsul de la politie. Celelalte rude sunt la 500 km departare.
Si asa se face in Romania ? Mosteneste "APUCATORUL"?

Oy-oy-oy! Trebuie sa ne intelegem cu cateva lucruri:
1. Intretinerea este calificata ca un contract aleator pentru ca partile nu-si cunosc intinderea obligatiilor. Cu alte cuvinte cumperi mata-n sac. Se poate sa fie avantajos, ca si in cazul matusii care a murit repede (stiu ca sunt cinic, nu e nevoie sa-mi spuneti) sau foarte impovarator (matusa mai traia vreo 20 de ani si continua sa bea si sa faca scandal).
2. Confundati reaua-credinta cu lacomia ori cu interesul urmarit. Daca am interes sa dobandesc chiar foarte facil, prin contract sau testament un anumit lucru de la un strain care are rude nu inseamna ca sunt de rea-credinta ci doar ca sunt lacom si-mi cunosc interesul. Daca n-am facut manevre inselatoare pentru a-i capta vointa celui pe care-l mostenesc/contractez ci doar m-am purtat cu el mai bine decat rudele sale (interesat, desigur) poate ca moral sunt dubios, dar legal sunt ... beton.
3. Ascultati sfatul Anei (adutescu) si mergeti la notar. Cine stie?
faceti cum a zis colegul-mergeti si dati declaratie de acceptare a mostenirii -dupa ce obtineti de la primarie certificatul de deces,dupa 6 luni cu declaratia de acceptare deschideti succesiunea iar daca ceilalti au obtinut certificat de mostenitor il contestati la instanta in termenul de 3 ani pt ca ati spus ca matusa era bolnava psihic deci nu era in deplinatatea facultatilor mintale.daca nu au obtinut certificat veti obtine dvs si cu el ii evacuati din casa tot prin instanta .ati gresit si dvs neinteresandu-va de batrana dar nu sunt de acord nici cu oamenii de bine care pacalesc batranii
Buna ziua.
Spuneti ca sunteti de 30 ani in oras cu matusa dar nu o cunoasteti.
Inteleg ca pe dvs. nu va "intereseaza 1/8 din Jegos (ap.) dar pe restul rudelor??? de ce nimeni nu a luat batrinica la el acasa?chiar la 500km.Conveneau sa vinda Jegosul faceau un contract notarial de intretinere (de comun acord cu ceilalti)si toti erau multumiti si linistiti.Asa. X-( .:hammer:
Nu va mai necajeati nici dvs acum cautind-o prin politie.#-o
Asta este... trebuie sa va resemnati.

Alte discuții în legătură

Instiintare testament bw_vision bw_vision Buna ziua! M-ati putea ajuta cu o parere, va rog? Incerc sa prezit situatia completa: Din pacate, matusa mea (sora tatalui), a decedat. Situatia a fost de ... (vezi toată discuția)
Bună seara! mătușa în vârstă de 87 de ani este in grija ... arturo arturo Bună seara! Mătușa în vârstă de 87 de ani este in grija mea, ea neavând copii. A decis sa mi lase mie casă ei, undeva la țară, după moartea ei. Așa ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. dupa decesul unei matusi survenit in iunie anul trecut, ... dancoman dancoman Buna ziua. Dupa decesul unei matusi survenit in iunie anul trecut, sotia a ramas cu un testament de mostenitoare. Matusa neavand alti urmasi directi. Ne-am ... (vezi toată discuția)