Buna ziua,
In decursul timpului am reusit sa adunam la intretinere o datorie de 2700 lei si penalitati de 2800. Acum 2 luni am facut un efort (imprumut) si am achitat restanta la intretinere, ramanand penalitatile de 2800 lei.
Ca si venit pe membru de familie avem sub 1000 de lei.
Conform noi legi , 175 / 2010, mi se pot sterge penalitatile?
Se face o cerere catre asociatie ca sa fim scutiti de plata penalitatilor si insotesc acte doveditoare cu privire la venitul net de cel mult 1000 lei pe membru de familie (cupon pensie, somaj, adeverinte de salariu cu venitul net).
Nedumerirea mea se refera la momentul la care trebuie indeplinita conditia obtinerii unui venit net de cel mult 1000 lei lunar pe membru de familie (avand in vedere ca veniturile pot fluctua in sus sau in jos):
- anterior intrarii in vigoare a legii
- dupa intrarea in vigoare a legii pana la momentul cererii de scutire
- doar la momentul cererii de scutire
- sau conditia venitului de cel mult 1000 lei trebuie sa se mentina pe toata durata celor 12 luni, respectiv in intervalul 20.07.2010-20.07.2011
Daca vorbim de penalizari acestea sunt aferente unor restante. Acele sume restante au trebuit sa fie platite acum cinci luni, un an, doi, trei. Acestea sunt evidentiate la asociatie atat pe listele afisate lunar cat si in fisele individuale ale apartamentelor.
De acolo vedem, de exemplu ca in 8 august 2008 proprietarul a achitat la zi avand sold zero la intretinere, reparatii, fonduri, penalizari. In 17 august se afiseaza lista pentru iulie 2008 cu termen scadent la 7 septembrie 2008. Proprietarul o achita doar in 10 septembrie 2010. Tot in septembrie 2010 achita si sumele afisate pe listele din 17 septembrie 2008, 17 octombrie 2008....
inclusiv cele afisate in 17 august 2010.
Asta inseamna ca proprietarul anu a avut bani sa achite sumele atunci cand au devenit scadente, asa ca o sa prezinte dovada ca a avut venituri mici pe fiecare luna incepand din august 2008 pana in august 2010.
Ca poate in unele luni a avut un venit de 2000-3000 lei pe membru de familie si pe acele luni nu beneficiaza de anularea penalizarilor, pentru ca atunci putea sa-si plateasca intretinerea.
Mda, se pare ca si aici este un loc unde se poate interpreta legea!
Eu am parerea ca prin aceste lege asociatia trebuie sa stearga orice s-a petrecut in trecut, in afara de cotele de intretinere si ca toate conditiile se refera la acest interval de timp de exercitiu al legii.
Daca restantierul vine din trecut cu restante de 5000 lei, el a avut atunci venit 2000 lei, dar acum e somer....ce rost mai are legea? Eu cred ca "ce-a fost, a fost", acum omul e somer, face rost de bani, profita de aceasta oportunitate, achita restanta, asociatia se alege cu banii, restantierul intra in randul lumii.
Ma gandesc ce-ar fi sa ii ceri unui somer sa aduca talonul de somaj de acum cateva luni sau este somer de 2 luni si din perioada cat a facut restantele el nu mai poate sa-si ia adeverinta de la locul de munca....ca nu i-o mai da nimeni. Adica e o cercetare de venituri care cred ca excede atributiile si competenta fie si a comitetului executiv.
Va rog sa ma ajutati si pe mine in situatia urmatoare:
- la un apartament nu a mai venit proprietarul de 3 ani,dar a avut chiriasi care s-au tot schimbat.Dupa o perioada de 6 luni in care nu am mai vazut pe nimeni locuind acolo apare o familie care sustine ca este nepoata proprietarului.Se intereseaza cat are de achitat la intretinere si dupa 2 luni solicita o adeverinta in numele proprietarului pentru a trece casa pe numele ei si asta intr-o graba foarte mare.
Restanta era de 1010 ron din care 180 penalizari neplata nu de la furnizori.
Eliberez adeverinta dupa ce achita suma integral.De proprietar nici pomeneala.
Intr-o seara o vecina imi spune ca a vazut proprietarul la stiri ca a fost arestat.
Acum pe 17 mai acesta noua proprietara imi solicita restituirea in baza legii 175/2010 a penalizarii de 180 pe care a achitat-o cand a solicitat adeverinta.
Ca acte doveditoare am un talon de pensie din 2009 luna Octombrie o carte de identitate provizorie eliberata in luna Februarie 2011 chiar inainte de incheierea contractului, iar la acesta adresa locuieste o alta familie care a cumparat de la proprietarul nostru.
Mai am de la ANAF o adeverinta prin care se specifica ca nu are venituri impozabile.
In concluzie d-na nou proprietar vrea sa ridice dansa acesti bani motivand ca "unchiul" ei nu poate veni.
Drept sa va spun mi se pare foarte dubioasa toata treaba asta si nu stiu ce sa fac exact.
Daca proprietarul nu s-a prezentat nici la achitare si face cerere dupa ce a instrainat locuinta cu pricina mai intra sub incidenta legii 175/2010?
Adica eu sunt obligata sa restitui suma restanta achitata in Martie acestei noi proprietare avand in vedere ca nu am un talon recent care sa demonstreze venitul fostului proprietar, iar in adeverinta de la ANAF nu se specifica suma?
Astept raspunsul dvs si va multumesc anticipat.