avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1049 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... amenda administrative
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

amenda administrative

Ce se poate intampla daca nu platesc o amenda administrativa. Am luat acesta amenda in urma unui furt calificat.
Cel mai recent răspuns: andymaurul , utilizator 17:32, 12 August 2010
legalmgm a scris:

Amenda administrativa este reglementata de CF si CPF, astfel ca e se poate perima dupa 5 ani

In anumite conditii stimate domn . :)
Mai intai trebuie ca procurorul/instanta sa comunice ordonanta administratiei fiscale ptr ca aceasta amenda administrativa sa intre in circuitul fiscal si astfel sa ii fie aplicabile dispozitiile codului fiscal si celui de procedura fiscala.
Termenul din codul penal este unul general si are aplicabilitate atata timp cat ordonanta nu se comunica fiscului .

Pe de alta parte , termenul de 5 ani se refera la prescriptie ( asa cum reiese din disp art 131 c.pr.fisc. ) si nu la perimare . Exista totusi o diferenta substantiala intre cele doua institutii .

In ultimul rand , nu stiu daca ati dorit sa fiti acid sau nu in a doua parte a mesajului , insa nu cred ca sunteti in masura sa apreciati dvs competentele ( eventual pe ale dvs ) .
diana ramona a scris:
Fiind vorba de o amenda administrativa (si nu de una penala), aceasta se comunica si administratiei fiscale ptr. a va executa silit in cazul in care nu o achitati .
Conform art 126 alin 2 Cod penal, executarea amenzilor administrative se prescrie in termen de 1 an (daca nu sunteti executat silit)

diana ramona a scris:
Mai intai trebuie ca procurorul/instanta sa comunice ordonanta administratiei fiscale ptr ca aceasta amenda administrativa sa intre in circuitul fiscal si astfel sa ii fie aplicabile dispozitiile codului fiscal si celui de procedura fiscala.
Termenul din codul penal este unul general si are aplicabilitate atata timp cat ordonanta nu se comunica fiscului.

1.
Simata Dna. @diana ramona, va contraziceti in termeni: amenda administrativa decisa de procuror/instanta se transmite sau nu, pentru executare, administratiilor fiscale ?
Ministerul Public are un Birou de executari penale ?
Stă Procurorul 1 an cu somatia in sertar ?
In majoritatea absoluta a cazurilor, cei sanctionati nu platesc imediat, astfel ca amenzile ajung aproape in totalitate in circuitul fiscal pentru executare.
2.
Corect, termenul adecvat este prescriptie (cel de "prescriere", din eroare, l-am preluat neglijent tot de la Dvs.).
Odata ajuns in circuitul fiscal, amenda este un debit catre buget, fiind tratata ca atare de AFP (prescriere in 5 ani).
3.
Partea finala a mesajului se referea la un auto-control al competentelor personale.
Deci nu este vorba de "aciditate" ci de atitudinea noastra fata de interesele uzer-ilor care pun intrebari pe Forum, in ideea de asigura nivelul de competenta al acestuia din urma.
Daniel Coman a scris:
Link-urile avnet la care faceti trimitere vorbesc de amenda admisnitrativa,or
utilizatorul a spus foarte clar ca
Am luat acesta amenda in urma unui furt calificat.
.
.
Asa cum prevede legiuitorul in CP, amenzile "cu caracter administrativ" dispuse de Procuror/instante chiar sunt amenzi administrative, fiind tratate unitar de catre AFP.
P.S.
Dle.Av.@Daniel Coman, cred ca ati ales gresit mesajul meu pentru a intra in discutie, trebuia sa va uitati la cele 2 mesaje de dupa intrebare, care evident erau in eroare.
Ultima modificare: Marți, 10 August 2010
legalmgm, utilizator
Va multumesc pentru interesul aratat si pentru ca raspunsuri.
legalmgm a scris:

Simata Dna. @diana ramona, va contraziceti in termeni: amenda administrativa decisa de procuror/instanta se transmite sau nu, pentru executare, administratiilor fiscale ?
Ministerul Public are un Birou de executari penale ?
Stă Procurorul 1 an cu somatia in sertar ?

Cred ca am fost destul de clara , fara a lasa urme de contradictii . Daca dvs intelegeti cu totul altceva , e problema dvs .
Pe de alta parte , procurorul nu emite somatii , AFP-ul le emite . :)
in fine , degeneraza discutia si nu am de gand sa ma contrazic in ideea pe care userul trebuia sa o inteleaga . :)

Si inca ceva , dvs vorbeati de perimare in primul mesaj si apoi aveti impresia ca vorbiti despre altceva ... cum ar fi prescriere ( este un cuvant derivat iar sensul este acelasi ) ??
Chiar asa repede uitati ?
vedeti cum ati scris :

legalmgm a scris:

Amenda administrativa este reglementata de CF si CPF, astfel ca e se poate perima dupa 5 ani

Corect, termenul adecvat este prescriptie (cel de "prescriere", din eroare, l-am preluat neglijent tot de la Dvs.).

Concluzia va apartine ... si cu asta consider incheiata aceasta scurta polemica .
Va asigur de tot respectul meu !

Alte discuții în legătură

Mustrare sau amenda administrativa ana64 ana64 buna ziua, am o neclaritate vis-a-vis de inlocuirea raspunderii penale. pentru un caz de furt calificat in care prejudiciul a fost recuperat integral ... (vezi toată discuția)
Cazier patat? alex1925 alex1925 ce inseamna \"ordonanta de scoatere de sub urmarire penala si aplicarea unei sanctiuni cu caracter administrativ intrucat fapta nu prezinta gradul de pericol ... (vezi toată discuția)
Procedura cu ordonantele parchetului nutzy nutzy Buna ziua! va rog sa ma ajutati cu un sfat caci sunt intr-o mare ceata. am o ordonanta a parchetului de scoatere de sub urmarire penala si aplicarea unei ... (vezi toată discuția)